Foto: Kasper Hornbæk/Fondsmæglerselskabet Marselis

Inside story

Fondsmæglere opruster på ledelsesgangen midt i konsolideringsbølge

Efter et yderst vanskeligt 2023, hvor kunderne trak milliarder ud af flere af landets største kapitalforvaltere, har flere selskaber taget hul på det nye år med nye kræfter i topledelsen. Det gælder bl.a. tidligere Formuepleje-direktør, der er tilbage i manegen hos mindre spiller.

For flere fondsmæglerselskaber og kapitalforvaltere har de seneste år været særdeles hårde. Som følge af store fald på aktie- og obligationsmarkederne har mange selskaber oplevet store fald i indtjeningen og formuerne, hvilket især er gået ud over store kapitalforvaltere som Formuepleje, Investering & Tryghed og Maj Invest.

Trods stormvejret sker der dog flere markante udviklinger i fondsmægler- og kapitalforvalterbranchen, som igennem en længere periode har været inde i en decideret konsolideringsbølge.

Et af selskaberne, der oplever dette, er Fondsmæglerselskabet Marselis.

Fondsmæglerselskabet var indtil for to år siden ejet af den aarhusianske energimilliardær Henrik Lind og gik under navnet Lind Capital Fondsmæglerselskab. I dag er fondsmæglerselskabet, der har obligationsmarkedet som sin spidskompetence, ejet af en række medarbejdere med administrerende direktør Palle Broman i spidsen.

For få uger siden trådte et yderst velkendt navn ind i toppen af Fondsmæglerselskabet Marselis.

Ny bestyrelsesformand er således Søren Astrup, der i mange år var en af de toneangivende kræfter i landets største bankuafhængige kapitalforvaltere, Formuepleje, hvor han havde titel af direktør og partner.

Med Lars Larsen Groups køb af aktiemajoriteten i Formuepleje forlod Søren Astrup dog Formuepleje som led i en større udrensning i ledelsen, som den nye topchef Peter Kjærgaard har gennemført.

Nu er Søren Astrup så på græs igen. Godt nok i et mindre setup, men perspektiverne er store, mener han.

Det er især på obligationssiden, at Søren Astrup forestiller sig, at Fondsmæglerselskabet Marselis kan sætte et afgørende aftryk på markedet.

Selv om det fortsat er early days for Søren Astrup, fortæller han, at Fondsmæglerselskabet Marselis blandt andet kommer til at intensivere sine investeringer i bæredygtighed, at brede sine produkter ud og levere konkurrencedygtige priser inden for især asset allocation samt at styrke sin platform og koncentrere sig om at servicere sin kundeportefølje.

”Vi står ret stærkt på vores kerneforretning – især på obligationsdelen med både kapitalforvaltning og handel med realkredit og statsobligationer via børsmæglerdelen – fordi blandt andet vores samarbejde med Nykredit gør, at vi er primary dealer i det system. Det kan vi gøre til en value position over for vores kunder i kapitalforvaltningen, og den position skal vi bringe i spil nu,” siger Søren Astrup.

Secure Spectrum fastholder kursen

Et andet sted, hvor man har fået nyt blod ind i ledelsen, er hos Secure Spectrum.

Ved årsskiftet tiltrådte Michael Frisch, der har en fortid som blandt andet kommerciel direktør i Danmarks Skibskredit, som ny administrerende direktør. Han erstatter Søren Dal Thomsen, der er overgået til en rolle som investeringsdirektør.

Secure Spectrum opstod i 2021 ud af en fusion mellem fondsmæglerselskaberne Secure og Spektrum og er med 45 milliarder kroner under forvaltning samt en bred kundeportefølje bestående af blandt andre formuende familier, fonde og pensionsselskaber en af de største spillere på markedet.

Netop den størrelse har betydet, at Secure Spectrum de senere år har oplevet en stor vækst på både forretningsområdet og kundesegmentet, der inkluderer fonde, pensionsselskaber og velhavende familier.

Bestyrelsesformand Peter Høltermand fortæller, at Michael Frischs baggrund som blandt andet leder af Nordeas business banking og SEB’s kapitalforvaltningsenhed gør ham den rette til at styrke Secure Spectrums strategi og forløse det vækstpotentiale, som ejerkredsen fortsat ser.

”Vi har valgt Michael Frisch, fordi han fremstod som den bedst tænkelige person til at løse de platformsopgaver, som der er i en virksomhed som vores. Og da Secure Spectrum gennem de seneste år er vokset markant, og vi har oplevet en stor grad af succes på markedet, har vi haft behov for at fordele arbejdsopgaverne, så én person ikke skal stå for både at være administrerende og investeringsdirektør,” siger Peter Høltermand med henvisning til, at Søren Dal Thomsen i længere tid både har båret kasketterne som administrerende direktør og investeringsdirektør samtidig.

Ambitionen hos Secure Spectrum er at blive det største uafhængige fondsmæglerselskab.

Spørgsmålet er dog, om Secure Spectrum ser sig selv som et potentielt opkøbsmål for andre selskaber – eller om Secure Spectrum selv på et tidspunkt kunne gå på opkøb for at indfri den ambition.

Peter Høltermand vil dog ikke kommentere yderligere, men anerkender, at branchen ”på mange måder er i opbrud”, og at de løbende navigerer efter de muligheder, der måtte opstå.

“Inden for rammerne af selskabets strategi orienterer vi os altid omkring de konsolideringsmuligheder, som måtte findes i markedet,” siger Peter Høltermand.

Et længe bebudet ægteskab

Et godt eksempel på konsolideringen finder man hos en af branchens største spillere, Artha.

