danskebankoleogborgen

Inside story

Fortrolige kontrakter: Danske Bank betaler advokatregning for eksdirektører, men holder dem i jerngreb

Afsløring: Tidligere topprofiler i Danske Bank som Thomas Borgen og Lars Mørch får fortsat advokatregninger i millionstørrelsen betalt af banken. Men de er underlagt en række strenge krav om samarbejde med banken. Kilder frygter, at det er en mundkurv ved kommende og igangværende retsopgør.

Landets største bank, Danske Bank, er den glade giver, når advokathuse som Plesner, Horten, Lundgreens med flere sender regninger på vegne af deres klienter, der er tidligere topprofiler i banken. Det er i disse dage yderst relevant for Danske Banks tidligere topprofil Thomas Borgen, der netop har afsluttet første runde af en retssag ved Retten i Lyngby anlagt af belgiske Deminor med påstand om, at der skal betales 2,7 mia. kr. til 155 investorer, fordi Thomas Borgen tilbageholdt oplysninger i Danske Banks estiske filial.

InsideBusiness kan i dag afsløre indholdet af den indemnity-kontrakt, som Danske Bank indgik med Thomas Borgen ved hans fratrædelse. Hensigten er at holde ham skadesløs i forhold til de talrige søgsmål, som parterne dengang forudså ville ramme banken.

Og det er ikke småpenge, det drejer sig om. Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har banken allerede betalt et pænt tocifret millionbeløb til Plesner, der via advokatpartner Peter Schradieck står for Thomas Borgens forsvar.

”Banken vil søge at holde dig skadesløs for dine juridiske omkostninger via passende forsikringsdækninger, og du vil samarbejde, så der opnås fuld dækning i rimelige forhold, som passer til omstændighederne,” fremgår det af Danske Banks kontrakt med Thomas Borgen, som InsideBusiness har kunnet sammenstykke fra kilder med dyb indsigt i området.

Herefter følger en lang række af krav, der skal være opfyldt, for at Thomas Borgen kan få betalt sine advokatomkostninger via bankens ledelses- og bestyrelsesansvarsforsikring.

Kontrakten peger også på, at man heller ikke vil betale, hvis Thomas Borgen f.eks. har handlet uærligt, har begået bedrageri eller forsætligt bryder eller misligholder sine forpligtelser. Mere interessant er det dog, at Danske Bank også har tilføjet krav om, at Thomas Borgen i ’rimeligt omfang’ skal samarbejde med banken.

”Banken er ikke forpligtet til at holde dig skadesløs for sagsomkostninger, hvis du undlader at samarbejde fuldt ud med banken i forbindelse med undersøgelsesforhold eller andet, herunder ved at overholde vilkårene i denne godtgørelse og efter bankens rimelige opfattelse har handlet urimeligt,” fremgår det af kontrakten.

Kontrakten følges op med en række krav om, at Borgen skal opdatere banken løbende, udlevere relevant materiale til banken, svare banken i rimelig tid og samarbejde med myndighederne med videre. Og ikke må udlevere materiale fra banken.

Kan klausuler være en mundkurv?

InsideBusiness har set nærmere på lignende kontrakter for andre tidligere topprofiler i Danske Bank: Henrik Ramlau-Hansen, Lars Mørch med flere. I sidstnævntes kontrakt står der f.eks. følgende på lignende vis i forhold til at samarbejde med banken:

”Banken er ikke forpligtet til at holde dig skadesløs for sagsomkostninger, hvis du ikke samarbejder fuldt ud med banken i forbindelse med undersøgelsen eller på anden måde og efter bankens begrundede opfattelse har handlet urimeligt,” fremgår det af Lars Mørchs kontrakt med Danske Bank.

Det er formuleringer, som kilder over for InsideBusiness opfatter som redskaber, der kan bruges til at styre de tidligere bankdirektører, i forhold til hvad de siger om banken. Altså krav, der for banken gør det muligt at sikre, at de tidligere topprofiler ikke siger noget uheldigt i forhold til bankens forsvar eller forsikringsselskab, for så risikerer de at miste et millionbeløb.

”Der er ingen tvivl om, at hensigten med de aftaler i videst muligt omfang er at kontrollere informationsstrømmen. Der er muligvis ikke en direkte juridisk binding, men det betyder implicit, at Danske Bank kan trække sin støtte når som helst. I realiteten bestemmer banken alt, for den kan trække støtten i morgen, hvis den vil,” lyder det fra en kilde med nøje kendskab til sagen.

