;
Maj invest Icotera

Inside story

Forvalters flagskibe i strid modvind

Flagskibene i Investeringsforeningen Maj Invest er kommet i strid modvind. De to fonde, der investerer i valueaktier, er nu begge blevet nedgraderet til kun to stjerner hos det uafhængige analyseinstitut Morningstar. Samtidig fosser pengene ud af Maj Invest. Aktiechefen og ansvarlig for Maj Invest Value Aktier ligger dog ikke søvnløs om natten.

Investeringsforeningen Maj Invests to store flagskibe, Maj Invest Value Aktier og Maj Invest Value Aktier Akkumulerende, er havnet i strid modvind, efter at de to fonde er blevet nedgraderet til kun to stjerner af det uafhængige analyseinstitut Morningstar. Indtil for ganske nylig havde de to fonde fire af fem mulige stjerner, men med kun to stjerner er fondene nu helt nede at skrabe bunden blandt de dårligst vurderede investeringsfonde.

Kurt Kara, aktiechef og ansvarlig for Maj Invest Value Aktier, har dårligt nok selv opdaget de to stjerner, da InsideBusiness kontakter ham.

”Antallet af stjerner er ikke noget, vi rigtig følger. Der er jo flere måder at definere valuestrategier på, og så afhænger det også af, hvilken gruppe man bliver placeret i af Morningstar. Men det er dog rigtigt, at set på afkastet har fondene med valueaktier ikke klaret sig lige så godt over de sidste fem år som eksempelvis vækstaktierne”, siger Kurt Kara.

Han har ikke selv fået nogen forklaring på degraderingen til to stjerner. Men selv om det altså er at skrabe bunden i Morningstars ratingsystem, fastholder han, at det ikke er noget, der holder ham vågen om natten.

”Jeg tager det med et gran salt. Stjerner og rating er noget, der ser bagud. Vi ser fremad og prøver konstant at gøre det bedre. Selvfølgelig vil vi da som alle andre gerne have flere stjerner end de to, vi har lige nu, men som sagt er det ikke noget, der holder mig vågen om natten”, siger Kurt Kara.

Stjerner som reklame

Hvor de to stjerner ikke bekymrer Maj Invest, er det en helt anden situation hos mange andre investeringsforeninger. Her er man meget opmærksom på stjernerne og bruger det ikke mindst ude i bankerne som et salgsargument over for kunderne, når den pågældende fonds troværdighed skal understreges med netop stjerner fra det uafhængige analyseinstitut Morningstar.

Ingen har dog lige nu lyst til at udtale sig offentligt om vigtigheden af stjernerne, da opløbet om at blive kåret som årets bedste investeringsfond af Morningstar netop et gået i gang. Afgørelsen falder om et par uger, og inden da vil ingen udtale sig, af frygt for at det kan skade deres kandidatur.

Men Nikolaj Holdt Mikkelsen, der tidligere har arbejdet som analytiker hos Morningstar, er heller ikke i tvivl om, at stjernerne har stor betydning.

”Fra min tid i Morningstar ved jeg, at især for dem med et stærkt distributionsnet over for privatsegmentet, det vil sige bankerne, spiller stjerner en stor betydning, når de skal sælge produkterne til kunderne. Det er en uafhængig blåstempling, hvis en fond får mange stjerner” siger han.

Pengene fosser ud

Maj Invests Value Aktier har haft svingende afkast i lang tid, hvor nærmest hvert andet år har budt på underskud. Men endnu værre er det, at pengene fosser ud af Maj Invest.

Ifølge tal fra Finans Danmark var der i både 2021 og i 2022 et negativt nettoflow af penge ud af Maj Invest. I 2021 var det 2,3 milliarder kroner, og det beløb voksede til 3,2 milliarder kroner i 2022. På bare to år er der altså totalt forsvundet 5,5 milliarder kroner fra Maj Invest.

”Hvis vi antager, at de samlede omkostninger i Maj Invest ved at forvalte alle deres fonde er på 1 procent, så betyder det en mistet årlig indtægt i Maj Invest i omegnen af 55 millioner kroner over de seneste to år. Det er da mange penge for de fleste” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen

”Maj Invest Value Aktier er flagskibet i Maj Invest, og færre stjerner, som er udtryk for relativt dårligere præstationer, kan være en del af forklaringen på, at investorer har søgt nye græsgange” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Value strategi

Strategien i investeringer i Value Aktier er baseret på en strategi udviklet af Benjamin Graham i 30’erne. To af hans elever, Warren Buffett og William Ruane, har efterfølgende bevist teorierne i praksis nemlig. Strategien i valueaktier er at finde aktier i virksomheder som er billige, har en sund økonomi og stærk ledelse, men som ofte også er overset.

I Maj Invests strategi for valueaktier er det dog ikke godt nok bare at købe billigt ind. Maj Invest formulerer det selv på denne måde.

”Hvis man køber alt i byen, der er rabat på, ender man med en masse varer, man ikke har brug for. De blev købt, alene fordi de virkede billige. Alternativt kan man udfærdige en indkøbsliste og kun købe de varer, der står på listen, hvis prisen er attraktiv. På denne måde kommer man nogle gange tomhændet hjem, mens man i andre tilfælde har en vare med hjem, som man kan lide, har behov for og til en helt rigtig pris”.

Ifølge Kurt Kara, aktiechef og ansvarlig for Maj Invest Value Aktier, følger de fleste valueafdelinger den første metode.

”Vi har dog valgt at følge den sidstnævnte model, da vi mener, at det er den bedste strategi” siger Kurt Kara.

Morningstars ratingsystem med stjerner baserer sig på, hvordan fondene har performet i den foregående periode. Det højeste antal stjerner, der uddeles, er fem.

 

Læs mere

Forbrugerombudsmanden pudses på danske forvaltere, der pynter sig med “lånte fjer”

Nådesløst afkastår: Se investeringsfondene med de bedste og dårligste afkast i 2022

Problemerne fortsætter for solcellekomet

Kapitalfonds guldæg tromler videre med vækstplan trods tilsynskritik

Forvaltere brænder fingrene på lån til virksomheder

Velhaverbank kaprer tunge kunder fra stor kapitalforvalter

Problemerne tårner sig op for Danmarks største kapitalforvalter