I slutningen af 2023 meddelte Artha, at kapitalforvalteren fusionerer med den mindre spiller Scope Investment, der har mere end 6 milliarder kroner under forvaltning. Fusionen skaber en kapitalforvaltningsvirksomhed med samlet set 24 milliarder kroner under forvaltning.

For få uger siden gav Finanstilsynet så sin endelige godkendelse af fusionen, som betyder, at Scope Investments stifter og administrerende direktør, Jonas Melchior, indtræder i direktionen sammen med de hidtidige Artha-topchefer Jan Severin Sølbæk og Brian Kudsk.

Især for Artha kan fusionen falde på et tørt sted. Selv om Artha som en af de få kapitalforvaltere ikke sluttede 2022 af med milliardstore tab i formuen som andre forvaltere – hvilket InsideBusiness tidligere har beskrevet – slap selskabet ikke for et stort fald på bundlinjen, hvor resultatet før skat endte på et fald på næsten 60 procent.

For Scope Investment kommer fusionen til at betyde, at de får endnu større muskler til at koncentrere sig om at udvikle forretningen og for alvor placere sig centralt i markedet inden for dansk kapitalforvaltning.

Hverken Artha eller Scope Investment er på nuværende tidspunkt klar til at udtale sig nærmere om fusionen, eller hvad den kommer til at betyde for de to virksomheder.

I en pressemeddelelse fra februar i år er Artha-direktøren dog fortrøstningsfuld med, at fusionen kommer til at styrke begge virksomheders positioner på markedet.

”Vi er meget tilfredse med, at vi nu kan komme videre med arbejdet med at få lagt de to virksomheder sammen, så vi har et endnu stærkere fundament at udvikle vores forretning på til glæde for kunder, aktionærer og kolleger. Det bliver fantastisk at komme i gang og se denne fusion udfolde sig,” udtaler Jan Severin Sølbæk, administrerende direktør og partner i Artha i pressemeddelelsen.

Ombrust selskab omlægger ambitiøse strategier

Ledelsesændringerne kommer efter et 2023, hvor mange kapitalforvaltere og fondsmæglere måtte se deres formuer skrumpe markant.

Det er især gået ud over den største spiller på markedet, Formuepleje, der efter Lars Larsen Groups opkøb har været gennem en længere rutsjebanetur med udskiftning på direktionsgangene, omfattende fyringer og store tab i både indtjening og den samlede formue.

I 2023 trak kunderne 3,7 milliarder kroner ud af Formueplejes fonde, viser tal fra Finans Danmark over investorernes nettokøb i de danske investeringsforeninger.

Også Investering & Tryghed og Maj Invest oplevede store tab i deres fonde, da først kunderne begyndte at trække i land. Investering & Tryghed mistede 1,8 milliarder kroner, mens Maj Invest måtte sige farvel til 1,9 milliarder kroner, viser Finans Danmarks oversigt.

Den drastiske tilbagegang i den forvaltede formue hos Formuepleje kommer efter en periode med store omvæltninger i både organisationen, strategien og på ejersiden.

Som InsideBusiness kunne fortælle i december, har Formueplejes ejerkreds med Jysk-arvingerne i spidsen købt en række tidligere direktører, herunder den mangeårige topchef Niels B. Thuesen, ud af koncernen. Salget af de tidligere direktørers ejerandele er dog sket med en massiv rabat, i forhold til hvad de oprindelig investerede efter salget til Lars Larsen Group, der på daværende tidspunkt værdiansatte Formuepleje til omkring 3 milliarder kroner.

Formuepleje har ikke ønsket at stille op til et interview med InsideBusiness. Men i et interview med Børsen har Formueplejes nye topchef, den tidligere Nykredit-direktør Peter Kjærgaard, varslet et opgør med den tidligere strategi.

Hvor Formuepleje tidligere også havde den almindelige dansker i sigte, kommer Formupleje fremover udelukkende til at gå efter ”det klassiske private banking-segment og ’exclusive’-segmentet” – altså de kundegrupper, der har en investerbar formue på henholdsvis 3-50 millioner kroner og 50-100 millioner kroner og opefter.

I interviewet røber Peter Kjærgaard, at der i den strategi er lagt op til at kigge nærmere på Formueplejes gearede investeringsprodukter. En produkttype, der for kunderne er forbundet med gode afkast i gode tider, men også er mere risikofyldte og kan resultere i store tab, når der er nedgang i markederne. Det er også en produkttype, som tidligere har kostet Formuepleje dyrt.

Formuepleje har samtidig måttet lægge en dæmper på sin storstilede ejendomsstrategi, der blev lanceret af Søren Astrup tilbage i 2021. Ejendomsporteføljen skulle i 2022 hæves fra daværende 2,5 milliarder kroner til 7 milliarder kroner. I 2026 skulle den samlede portefølje runde hele 25 milliarder kroner.

Planerne måtte dog sættes i bero på grund af stigende energipriser, inflation og høje renter, der som i mange andre brancher ramte ejendomsmarkedet hårdt, har Peter Kjærgaard for nylig udtalt.

Læs mere

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond fylder krigskassen efter forrygende exits

Tidligere Formuepleje-profiler må æde stort tab

Formuepleje i anspændt armlægning med tidligere profiler

Milliarder er forduftet fra store kapitalforvaltere

Giftigt blodbad i Formuepleje

Maj Invest klar til salg af guldæg

Milliardærfamilie vil sælge skandaleramt byggegrund. Jyske Bank har 400 mio. kr. på højkant

Forvaltere brænder fingrene på lån til virksomheder