;
afkast

Inside story

Mød afkastkongerne og en katastrofal satsning på kapitalfonde

Der er kolossale forskelle på evnen til at levere afkast for landets mere end 800 investeringsfonde og forvaltere. Især tre fonde giver exceptionelt godt takket være dygtige forvaltere og et stærkt dansk aktiemarked, mens en enkelt fond med fokus på kapitalfonde er bundprop.

Det kan faktisk lade sig gøre at slå markedet for de skrappe små porteføljeforvaltere, der aktivt udvælger de bedste danske aktier i markedet. Det viser en stor afkastgennemgang fra Finans Danmark over de mere end 800 danske investeringsfonde over de sidste tre år til og med februar 2018, som InsideBusiness har kigget nærmere på.

Vi ser nærmere på de outliers, som er en realitet, for afkastspændet efter omkostninger går fra 60 pct. i samlet afkast for de bedste til BankInvests fejlslagne satsning på private equity, der har klaret sig suverænt dårligst med et negativt afkast på 44 pct.

Selv om listen indeholder alt fra russiske til latinamerikanske aktier og BRIK-lande, er det faktisk tre fonde med fokus på danske small cap-aktier, som klarer sig bedst. Målt på den rene evne til at generere afkast er det Peter Nyborg Moltke og fonden BIL Danmark Small Cap-aktier, der leverer det højeste niveau med 58,44 pct. i afkast. At fonden alligevel bliver slået på målstregen af Danske Invest Danmark Indeks Small Cap, skyldes alene, at BIL-fonden er relativt dyr med en ÅOP på 2,4 mod indeksfondens 0,46.

På tredjepladsen kommer Michael Voss’ fond Fundamental Invest Stock Pick med et afkast på 54,3 pct. i perioden.

Det er især tålmodigheden og erfaringen, der gør forskellen, når det gælder aktivt forvaltede fonde. Sådan lyder meldingen entydigt fra de dygtigste målt på afkast:

”Jeg har siddet med danske aktier i 20 år, både som analytiker og forvalter. Så jeg kender det danske aktiemarked ud og ind. Det gør, at man oparbejder en intuition for, hvornår man sidder med en god investering, og hvornår man skal passe på. Nogle gange opstår den gode investering, når de andre kigger den anden vej,” forklarer Peter Nyborg Moltke, der via Banque Internationale á Luxembourg kun har BIL Danmark Small Cap-aktier noteret i Danmark.

Disse aktier leverede

Blandt de aktier, han har ramt spot on i perioden, er BoConcept, B&O, Vestas, NKT og Nilfisk. For selv om fonden er en small cap-fond, er der stadig mulighed for at investere op til 30 pct. af porteføljen i C25-aktier. Også Royal Unibrew er en af de investeringer, som er faldet godt ud.

Selv om Peter Nyborg Moltke ligger efter Danske Invest-fonden efter omkostninger, så  mener han alligevel ikke, at der er grund til at skære ned i omkostningerne for at opnå en bedre ÅOP.

”Det kan man jo vende og dreje, men ser man på en 12-års sigt, så har vi givet 14 pct. i afkast efter omkostninger, hvilket er dobbelt så højt som markedsafkastet, så investorerne er blevet godt betalt for det,” siger Peter Nyborg Moltke, der omvendt var uheldig, da han investerede i rederiet Torm.

Bland de andre fonde, der har klaret sig godt i gennemgangen, er Nykredit Invests Danske Fokusaktier, Danske Invest Teknologi, Handelsinvest Private Banking Denmark, Nordea Invest Danske Aktier samt de mere specielle Absalon Invest Rusland og Confidential.

Voss er med i eliten

Men på en tredjeplads er der ingen vej uden om Michael Voss og hans Fundamental Invest Stock Pick, som også har fokus på danske small og midcap-aktier, og som beholder aktierne relativt længe:

”Vi handler nok lidt mindre end de fleste andre. Vi har ikke noget imod at blive liggende længe i en aktie, hvis vi tror på, at der er mere at komme efter, selv om det også nogle gange betyder, at en af vore aktier får et midlertidigt setback,” forklarer Michael Voss.

Tillige arbejder Fundamental Invest meget med virksomhedsledelserne og holder møder med dem for at vurdere, om de er dygtige eller mindre dygtige.

”Almindelige investorer får typisk ikke mulighed for at møde ledelserne, men det anser vi for at være værdifuldt.”

Ifølge Michael Voss har man i dag Genmab, Pandora, RTX, Vestas og B&O i den 4 mia. kr. store investeringsportefølje, der består af 2 mia. kr. i private investeringsmandater og 2 mia. kr. i investeringsforeningen, der er børsnoteret. Men selv om Fundamental Invest i en årrække har været blandt de bedste forvaltere i verden, så er det blevet et stadig mere udfordrende marked at investere i, konstaterer Michael Voss:

”Det er blevet noget anderledes, efter at vi har fået Trump på banen. Hans udmeldinger giver stor aktieuro. Det er meget voldsomt, når han truer nogen med handelskrig eller rigtig krig, det skal vi lige vænne os til. Det kan godt give metaltræthed – og der er meget udmattelse blandt kollegerne i branchen nu. Førhen kunne man rimelig godt forudse udviklingen en dag, nu kan alt vende med sådan en udtalelse.”

