Tue

Ugens Insider

Fremadstormende børsrådgiver vil rejse kapitalfond til investering i mindre børsemner

Store skuffelser og gedigne tab for investorerne har præget børsmarkedet for vækstvirksomheder i flere år. Siden da er børsmarkedet frosset til os. Det vakuum vil fremadstormende børsrådgiver udnytte til at stifte kapitalfond, der skal investere i små selskaber forud for en mulig børsnotering.

Bunken af aktieskuffelser på den danske vækstbørs First North har stået i kø.

Alt for mange af de selskaber, som er gået på First North, har misset de vækstmål, de stillede investorerne i udsigt, og det har affødt massiv kritik fra flere fronter. Læg dertil, at stigende renter siden har fået børsmarkedet til at fryse til. Dermed skulle man tro, at appetitten på at børsnotere små vækstvirksomheder var begrænset.

Men hos børsrådgiveren HC Andersen Capital, der har spillet en central rolle i mange selskabers entré på vækstbørsen de senere år, afskrækker de senere års massive kritik ikke.

Tværtimod gør HC Andersen Capital klar til at spille en endnu mere central rolle, når børsmarkederne som forventet tør op igen, når presset på de finansielle markeder letter.

Hvor HC Andersen Capital indtil nu primært har rådgivet små og mindre vækstselskaber op til og efter deres børsnoteringer, vil rådgiveren nu indtage rollen som investor i mindre vækstselskaber med børsdrømme.

Det skal ske igennem en kapitalfond, som HC Andersen Capital rejser. Fonden, der hedder HCA Invest, skal investere i små og mindre virksomheder, der ønsker at blive børsnoteret inden for et til fire år.

Ambitionen er at rejse op mod 100 millioner kroner, som gradvis skal investeres i selskaber, der har behov for kapital til den sidste fase inden en børsnotering.

Stifter og administrerende direktør i HC Andersen Capital Tue Østergaard fortæller, at seks investorer allerede har givet tilsagn om at investere i HCA Invest. Der er tale om private investorer, som ifølge Tue Østergaard skaber en base for, at fonden kan gå i luften.

”Børsmarkedet er lige nu frosset til is. Men verden kan hurtigt ændre sig. Selvfølgelig kommer der et marked for vækstnoteringer igen. Det vil jeg gerne udnytte,” siger Tue Østergaard.

Men hvorfor har det danske børsmarked brug for flere børsnoteringer af højrisikofyldte cases, når man ser på, hvordan det er gået i mange af de seneste tilfælde?

”Det bliver et spørgsmål om filosofi. Hvis vi ikke skal have vækstselskaber, fordi de sidste fejlede, er det et farvel til nye innovatører. Det er en forkert vej at gå. De 50 selskaber på First North har bidraget til noget hver især. Det er rigtigt, at investorerne har haft en forfærdelig rejse. Men vækst kommer ikke af sig selv. Der er nogle, der skal stille kapital til rådighed. Og så må vi finde os i, at noget fejler. Jeg tror ikke, at det normale system kommer til at bakke op om det. Derfor må andre træde til,” siger han.

”Jeg tænker, at det her er høj, høj risiko”

Tue Østergaard etablerede HC Andersen Capital efter en årrække hos den norske investeringsbank ABG Sundal Collier, hvor han stillede sig i front for en større offensiv rettet mod børsnoterede mindre selskaber, der ofte lever et noget stille liv herhjemme.

Den idé videreførte Tue Østergaard til HC Andersen Capital, og i de senere år har HC Andersen Capital spillet en nøglerolle blandt flere børsnoterede small og midcap-selskaber, herunder selskaber på den danske vækstbørs First North.

Nu gør han klar til at spille en rolle som kapitalfondsejer og investor.

Foreløbig vil Tue Østergaard ikke sætte tal på, hvor mange investeringer HCA Invest sigter mod. Det handler dog om at sprede investeringerne over et større antal, idet han ikke lægger skjul på, at der er tale om yderst højrisikable investeringer.

”Jeg tænker, at det her er høj, høj risiko. Det vigtige for os er, hvor mange investeringer vi kan lave. Jeg vil hellere lave mange, fordi jeg ved, at vi kommer til at lave fejl,” siger han.

En væsentlig del af kritikken af First North går især på, at alt for mange selskabet har misset at levere på de centrale investormål, som de stillede investorerne i udsigt ved deres børsnotering.

Samtidig har flere selskaber forladt eller har planer om at forlade vækstbørsen efter blot få år, hvilket igen har efterladt flere investorer med tab.

Tue Østergaard erkender, at alt for mange af børsnoteringerne på First North har skuffet investorerne. Samtidig har mange af selskaberne ikke været klar over, hvad der mødte dem, når de blev børsnoteret, siger han.

Han mener dog også, at diskussionen er en smule forfejlet.

”Den læring, vi har haft om Fist North, er, at selskaberne i vid udstrækning ikke vidste, hvad der ramte dem. Det andet er, at forudsætningerne for at drive virksomhed i Danmark er ændret fundamentalt de sidste to år. Vækstmarkedet er ikke sat i søen, fordi det ikke må fejle. Man må leve med, at nogle fejler, hvis man køber eksempelvis First North-aktier. Det friholder dem dog ikke fra ansvar,” siger Tue Østergaard.

Vil gribe det an på ny måde

Han erkender dog, at når vinduet for børsnoteringer åbner igen, skal det gribes helt anderledes an.

”Det er ikke alt, hvad der bliver børsnoteret, der lykkes. Vi ønsker at komme med kapital og styrke dem, så de er klar over, hvad der rammer dem. For der er ingen tvivl om, at i næste fase af det her vækstmarked er selskaberne nødt til at være væsentlig skarpere end sidste gang,” siger han.

Tue Østergaards forventning er, at investorbasen i HCA Invest primært vil bestå af virksomheder og private investorer, mens institutionelle investorer, der ofte præger de store kapitalfonde, er nogle, som fonden først skal gøre sig fortjent til.

”Det er klart, at hvis vi bliver succesfulde, kan der komme flere fonde. Men vi skal vise, at vi kan det her, før vi bliver betroet institutionelle penge.”

 

Læs mere

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing

Kapitalfond må bremse salg af guldæg

Joe & The Juices ejere sælger med pistol for panden

Milliardsalg giver EQT ridser i lakken

Her er sommerens store M&A-handler

Sky kapitalfond jagter nyt milliardsalg

Kapitalfond genopliver salgsplaner med it-gigant

Krise tvinger kapitalfonde til lommerne