Der er stærke kræfter i gang i forsikringsbranchen for at få priserne presset op – og vejrliget bruges nu igen som undskyldning. Det seneste eksempel kom i fredags fra brancheorganisationen Forsikring & Pension, som på DR gik bredt ud med meldingen om, at priserne skal op. Denne gang skyldes det skybrud.
”I takt med at erstatningerne efter skybrud stiger, vil priserne gøre det samme. Jeg tror ikke, at vi ender et sted, hvor det er umuligt at tegne en forsikring, men vi kan sagtens ende et sted, hvor det kan blive meget, meget dyrt,” lød det fra underdirektør Pia Holm Steffensen til DR, hvor hun advarede om at der ”de facto vil være kunder, som simpelthen ikke har råd til det.”
Nu er det ikke uproblematisk, når en aktør som Forsikring & Pension går ud og siger til sine medlemmer i offentligheden, at priserne skal stige. For er det ikke et prissignal fra en brancheorganisation til medlemmerne om, at priserne skal op? Den slags har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen regler for, og de er faktisk særlig strenge, når det gælder brancheorganisationers kommunikation om priser.
Til Pia Holm Steffensens fordel skal det siges, at hendes timing er god med den nuværende snemængde, vandskader og storm, ligesom journalisterne i DR altid gerne vil have en alarmistisk overskrift om et klima i forandring – det er en del af den narrativ, som DR’s meteorologer og såkaldte klimaeksperter baserer deres berettigelse på.
Når det er sagt, er der også en plade, som vi har hørt afspillet før. Storme, sne, oversvømmelser og megen regn ikke et ukendt fænomen i dansk vejrhistorie, tværtimod. Spørgsmålet for selskabernes forretning er skadernes omfang, om de er værre end sidste år, om inflationen i erstatningsudgifterne er løjet af, og om regningerne kan tørres af på stormflodsordningen, eller om genforsikring kan tages i brug.
Ofte er der nok en tendens til, at nogle selskaber hæver priserne i svære år, hvorefter man undgår at tale højt om den forbedrede indtjening i efterfølgende år med færre skader.
GF tog et modigt bet
I det store hele har de store selskaber klogt nok valgt en agenda, hvor både inflation og klimaforandringer, herunder ekstremt vejrlig, kan bruges som undskyldning for at sætte præmierne op, uden at nogen taler om at sætte dem ned igen, når vejret arter sig.
Undtagelsen har hidtil været GF Forsikring, som til InsideForsikrings overraskelse gik ud med meldingen om, at man trods alarmismen i branchen undgår ekstraordinære prisstigninger, ligesom man fastholder et rimeligt niveau af overskudsdeling med kunderne.
Meldingen kom fra GF Forsikrings direktør, Mark Malmberg, og hans team, som modigt læste markedet og gik imod markedsleder Trygs bebudede prisstigninger med henvisning til fortsat inflationspres. Også andre spillere, eksempelvis LB Forsikring, kan finde på at komme med lignende meldinger. Begge er store spillere på privatkundemarkedet – og spiller de deres rolle godt på markedspladsen, kan de bruge den megen prisfokus til igen at vinde markedsandele på bekostning af især de store børsnoterede spillere.
For Tryg selv synes prisstigninger, berettigede eller ej, at være en fast del af udviklingen af forretningen. Det bliver vældig synligt i Sø- og Handelsretten, hvor Forbrugerombudsmanden og Tryg den 6.-7. februar mødes i de afsluttende retsforhandlinger om, hvorvidt Trygs praksis med høje prisstigninger var lovlige og berettigede, eller om forsikringsgiganten gik over stregen og skal betale et potentielt meget stort millionbeløb tilbage til kunderne. Sagen vil blive fulgt med stor interesse fra hele branchen.
Men det er ikke det eneste punkt, hvor selskabernes prispolitik fylder agendaen i 2024. For tiden venter mange nemlig på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport om konkurrencen på forsikringsområdet. Som nyligt beskrevet i InsideForsikring er den igen forsinket – og den blev altså først bebudet tilbage i 2021.
Men blandt de gensidige spillere med Købstædernes Forsikrings Anders Hestbech og Vestjylland Forsikrings Jørgen Ladekjær i front er håbet, at rapporten vil blive et afgørende slag mod den price walking-praksis, som mange mener allerede finder sted i visse dele af forsikringsbranchen.
De gensidige spillere ser gerne, at rapporten bliver første trin i retning af en langt strengere regulering af selskabernes prisregulering styret af Finanstilsynet, som nok er den eneste myndighed, der kan klare den opgave.
Nu må vi se, om det går sådan. Det bliver i hvert fald interessant at følge, så 2024 kommer i den grad til at være et år med fokus på forsikringsbranchens priser.
Læs mere
To store erstatningssager skaber massiv uro på markedspladsen
Spektakulær dom kan udløse prisstigninger for advokater. Codan sidder tungt på de største huse
Afsløring: Forsikringsgigant hænger på Bech-Bruuns kæmpe erstatning
Hemmeligt retsopgør om kæmpebeløb: Danske Bank vinder over forsikringsgigant
Millionunderskud i advokathus med tætte bånd til forsikringsbranchen
Ledende partner stopper i advokathus med tætte bånd til forsikringsbranchen
Overvågning: Tre af seks forsikringsselskaber får påbud for at være på kant med regler
Forsikringsselskaber planlægger prisstigninger efter rekordmange bilskader
Så lukrative er bilforsikringer for forsikringsbranchen