image59bb51fa9ac19

Redaktørens analyse

Fremragende valg af direktør til arvefølgen i Jyske Bank

Som før beskrevet i InsideBusiness er den tidligere Danske Bank-direktør Lars Mørch den oplagte afløser for Jyske Bank-topchef Anders Dam. Det er et fremragende træk fra både bestyrelsesformand Kurt Bligaard Pedersens og Anders Dams side at få Lars Mørch ind i koncernleder-gruppen. Vi går tæt på valget af en kontroversiel bankdirektør.

Det har været en barsk tid for tidligere Danske Bank-direktør Lars Steensgaard Mørch. Manden, der risikerede at ende sine aktive dage i erhvervslivet på anklagebænken med en dom i forbindelse med Danske Banks hvidvasksag i Estland.

I lang tid blev han således både internt og eksternt set som syndebuk for Danske Banks store hvidvaskskandalesag. Med ansvar for den baltiske del af Danske Bank var han da også den oplagte syndebuk, som endda blev ofret tidligt i processen. Det vil sige, før Thomas Borgen måtte forlade Danske Bank i forbindelse med en stort anlagt, men også pinlig pressekonference for banken. Danske Banks ledelse havde måske håbet, at det var nok til at ride hvidvaskstormen af.

På mange måder var det mere overraskende end som så for dem, der kender Lars Mørch, for en mere vellidt bankdirektør med orden i penalhuset skal man lede længe efter. Det var da også det billede, som InsideBusiness fik, da vi fik adgang til internt materiale fra den sag, som SØIK overvejede at føre mod ham.

Det syntes nemlig at være en umulig opgave at få noget som helst fornuftigt grundlag for at føre en sag for de offentlige myndigheder. Det ville være blevet en håbløs opgave, hvor retten skulle have taget stilling til, om det nu var nok at gå til det ene eller det andet møde, og om man internt skulle have gjort dit eller dat i en tid, hvor det faktisk så ud til, at myndighederne blåstemplede operationen, og at man internt tog hvidvasksagen ganske alvorligt. I hvert fald fra Lars Mørchs side.

Stor straf for Lars Mørch at leve i usikkerhed

Det, man først og fremmest kunne klandre Danske Bank for, var, at man i en i øvrigt svær tid for banken så pengene strømme ind fra forretningen i Estland uden at stille de kritiske spørgsmål til, hvad der egentlig foregik derovre. Men det var ikke i sig selv ansvarspådragende.  Og måske var der også profiler højere oppe i organisationen i Danske Bank, som satte pris på den del af forretningen, der rent faktisk kørte godt i de år.

Uanset hvad, var det en stor straf for den retlinede Lars Mørch blot at være på anklagebænken – og derfor er det da også en positiv historie, at Jyske Banks ledelse med Anders Dam og bestyrelsesformand Kurt Bligaard Pedersen i spidsen nu har valgt at give ham rollen som direktør med ansvarsområdet for ”koncernens langsigtede konkurrencekraft og markedsplacering,” som det fremgår af Jyske Banks regnskab.

Det er ikke første gang, at InsideBusiness har beskrevet, at Jyske Bank og Mørch havde et godt øje til hinanden. Så sent som i maj skrev vi artiklen: ”Detroniseret Danske Bank-direktør oplagt som ny topchef for Jyske Bank.”

På det tidspunkt var der varme rygter om den forestående ansættelse, ligesom en gådefuld bemærkning fra Anders Dam om, at den kommende tronfølger var på plads, var med til at understrege, at noget var i gære.

Der var da heller ikke rigtig andre oplagte afløsere til Anders Dam i de nærmeste rækker i Jyske Banks direktion, hvor de fleste kandidater har en alder, som ligger vel over den normale grænse for topchefer.

Desuden er det velkendt, at Anders Dam historisk har haft dyb respekt for især Danske Bank-topprofilernes evner til at drive bank. I det hele taget kan det undre, at Danske Bank ikke selv har været ude med snøren for at trække Lars Mørch ind i direktionen. Han er en oplagt kandidat med betydelig mere erfaring end de profiler, som nu sidder i Danske Banks direktion – og det kan svække landets største banks evne til at komme ud på den anden side. For møgsagerne synes at tårne sig op.

Jyske Bank har i modsætning til Danske Bank aldrig ladet sig tromle

Jyske Bank har derimod aldrig haft berøringsangst med kontroversielle beslutninger eller med at være på kant med pressen. Det har således i årtier været en del af Jyske Banks dna, at man f.eks. har forsvaret sine udskældte afdelinger i skattely og sågar sine svære investeringscases – og man har aldrig ladet sig tromle, som Danske Bank reelt blev det af Berlingskes fremragende afdækning af hvidvasksagen.

Det aftvinger respekt, især for Anders Dams ledelse – og ser man Jyske Bank i den kontekst, er der ikke noget galt med at vælge en profil som Lars Steensgaard Mørch, og det bliver spændende at følge hans kommende virke, og om han uden videre bliver fit & proper-godkendt af Finanstilsynet, når behovet opstår.

At en stærk bankdirektør på den måde kan komme videre til en topstilling efter en svær tid, er kun positivt for Jyske Bank, for Lars Mørch og for banksektoren som helhed. Der er nemlig brug for erfarne, dygtige folk til Jyske Bank, som også står med en række udfordringer, om end Anders Dam synes at have fået banken tilbage i en bedre gænge efter en svær tid for investorer og ikke mindst medarbejderne oven på talrige besparelser.

 

LÆS MERE

Detroniseret Danske Bank-direktør oplagt som ny topchef i Jyske Bank

Karsten Dybvad står svækket tilbage – og Danske Bank bliver næppe offensiv på markedspladsen

Ulmende uro i Danske Banks ejerkreds  

Danske Bank fejler i nordisk bankkapløb. Investorfight tager form

Storbank risikerer kæmpe lussing på krisesag

Danske Bank lukker ned for udskældt leasing af luksusbiler

Alvorlig kriminalitet knyttes til leasingbranchen. Nu skal de brodne kar fjernes