peterhermann

Redaktørens analyse

Frasalg ligner kæmpe møgsag for Topdanmark og Peter Hermann, mens konsulenterne har kronede dage

Det ser alt andet end godt ud for Topdanmarks topchef, Peter Hermann, og hans frasalg af Topdanmark Liv til Nordea. Det tyder på,, at der er begået en fodfejl i kontrakten, som gør, at Topdanmark hænger på en enorm konsulentregning plus et sandsynligt søgsmål for tabt forretning fra Nordea.

Det kan være lidt af en dræber at få it-systemerne til at spille ved et frasalg af en del af selskabet – og ofte ligger djævelen gemt i detaljen. Det er i høj grad tilfældet for Topdanmark, der under topchef Peter Hermann valgte at frasælge Topdanmark Liv til Nordea den 18. marts 2022. Det prøver vi at løfte lidt af sløret for her.

I forbindelse med det første kvartalsregnskab kom det nemlig omsider frem for offentligheden, at Topdanmark Forsikring er gået i dialog med Nordea-koncernen om den endelige it-adskillelse af Topdanmark Liv Holding og integrationen i Nordea-koncernen. Dermed blev det synligt, at der er ugler i mosen i den transaktion, som er trukket ud og trukket ud – det er synligt for enhver.

Formuleringen er, at ”it-processen har vist sig at være mere omfattende, kompleks og tidskrævende end først forventet. Nordea-koncernen har endvidere forbeholdt sig ret til at rejse krav mod Topdanmark Forsikring for visse potentielle tab.”

Men dykker man længere ned i detaljerne, som i dette tilfælde kan blive helt afgørende for den kæmperegning, der efter alt at dømme lander hos Topdanmark, så handler sagen om, at Topdanmark har lige lovlig meget, i forhold til hvad der i praksis kan leveres på datasiden.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger handler en del af problemstillingen nemlig om, at Topdanmark har forpligtet sig til at levere data til Nordea som cloudbaseret. Og da Keylane-systemet, der ligger til grund for Topdanmarks it-platform fra 2019 ikke er født som såkaldt cloudnative, så er det bare rigtig svært. Og det bliver ikke nemmere af, at it-sikkerhedskravene i en bank er højere end for et pensions- og livsforsikringsselskab.

Disse informationer har Topdanmark ikke ønsket at kommentere, men de er blevet dem forelagt. Desuden havde Topdanmark i den periode en strategi om at være både skadesforsikrings- og livselskab. Det skulle give synergier, hvilket øjensynlig gav præcis så lidt strategisk mening, at man valgte at sælge livdelen.

Det gør det næppe lettere at overføre dataene i en tilstrækkelig kvalitet til Nordea, da systemerne forsikrings- og livsystemerne til en vis grad er kørt sammen.

Det samme gælder, at man jo også anvender forskellige it-systemer, som også skal renses og konverteres til brugbare data.

BCG skal bistå med svær dataopgave

I Topdanmark har man valgt at benytte sig af meget af konsulenter til at forsøge at få løst opgaven med at få leveret data. Derfor har man ifølge InsideBusiness’ oplysninger hyret Boston Consulting Group (BCG) til at være dem, der står med ansvaret for opgaven (heller ikke det har Topdanmark ønsket at kommentere).

Det kan måske være en god løsning, men det kan også være en løsning, hvor konsulenthusene tager sig god tid for at høste fine honorarer uden nødvendigvis at være specielt motiverede for at skynde sig med processerne. Det er i hvert fald det, som visse kilder udtrykker bekymring for.

Topdanmark har over for InsideBusiness ikke ønsket at forholde sig til, om det er BCG, der har opgaven. Man har heller ikke ønsket at forholde sig den cloudbaserede løsning. Men det passer fint i tidsånden med de løsninger, som Festina Finance og Nestech har stadig større held til at sælge til i pensionsbranchen.

Således har vi set, at Festina Finance for nylig er blevet tilvalgt som leverandør til AP Pension, mens Lægernes Pension har valgt Nestech som leverandør af deres kernesystem. InsideBusiness har tidligere beskrevet, at lige præcis Nestech og Festina Finance er de spillere, som p.t. evalueres af KPMG for Pædagogernes Pension som mulig erstatning for Forca.

Derfor er det måske forståeligt nok, hvis Nordea fik det ind som et krav i købskontrakten om salget af Topdanmark Liv. Omvendt tyder det på at være en dyr fodfejl for Topdanmark og Peter Hermann.

For lige nu har Nordea også gode kort på hånden i forhold til at presse yderligere penge fra Topdanmark i en forhandling, fordi Nordea Pension p.t. står ret meget uden for de store udbud på markedspladsen, hvor der i den grad skal kæmpes om kunderne i år. Det er tidligere beskrevet i InsideBusiness.

Peter Hermann har den dårligste hånd

Dog har vi også set, at Nordea Pension klarer sig godt på markedet for mindre kunder med en høj vækst i præmierne sidste år.

I det mulige søgsmål, som Topdanmark i regnskabet beskriver, står to profiler over for hinanden: Topdanmarks topchef, Peter Hermann, og bankdirektør Mads Skovlund fra Nordea, som var dem, der indgik aftalen om salget af Topdanmark Liv til Nordea.

Hidtil har parterne valgt at være temmelig tilbageholdende med informationer om forløbet, hvilket nok er klogt.

Situationen er selvsagt træls for begge parter, for det kan betyde, at der kan gå op til et år eller mere, før it-problemerne er løst. I den periode kan Nordea Pension ikke for alvor trykke på speederen, bruge storbankens erhvervsnetværk og deltage i de store udbudsrunder. Samtidig har man lige nu en gylden mulighed for at komme godt i gang, da Nordea Pensions nøgletal på afkast og omkostninger ligger rigtig flot.

Omvendt har Mads Skovlund de bedste kort på hånden i et muligt søgsmål, fordi han kan forsøge at få sine tab af indtægter dækket, mens Peter Hermann blot kan se til, mens konsulentregningerne bare vokser og vokser, mens risikoen for en stor kompensation til Nordea gør det samme.

 

Læs mere

Forsinkelser og Topdanmark-opgør rammer Nordea Pension med ekstremt dårlig timing

Afsløring: Topdanmark central i skjult brancheopgør bag Tryg-dom

Dom er det ultimative mareridt for Tryg, minder om Danske Banks møgsag

Pensionsselskaber rådvilde om central etisk problemstilling om AI-drevne dræbervåben

Pensionsbranchen står fortsat splittet om investering i våben

Statsminister Mette Frederiksen presser pensionsbranchen for øgede investeringer i våben og forsvar

Russiske cyberangreb udstiller virksomheders sårbarhed. Men forsikringsselskaber øjner muligheder

Kære statsminister, du er så sent ude med budskabet om oprustning, at det er pinligt

Gigantisk afkastpotentiale i forsvarsindustrien. Men vejen er vanskelig for investorer og pensionskasser

Hybridkrig rammer cyberforsikring på kritisk tidspunkt

Ukraine-krig ændrer forsikringsbilledet totalt. Pris på cyberforsikringer skyder i vejret

Risikoen for cyberangreb undervurderes – og forsikringssummerne skal op