Thorborg web

Inside story

Fonde i slutspurt om fynsk milliardkoncern

Med Nordea som tovholder går salget af 3C Retail-koncernen ind i afgørende fase, men salgsprocessen har langtfra været lige så problemfri, som man havde forventet. Tanken om at lade 3C agere bank for kunderne har vist sig mere udfordrende end som så.

Den fynske koncern 3C Retail anført af den bundsolide detailkæmpe L’Easy har i mange år været et ombejlet emne blandt de store kapitalfonde.

Derfor var det naturligt, at ejer og stifter Niels Thorborg (billedet) i sensommeren bad sin mangeårige bankforbindelse Nordea undersøge markedet for potentielle medejere, der kunne hjælpe den velindtjenende virksomhed med det næste skridt på rejsen.

Et af kardinalpunkterne i den ambition er, at L’Easy koncernen med en stærk finansiel partner i ejerkredsen selv kunne stå for at låne penge til de mange kunder, der hvert år køber alt fra fjernsyn til støvsugere og vaskemaskiner på afbetaling.

Med den strategi kan koncernen sikre, at man selv har kontrol over hele værdikæden, ligesom man med fordel kan nedbringe sit engagement med Nordea, der i dag står for at låne L’Easys kunder penge, når de køber hvidevarer på afbetaling.

Ideen om selv at fungere som bank for forbrugerne er imidlertid ikke nogen let øvelse, da L’Easy dermed går fra at være en handelsvirksomhed til nu også at skulle ind under Finanstilsynet og den strammere regulering, der her følger med.

Derfor er netop også opbygningen af egen låneforretning et centralt punkt i de igangværende forhandlinger mellem L’Easy-ejer Niels Thorborg og de fonde, der fortsat er med i de intense forhandlinger.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger blev anden budrunde afsluttet i fredags, og dermed sidder Nordea og Thorborg netop nu og vurderer buddene fra de enkelte fonde.

Her er dog ikke helt så mange bydere tilbage, som man fra Nordeas side oprindelig havde håbet på. Flere af de store fonde som CVC, EQT og Lone Star har således meldt fra, da man umiddelbart ikke er tryg ved ideen om, at man fremover skal kæmpe med finansiel regulering samt de krav, som låneudbydere som L’Easy kan blive ramt af de kommende år.

En af de fonde, der fortsat lurer på at blive medejer af 3C Retail, er giganten Permira, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger er en af de potentielle købere, der ikke er skræmt af ideen om at transformere den fynske koncern fra udelukkende at sælge produkter til også tage finansiering af kunderne på egne bøger.

Også det nystartede hold hos revisionsgiganten EY har ifølge InsideBusiness’ oplysninger en køber klar, der fortsat er med i kampen om blive medejer af 3C-gruppen.

Pensionskasser takker nej

Netop den udfordring med at ændre forretningsmodellen i 3C Retail er noget af det, der har gjort mange af de danske pensionskasser bekymrede over at medfinansiere de fonde, der er interesseret i 3C-koncernen.

Eksempelvis var danske Axcel tidligt i forløbet stærkt interesseret i L’Easy og de øvrige forretningsben i den fynske koncern, men kapitalfonden har imidlertid lagt sin interesse på is. Axcel vil ikke være i stand til at finansiere opkøbet af egen lomme og skal derfor have hjælp fra pensionskasser som PFA, Danica eller PKA for at byde på 3C, men langt hovedparten af pensionskasserne ønsker som udgangspunkt ikke at finansiere sådan en handel.

Netop PKA og PFA har ellers tidligere været med til at finansiere Axcels køb af Danmarks Skibskredit, og derfor ville det være oplagt for Axcel at byde på L’Easy med pensionspenge i ryggen. Fonden har gennem mange år haft en tæt relation til Nordea, som har finansieret mange af Axcels opkøb, ligesom fonden hentede bankens tidligere kassemester Peter Nygaard som finansdirektør.

For pensionskasserne er det imidlertid opfattelsen, at man ved at finansiere en virksomhed som L’Easy bevæger sig ind på området for consumer finance, hvor flere af kasserne vurderer, at man her eksponerer sig selv mod en potentiel risiko både på grund af stigende regulering, men også fordi man i værste fald kan risikere at havne i mediernes spalter for eksempelvis at opkræve for høje renter eller operere med ugennemsigtige priser.

Et marked med stor vækst

Ud over selve L’Easy omfatter 3C-gruppen også en række andre aktiviteter, herunder D:E:R, der blandt andet står bag flere udbydere af de såkaldte kviklån, herunder Føniks Privatlån og Modus Finans.

Netop den del af forretningen er vokset markant de senere år, og overskuddet i den samlede D:E:R-koncern er steget fra omkring 16 millioner kroner i 2013 til over 45 millioner kroner sidste år.

Dermed følger selskabet den generelle trend, hvor flere af de store udbydere af netop de korte lån med høje omkostninger oplever markant fremgang de senere år.

Det gælder blandt andet Zaplo.dk og Vivus, der er ejes af lettiske 4Finance. Her er et underskud på 10 millioner kroner i 2012 blevet erstattet af et plus på knap 100 millioner kroner før skat i seneste regnskabsår.

Også udbyderen Lånlet.dk har ifølge regnskabet oplevet pæn fremgang de senere år. Her er det den tidligere kriseramte Basisbank, der står bag, og en af ideerne bag formidleren er, at man vil forsøge at skaffe kunder til Basisbank og dermed udbygge bankens indtægtsgrundlag.

Med den markante opblomstring på markedet var det forventet, at fonde som CVC og Nordic Capital ville kæmpe med om aktierne i 3C Retail, men begge de to fonde har ifølge InsideBusiness’ oplysninger vurderet, at manøvren med at transformere den fynske koncern til lånemarkedet ville være en for vanskelig opgave.

 

 

LÆS MERE

Kapitalfond i nervekrig med storbanker – mister nu dansk chef 

Ejere hjælper kriseramt legetøjsgigant med kæmpelån

EQT skaber ny gigantisk fond

Her er Danmarks bedste kapitalfond

Kapitalfond i bitter strid med velhavende familie