Danske Bank: Det er almindeligt, at man betaler

I det hele taget er der ikke mange kilder, der ønsker eller kan kommentere kontrakterne. Fra Thomas Borgens forsvarer, Peter Schradieck, lyder der blot: Ingen kommentarer, mens Danske Banks egen kommentar også er kortfattet:

”Vi kommenterer ikke tidligere eller nuværende medarbejderes kontraktforhold. Helt generelt er det normal praksis, at virksomheder afholder omkostninger relateret til retssager for tidligere eller nuværende medarbejdere for forhold, der har fundet sted, mens de har været ansat i virksomheden,” lyder det fra pressechef Stefan Singh Kailay.

Lige præcis temaet om advokatregninger er yderst relevant i den igangværende sag fra Deminor mod Thomas Borgen, der har stævnet bankens tidligere topchef for erstatninger i størrelsesorden 2,7 mia. kr.  En sag, der ventes at falde dom i i løbet af november.

Sagsforløbet var imidlertid kendetegnet ved, at Thomas Borgen var ganske åbenmundet i retten og langede ud efter både banken selv, Lars Mørch og Danske Banks juridiske afdeling for, at de havde ansvaret for problemerne. Dog navngav Thomas Borgen kun Lars Mørch som personligt ansvarlig.

Lars Mørch stoppede som bekendt i banken i 2018, altså før Thomas Borgen, som kortvarigt forsøgte at ride stormen af med offentliggørelsen af Bruun-Hjejle-rapporten om Danske Bank, som de fleste branchekilder tolker som meget venligt indstillet over for bankens forretninger i den udskældte estiske forretning. Men alligevel blev Thomas Borgen altså hældt ud af banken af den nu afdøde bestyrelsesformand Ole Andersen, som også selv senere blev gået som formand.

Vil Lars Mørch sige noget?

I selve sagen var kun Danske Banks tidligere revisionschef Jens-Peter Thomassen og Thomas Borgen indkaldt som vidner. Ifølge kilder med kendskab til sagen venter man således spændt på den kommende afgørelse fra Retten i Lyngby, idet det forekommer helt oplagt at indkalde Lars Mørch til at forsvare sig i en kommende appelsag, når nu Thomas Borgen direkte har nævnt hans navn.

I dag er Lars Mørch kronprins i Jyske Bank og venter kun på et go fra Finanstilsynet, før han kan overtage topchefstillingen efter Anders Dam. Det store spørgsmål bliver i den kommende retssag, om Lars Mørch vil være lige så åbenmundet som Thomas Borgen, og om han vil kunne svare igen uden frygt for at miste Danske Banks rygdækning i forhold til betaling af sine advokatregninger.

Deminor har ikke ønsket at kommentere artiklen.

Læs mere­

Er Morten Hübbes dage i Tryg talte?

Datacentraler: Storstilet forsikringsintegration har vidt forskellig tidshorisont i bankerne

Pensionsselskaber udruller digital pensionsopsparing via storstilede bankaftaler

Banker, forsikring og pensionsselskaber i vital kamp om kundeejerskabet

Jyske Bank skal droppe havkatten – og gøre hoserne grønne hos lokalbankerne

Bankdirektører advarer mod lån med 30 års afdragsfrihed

Udskældte afdragsfri lån eksploderer hos Danske Bank. Nykredit sælger dem nærmest ikke

Opgør om afdragsfrihed: Nykredit går enegang mod Danske Bank, Nordea og Jyske Bank

Nyt tiltag gambler med danskernes elskede realkreditsystem 

Udskældt gebyr: Sydbanks nye Mastercard Dankort næsten dobbelt så dyrt som Nordea VISA/Dankort

Pensionsbranchen og bankerne tørner sammen i milliardopgør om pensioner

Danske Banks Danica bakker op om boligfinansiering med pensionspenge

Pensionsbranchen vil lade danskerne købe bolig med pensionsopsparing

Advarsel om boble på private equity og alternative investeringer

Afkast: Nu bliver fårene skilt fra bukkene i pensionsbranchen. Kapitalfonde gør forskellen

Kapitalfond i infight med pensionskasser over problemsag

Pensionskasser giver kold skulder til statslig milliardfond

Ny statslig fond bliver mødt med skepsis fra pensionskasser

Vækstfonden i centrum for dramatisk opgør

Ringkjøbing Landbobank, dømt fallent og Vækstfonden spiller nøgleroller i skandaleramt leasing-firma

Krisefond brænder inde med milliarder, mens virksomheder råber på hjælp

Fiasko for omstridt milliardfond

Afsløring: Pensionskasse investerede tungt i kapitalfonde trods intern modstand