Hold fokus i en svær investeringstid

Ifølge Michael Voss spiller det også en rolle, at udenlandske investorer nu ejer 60 pct. af de danske aktier mod 20 pct. for 10 år siden. Derfor er det nu meget mere almindeligt, at udlandet dominerer og desværre også shorter de danske aktier.

”Vi prøver at holde støjen ude og fokusere på det, der er vigtigt. På virksomhedens muligheder og på ledelsens dygtighed eller mangel på samme. Eller bare den rene prisfastsættelse af aktien,” siger Michael Voss.

Men trods de skrappe mindre forvalteres resultater har det være nogle rigtig gode år for danske small cap-aktier, hvilket bedst dokumenteres af Danske Invest Danmark Indeks Small Cap, der har givet 61 pct. i afkast.

”Det er bare en god historie, at danske small cap-virksomheder klarer sig rigtig godt. Men vi skal også huske, at der i de store virksomheder er en større dollareksponering end i mindre virksomheder, og det har også hjulpet,” siger Claus Bertelsen, seniorporteføljemanager i Danske Invest. Han henviser til, at indeksfondene – ud over de markant lavere omkostninger – tillige har fordel af, at man er 100 pct. investeret hele tiden.

De største positioner i indeksfonden er p.t. Tryg, Ambu, Topdanmark, Carlsberg (A-aktier), mens den største post er Københavns Lufthavne med ca. 9 pct.

Obligationer og kapitalfonde lider

I den modsatte ende af skalaen ligger en række fonde med fokus på investment grade-obligationer: Nordea Invest Globale Obligationer, Stonehenge Obligationer, SydInvest International og Danske Invest Indeksobligationer samt hele tre obligationsfonde fra Skagen Fondene. Også hedgefonden Maj Invest Kontra og aktiefonden Danske Invest Europa Fokus ligger blandt fondene med de dårligst afkast på mellem -5 og – 11 pct. over den treårige periode.

Dog trænger en enkelt spiller sig på, på en noget uheldig måde. Det er BankInvests afdeling BI Private Equity (BIPE), der blev oprettet i 2007, for at private investorer også kunne investere i unoterede selskaber gennem private equity og venturefonde. Det kunne være i teknologivirksomheder og i selskaber i emerging markets-lande, men BankInvest satsede på New Energy Solutions, der investerede i unoterede selskaber i den energiteknologiske sektor med fokus på Europa og Nordamerika. Investorerne skød ca. 310 mio. kr. ind i BIPE.

Ideen var god, men det gik ikke

Ifølge BankInvest selv var ideen var god, men BIPE blev i 2009 hårdt ramt af finanskrisen, som gjorde det vanskeligt at administrere ventureaktiver i investeringsforeningsform. Selv om fondene var inde i en god udvikling, gjorde markedsuroen det svært for BIPE. Investorerne kunne dengang træde ind og ud af fonden med to dages valør,  sat over for at BIPE samtidig havde langsigtede forpligtelser og investeringer i unoterede selskaber via de to PE/venture-fonde.

Derfor blev BIPE restruktureret i 2009. Investorerne fik en periode på et antal måneder til at overveje, om de ville blive i BIPE eller sælge ud. Herefter blev BIPE omdannet til en lukket fond, der senest i 2018 vil blive opløst, når de sidste aktiver i PE/venturefonden New Energy Solutions er realiseret.

I begyndelsen af 2017 blev det sidste selskab i Private Equity New Markets II solgt med en pæn gevinst, og det har medført en tilbagebetaling til BIPE på godt 40 mio. kr. Formuen i BIPE var ved halvåret 2017 godt 70 mio. kr. Den 14. august 2017 meddelte BIPE (børsmeddelelse), at der blev udbetalt et a conto-udbytte på 18,5 kr. per bevis til investorerne. Det svarede til ca. 50 mio. kr. I dag er der kun aktiverne i New Energy Solutions tilbage sammen med realkreditobligationer og kontanter, ca. 22 mio. kr.

”BIPE har været en trist historie med skuffende afkast. Det må vi erkende. Men produktet blev udtænkt og lanceret før finanskrisen, og de underliggende ventureinvesteringer har siden ikke udviklet sig som forventet. Det er dog en trøst, at BIPE’s investering i Private Equity New Markets II sidste år blev realiseret fornuftigt og har givet en pæn tilbagebetaling til foreningen,” siger Dag Holmstad, kommunikationschef i BankInvest.

Se hele analysen fra Finans Danmark Her er fondene med det bedste og ringeste afkast

LÆS MERE

Bankerne skal til den store investeringseksamen

Slagsmål om milliardmandater

Kvinder bliver rigere end mænd. Nye tider for bank og investering

Nykredit slår Danske Bank på private banking. Overraskende nyt fokus i slag om velhaverne

Sparinvest underbyder Danske Banks investeringsprodukt

Danske fonde får milliardsmæk

Mød spilleren, der elsker at drille Danske Banks June

Danske Bank gør klar til massiv disruption af investeringsområdet

Derfor er Danske Banks June dødsensfarlig for investeringsbranchen

Danske Bank vil erobre nyt terræn med Mobilepay

Nordea ruster sig til nordisk kamp mod June

Billede: © Alexandersikov Dreamstime.com