damsgaard

Inside story

Forsikringsselskaber tørner sammen med pensionsbranche i ophedet SUL-debat

Der er ikke enighed om den entydigt hårde linje, som Forsikring & Pension har lagt med Danica og PFA imod et indgreb på SUL-området. Flere forsikringsselskaber frygter, at pensionsselskaberne fortsat vil kunne sælge subsidierede sundhedsforsikringer. Branchedirektør Kent Damsgaard beklager, hvis han har stødt nogen.

Der åbnes nu en helt ny flanke i den heftige debat om omfordeling af kundernes penge fra investeringsomkostninger til underskudsgivende forsikringer i pensionsbranchen. Normalt har det nemlig været milliardunderskuddene på syge- og ulykkesforsikringer (SUL), som har fyldt mest i debatten, og som har fået Finanstilsynet til at sætte hårdt mod hårdt med en ny bekendtgørelse, der reelt kan sætte en stopper for pensionsbranchens langvarige praksis med at sælge pensioner og forsikringer som et bundlet produkt.

Men den skarpe linje fra brancheorganisationen Forsikring & Pension mod Finanstilsynet til fordel for især Danica og PFA, der lever af at bundle produkterne, synes at overse de sundhedsforsikringer, som skadesforsikringsselskaber som Gjensidige, Tryg, Codan, If Forsikring og Dansk Sundhedssikring har på hylderne. Deres sundhedsforsikringer er nemlig udfordrede af pensionsselskabernes praksis med at sælge subsidierede forsikringer sammen med pensioner til landets virksomheder, lyder det fra en lang række branchefolk.

Det står i kontrast til, at den magtfulde brancheorganisation Forsikring & Pension på det seneste har valgt at stille sig på de store pensionsselskabers side med en sjældent skarp kritik af den nye bekendtgørelse fra Finanstilsynet.

”Vi er superpositive over for, at der kommer denne nye regulering. Det er et svært forretningsområde for de selskaber, som ikke tegner pension, som derfor er nødsaget til at prise risikoen for sundhedsdækningen bl.a. ud fra kundens udvikling i antal anmeldte skader samt gennemsnitsskaderne,” siger direktør for underwriting Thomas Berg fra Gjensidige.

Gjensidige har en del sundhedsforsikringsordninger via det tidligere Mølholm Forsikring, som man har købt op.

Det er kun PFA og Danica, som i dag har deres egne sundhedsforsikringer, mens AP Pension har deres eget sundhedsprodukt, men har outsourcet skadesbehandlingen.

”Det er symptomatisk, at disse spillere aldrig sælger deres sundhedsforsikringer uden en pensionsordning, så var de så glade for produktet, ville de nok sælge dem for sig også,” konstaterer Thomas Berg.

Han peger endvidere på, at en typisk sundhedsforsikring koster omkring 2.000 kr. og typisk har et stigende skadesforløb, i takt med at kunderne opdager fordelene i form af f.eks. gratis adgang til psykolog, fysioterapi og andre behandlinger. Ofte er sundhedsforsikringerne til salg for en væsentlig billigere pris via pensionsselskaberne, og det kan virke, som om pensionsselskaberne reelt ikke vurderer kundernes skadesforløb, når man ser det udefra.

”Det er åbenlyst for os, at chancen for at vinde en sundhedsordning er særdeles udfordrende, når de pensionsselskaber, der også tegner sundhed, deltager, fordi vi jo ikke har et andet produkt, der kan subsidiere tabet på sundhedsforsikringen,” siger Thomas Berg, der på den baggrund hilser den nye regulering velkommen.

Fremadstormende forsikringsspiller hilser nye regler velkomne

Opfattelsen deles af administrerende direktør Kent Jensen fra Dansk Sundhedssikring, der efter en kraftig vækstperiode nu har sundhedsforsikret 430.000 danskere per 1. oktober, bl.a. via samarbejde med Velliv, Sampension, som ikke har sundhedsforsikring på hylderne selv. AP Pension har outsourcet skadesbehandlingen til Dansk Sundhedssikring.

