nykredit-koncernledelsennet

Redaktørens analyse

Totalkredit-konflikt skifter scene til åben mediekrig

Nerverne og temperamentet sidder efterhånden uden på tøjet i kampen om at få ændret den Totalkredit-aftale, som bærer Nykredits stadig stigende dominans på det danske bank og realkreditmarked. Situationen er dårligt nyt for aktionærer i mindre banker.

Det er sådan med konflikter, at de har det med at få deres eget liv, i takt med at de udvikler sig. Det ser man tydeligt i krigen mellem Ukraine og Rusland med Vesten på den ene side mod Kina, Iran, Nordkorea med flere på den anden.

Der går ikke en uge mellem nye trusler, atomvåbenøvelser og advarsler om vestlige soldater på landjorden. Så dramatisk går det imidlertid ikke for sig i den danske bank- og realkreditsektor.

Alligevel er der paralleller til konflikteskalation, hvilket vi har set eksempler på den seneste måned i kampen om at få ret i Totalkredit-opgøret. Det er nu er rykket fra de indre linjer og ingen kommentarer til et fuldskalamedieslagsmål, hvor Nykredits topchef, Michael Rasmussen, offentligt gik i rette med især Jyske Banks Lars Mørch i FinansWatch, som til gengæld i mange medier har været ude med Nykredit-kritiske udmeldinger.

Tidligere har også Danske Banks Carsten Egeriis og Nordeas Mads Skovlund været ude med riven mod det høringssvar, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har sendt ud, og hvor storbankerne og DLR Kredit netop har afleveret deres høringssvar.

Det er altså en kamp mellem banksektorens skrappeste alfahanner – og man forstår frustrationen fra Jyske Bank, Danske Bank og Nordea.

Nu har man i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen siddet på den sag siden 5. juli 2021. Det er lang tid. Dengang afleverede Jyske Bank-direktør Anders Dam den oprindelige klage over, at hovedsamarbejdsaftalen, Totalkredit-aftalen, bandt pengeinstitutterne i samarbejdet på en stærkt konkurrencebegrænsende måde uden tidsbegrænsning.

Dengang var klagen, at Totalkredit-bankerne blev ekskluderet af samarbejdet ved at have andre eller flere samarbejdspartnere til formidling og fælles funding af boliglån til private kunder. Jyske Bank-topchefen opfordrede dengang styrelsen til at vurdere, om der forelå misbrug af dominerende stilling.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er ikke kommet nogen vegne

Siden er mere kommet til, for nu handler problemstillingen lige så meget om, at Totalkredit-bankerne kan få lov til at formidle realkreditlån fra flere aktører, om det overhovedet er meningsfyldt at købe banker op i Totalkredit-kredsen, hvis man selv står udenfor, ligesom Nykredit har gjort det til et spørgsmål om, at de andre banker ønsker at udvælge de gode kunder og som følge deraf gøre det umuligt at låne ud til de dårligere kunder med små friværdier og større risiko for kredittab i udkantsområderne.

Midt i kampen står så Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen – og man må bare konstatere, at styrelsen her efter to høringsrunder og næsten tre års arbejde ikke rigtig er kommet nogen vegne. Man står stadig med et vagt forsøg på et kompromis, hvor parterne står milevidt fra hinanden, og ingen ønsker at give sig.

Rundtom i kulissen tales der nu om, at Jyske Bank skulle have indbragt sagen for domstolene fra starten i stedet for at vente på, at bureaukraterne i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen får redt trådene ud.

Det er først og fremmest udtryk for, at frustrationen hos både Danske Bank, Nordea og Jyske Bank samt hos Nykredit-kritiske mindre banker er kraftigt opadgående.

Der er da også rigtig meget på spil for både små og store banker. Mere og mere tyder på, at Jyske Bank kommer til at lægge sin realkreditforretning, Jyske Realkredit, sammen med Danske Banks eller Nordeas – man er simpelthen for lille til at klare sig i det nuværende setup.  Alternativt kan man forsøge at sælge den del af forretningen fra og smide håndklædet i ringen og indgå i Totalkredit-samarbejdet. Dermed gøres regningen op for Anders Dams køb af BRFKredit, som mange nok vil betegne som en fejl i dag.

Det overlever vi såmænd nok, alle sammen, hvis et af de scenarier skulle blive en realitet.

Totalkredit-banker er lukket for eksterne opkøb

Men for banksektoren og lidt for den finansielle stabilitet er det mere bekymrende, at banker i Totalkredit-aftalen de facto i dag er lukket land som opkøb for banker uden for Totalkredit-samarbejdet. Det skyldes, at man i opkøbsbankerne mister fremtidige indtægter fra bidragssatser fra Totalkredit-lån, som løber af.

Det svarer til, at Nykredit på effektiv vis har beskyttet Totalkredit-bankerne mod opkøbsforsøg. Derfor kan hverken Jyske Bank, Nordea eller Danske Bank reelt kompensere for en svindende markedsandel via opkøb – og derfor må mindre pengeinstitutter og især deres aktionærer imødese ringere aktiekurser, når køberkredsen er lille.

Det er for især de store banker et interessant spørgsmål, og i forhold til en åbning på opkøbssiden vil man nok være villig til at gå langt for at lande et kompromis. Går der derimod igen år med en ny høringsrunde og/eller flere juridiske slagsmål om Totalkredit-aftalen, kan der ske flere interessante ting.

Det mest oplagte er en eskalering af den kamp om de bedste kunder, som vi allerede i dag ser på markedspladsen. Man forsøger at tiltrække de bedste kunder via samlerabatter og prisbillige prioritetslån. På den måde tager man lavere risici og optimerer dermed sin konkurrencekraft. Man realiserer såmænd det, som Michael Rasmussen har advaret om. De bedste kunder får bedre vilkår, de dårligste bibeholder i bedste fald status quo.

Allerede nu ser vi en tiltrængt tendens til øget priskonkurrence på bankboliglån, i og med at Danske Bank åbnede ballet ved at sænke priserne på et boliglån ud over realkreditlånet til en variabel rente mellem 4,49 procent  til 7,49 procent. Siden fulgte Jyske Bank, Nykredit Bank og senest Nordea med ned.

Man må vel sige, at det er på høje tid med mere synlig konkurrence i lyset af tiderne med rekordhøj indtjening i bankerne.

Nu mangler vi bare, at der også kommer mere synlig priskonkurrence på bidragssatserne på realkreditlån – og at der landes et for branchen værdigt og rimeligt kompromis om Totalkredit-aftalen, som sætter bankerne fri til at sælge de bedste og billigste realkreditlån til kunderne på tværs af banker- og realkreditselskaber.

Læs mere

Solen strålede over banktopmøde – men frustration over reguleringen spøger

Traditionsrigt banktopmøde nærmer sig. Her er temaerne, der hviskes om

Opgør tager form: Regeltyranni mod banker har taget overhånd

Nyt rekordår venter for banker: Sådan ligger de på omkostninger

Jyske Bank risikerer samarbejde med Totalkredit efter muligt frasalg af realkreditselskab

Nøgleprofiler har forladt Lunar. Kan banken blive rentabel – og hvordan?

Ny Totalkredit-aftale giver spekulationer om storstilet bankopkøb

Politikere blæser til kamp mod bankernes uigennemsigtige vilkår

Banker får skarp kritik for at give bedre renter til store end små virksomheder

Priskrig: Se de laveste priser på aktiehandel overfor dyre banker

Priskrig på renter tager til mellem banker

Rådgivningspresset på bankerne vokser – og rekordregnskaber kan få politikere til at se rødt