”Alt andet lige er det godt for os, hvis det her indgreb går igennem, og der kommer regler, som gør, at pensionsselskaberne skal tjene på alle deres aktiviteter. Vi vil ikke hyle og være kede af det, for vi har også været konkurrencedygtige i forhold til PFA og Danica, men de store huse har bare flere ting, de kan tjene på, så hvis de går all in, kan vi ikke være med. Derfor er det godt med fair konkurrence på det her marked.”

Kent Jensen peger på, at man hos Dansk Sundhedssikring, der tæller kapitalfonden Anacap i ejerkredsen, er særdeles god til at skadesbehandle og derfor kan holde nogle gode priser.

”Vi ved, at pensionsselskaberne ikke er så skarpe på skadesbehandling som os, men de har noget lavere priser, og man kan også læse om, at de taber penge på sundhedsforsikringerne i deres regnskab. De kommer jo nok fra investeringssiden ligesom med tabene fra tab af erhvervsevne, som fylder mere hos pensionsselskaberne.”

Kent Jensen understreger, at man ikke får krydssubsidieret sundhedsforsikringer, når man går i udbud sammen med samarbejdspartnerne Velliv, Sampension og AP Pension:

”Vi kommer med vores pris, og vi får ikke noget retur under bordet. Vi har en fin forretning, men vi bliver også presset i udbud her og der,” siger Kent Jensen.

De to forsikringsselskaber får opbakning fra Aons Søren Husted, COO & director of retirement and health solutions, som har været drivkraft i en række nye unbundlede aftaler. Ifølge Søren Husted vil de nye regler også betyde, at de skadesforsikringsspillere, som i dag udbyder sundhedsforsikringer, får en bedre markedsposition, da det bliver sværere for pensionsselskaberne at subsidiere deres sundhedsforsikringer.

”Når de regler bliver vedtaget, så kommer de til at styrke de her værditilbud, hvor man skiller forsikring og pension ad. Det kommer til at betyde, at de traditionelle pensionsselskaber skal have forsikringspriserne op, det styrker konkurrencekraften for spillere, som alene udbyder forsikringsprodukter, såsom Euro Accident, Gjensidige, Tryg og Dansk Sundhedssikring. Det kommer til at ændre konkurrencen derhen, hvor det handler mere om gode forsikringsbetingelser, skadesforebyggelse og -behandling, digitale services og prisen på kapitalforvaltning end om at dumpe priserne på forsikringer.”

Forsikringsspiller ærgerlig over formuleringer fra F&P

Noget af det, som er faldet spillere i forsikringsbranchen for brystet, er meldingerne fra brancheorganisationen Forsikring & Pension, som har været særdeles utilfreds med den nye SUL-bekendtgørelse, som Finanstilsynet har spillet ud med for én gang for alle at få stoppet den store omfordeling af midler fra investeringsområdet til underskudsgivende forsikringsordninger.

F&P-direktør Kent Damsgaard advarede også mod konkurrence fra udenlandske selskaber. Og det er ikke faldet i god jord alle steder. I hvert fald ikke hos Euro Accident, som også er medlem hos Forsikring & Pension og svenskejet. Her lever man af at sælge tab af erhvervsevne-forsikringer i konkurrence med pensionsselskabernes store bundlede aftaler.

”Jeg var meget ked af den formulering fra Forsikring & Pension. Euro Accident er jo ikke dansk, men jeg tænker, at formuleringen ikke var møntet på os. Vi mener, at det er til glæde for markedet med flere konkurrenter, og at det var en unødvendig bemærkning,” siger direktør for Euro Accident Christian Dehn, som forventer, at Finanstilsynet vil holde fast i den hårde linje over for selskaberne.

”Der kommer til at ske det, at Finanstilsynet vil fastholde det mere strenge regime og gennemføre de skrappe krav på SUL-området, som de har lagt op til. Selskaberne vil dog kæmpe imod reglerne om unbundling alt, hvad de kan, og forsøge at fastholde en vis fleksibilitet, så de fortsat kan bundle og krydssubsidiere. For Euro Accident forventer vi, at verden kører videre, og det får ikke så stor betydning i praksis.”

F&P-direktør beklager ordlyd

I brancheorganisationen Forsikring & Pension er direktør Kent Damsgaard ærgerlig, hvis hans linje har stødt forsikringsselskaber, hvoraf nogle er medlemmer i organisationen.

”Jeg vil gerne beklage, hvis jeg har nogle medlemmer, der siger, at en sætning som den om udenlandske selskaber skulle være anderledes. Det kan sagtens være, at vi ikke får Nobelprisen i Litteratur, men læser man både høringssvar og pressemeddelelse, fremgår det jo klart af konteksten, at vi vil sikre fair konkurrence på begge spor.”

Men når man læser meddelelsen, kan man let få den tro, at du er pensionsselskabernes mand, for det handler jo vældig meget om bundlede pensionsprodukter og ikke om de forsikringsselskaber, der har svært ved at sælge sundhedsforsikringer og TAE-forsikringer, fordi pensionsselskaberne subsidierer deres forsikringer?

”Altså, jeg kommer senest fra Dansk Industri, hvor vi havde over 10.000 medlemmer. Her i F&P har vi under 100, så jeg taler med alle medlemmer, og netop medlemsdialogen har været et kæmpe indsatsområde både for mig selv og hele F&P. Jeg er helt med på, at det her reguleringsområde betyder rigtig meget for medlemmernes forretningsmodeller. Derfor har vi været ekstra omhyggelige med at samle input,” siger Kent Damsgaard, som håber, at medlemmerne kan se nuancerne i organisationens kommunikation, som i sidste ende handler om lige konkurrence for alle.

”Mange af selskaberne har også læst de her formuleringer. Det her handler om, at vi får en level playing field for selskaber, der sælger både bundlede og unbundlede produkter, uden at vi skaber nye problemer, f.eks. detailregulering af priser eller at Finanstilsynet reelt sætter bestyrelserne under administration. Når du reparerer et hul i væggen, behøver du jo ikke at baldre ruden samtidig.”

Men det er vel fair nok, hvis I retter ind efter de største medlemmer, som fylder mest stemmemæssigt?

”Vi bliver nødt til at sikre, at den nye regulering er fornuftig på et objektivt plan, derfor har jeg lyttet til alle. Vi har diskuteret det grundigt, men jeg er da ærgerlig over det, hvis nogen alligevel finder nogle af formuleringerne uheldige. Omvendt kan ingen få alt, når man skal finde det gode kompromis.”

Danica: Underskudsgivende forsikringer dækkes af egenkapitalen

Hos Danica er kommerciel direktør Søren Lockwood ikke afvisende over for, at man kan komme til at subsidiere sine sundhedsforsikringer:

”Vores kunder sætter stor pris på vores sundhedsløsninger, og vi oplever, at de netop efterspørger stærkt samlet værditilbud bestående af konkurrencedygtige afkast, god rådgivning, fokus på bæredygtige investeringer og altså stærke sundhedsløsninger, hvor det handler om både kvalitet og pris. I Danica Pension bliver eventuelle underskud på sundhedsforsikringer altid dækket af egenkapitalen og ikke af andre kunder, og vi kan derfor afvise, at der sker en omfordeling,” siger Søren Lockwood.

Fra de øvrige spillere på sundhedsforsikringsområdet har man ikke det store at bidrage med til debatten. Codan oplyser, at man bakker op om Forsikring & Pension, If Forsikring har ingen anden kommentar til den fremtidige SUL-struktur, end at det væsentlige er, at kunderne har mulighed for at få det produkt og den løsning, de ønsker, mens Tryg ikke har ønsket at svare.

 

Læs mere

Pensionsudfordrer gafler storkundeaftaler fra pensionsgiganter på kritisk tidspunkt

Afsløring: Finanstilsynet angriber offensive pensionsselskaber

Kunders penge fanget i pensionskasser, der blokerer for flytning

PensionDanmark rykker tæt på våbenindustrien

Pensionsbranchen har et stort forklaringsproblem

Her er de kommende udfordringer for pensionsbranchen

Her de bedste og værste afkast i pensionsbranchen i 2021

Afsløring: En række pensions- og forsikringsselskaber politianmeldes

Velliv sender stikpille til alvorlig hovedpine for pensionsbranchen

Konflikt i hele pensionsbranchen: Flere spillere blokerer for flytning af pensioner

AP Pension napper kæmpe aftale fra PFA

Ny retning fra datacentral i pensionsbranchen