Mulvad 2

Inside story

Fyring af topchef i revisionsgigant vækker undren

Fyringen af KPMG-topchef Henrik R. Mulvad vækker undren i revisions- og konsulentbranchen. Både timing og årsag er opsigtsvækkende og betyder, at KPMG på ny er sendt ud i en ledelseskrise efter revisionskrigen med EY for år tilbage.

Det hårdtprøvede revisionshus KPMG er kastet ud i en ny ledelsesmæssig krise efter fyringen af topchef Henrik Mulvad på et tidspunkt, hvor revisionshuset står på tærsklen til at slutte sig til rivalerne PwC, EY og Deloitte i den eksklusive ’Big Four’-skare.

Den overraskende fyring kom torsdag i sidste uge og har efterladt branchen overrasket og måbende over den pludselige melding, at Henrik Mulvad er blevet gået efter bare to år på posten.

Flere steder i branchen vækker fyringen af Henrik Mulvad undren. Flere kilder, som InsideBusiness har talt med, undrer sig især over timingen og den officielle forklaring på fyringen, at bestyrelsen og Henrik Mulvad har udviklet et ”forskelligt syn på linjen i den daglige drift af virksomheden”.

Ifølge InsideBusiness’ mødtes partnerkredsen i KPMG søndagen forinden for at drøfte sagen, og torsdag morgen udsendte KPMG så en meddelelse om, at Henrik Mulvad var blevet opsagt som administrerende direktør.

KPMG-toppen ønsker ikke at stille op til et interview om fyringen af Henrik Mulvad eller uddybe, hvori de forskellige syn på den daglige drift ligger.

”Vi ønsker ikke at gå i detaljer, når det handler om enkeltpersoner. Vi kan blot sige, at der ikke er tale om, at en enkeltsag har været afgørende. Det er en samlet vurdering, der betyder, at vores veje må skilles,” skriver fungerende seniorpartner og bestyrelsesforkvinde Anja Bjørnholdt Lütchke i en skriftlig kommentar.

Fyringen af Henrik Mulvad kommer på mange måder ud af det blå.

Det er kun få måneder siden, at Henrik Mulvad kunne præsentere KPMG’s årsregnskab for 2020, der viste, at omsætningen i revisionshuset igen har rundet 1 milliard kroner, og at KPMG er nu blot et mulehår fra at genindtage sin retmæssige plads som det mindste medlem i Big Four.

Resultat var kulminationen på strategien ’One in 22’, som blev lanceret under forgængeren Thomas Hofman-Bang med en målsætning om, at KPMG skulle nå en omsætning på 1 milliard kroner senest i 2022.

Holder fast i strategi

Med 2020-regnskabet så det endelig ud til, at KPMG var ved at finde sine fødder igen, efter at revisionshuset mistede sin danske bastion fra den ene dag til den anden for år tilbage.

Det skete, da KPMG’s danske afdeling i slutningen af 2013 meldte sig ud af det globale KPMG-netværk for at fusionere hele butikken med den danske afdeling af rivalen EY.

Med penge i ryggen fra det globale KPMG netværk måtte revisionshuset starte forfra og kæmpe sig tilbage på det danske marked.

Pejlemærket var derfor i mange år en omsætning på 1 milliard kroner, som KPMG kunne sætte kryds ved i 2020 med Henrik Mulvad ved roret, der blev hentet fra rivalen Deloitte fra en stilling som managing partner med hjælp fra headhunteren Spencer Stuart.

Efter 2020-regnskabet fortalte Henrik Mulvad dog, at KPMG skruer ned for tempoet for i stedet at fokusere på den langsigtede vækst. 2021 skal i stedet bruges på investeringer og opkøb af ny teknologi, fortalte han.

Samtidig fortalte Henrik Mulvad, at planen er en styrkelse af strategi- og M&A-rådgivningen i de kommende år, hvor forventningen er en vækst på 500 millioner kroner inden for de næste 5 år.

Fyringen af Henrik Mulvad rokker ikke ved de ambitioner, slår KPMG fast. Dermed understreger revisionshuset også, at det ikke er den overordnede strategi, der er roden til uenighederne.

”En styrkelse af strategi- og M&A-rådgivning er stadigvæk planen, ligesom blandt andet opkøb kan understøtte den fortsatte konsolidering af vores position som markedsledende teknologirådgiver i Danmark. Det ændrer Henrik Mulvads fratrædelse ikke på,” skriver Anja Bjørnholdt Lütchke.

Halter efter rivaler på revision

Mens KPMG’s regnskab for 2020 på overfladen er en succeshistorie, hæfter flere kilder i branchen sig dog også ved, at revisionshuset endnu ikke har formået at opbygge en nævneværdig forretning inden for den klassiske revision.

Med en omsætning på revision på 224 millioner kroner er KPMG milevidt fra de øvrige Big Four-konkurrenter, der alle har en revisionsomsætning på over 1 milliard kroner. Flere taler om en selvforstærkende effekt, fordi KPMG’s begrænsede revisionsforretning gør det svært at tiltrække de allerstørste virksomheder, mens adgangen til den finansielle sektor også besværliggøres af særlige krav.

Det vil derfor tage mange år at opbygge en slagkraftig revisionsforretning, der kan hamle op med rivalernes, og derfor er vurderingen hos flere, at væksten for KPMG skal findes i konsulentforretningen.

Det er samtidig også den retning, som Henrik Mulvad har fortalt, at han ønskede at tage revisionshuset hen.

Indtil videre er det også her, at væksten for alvor skal findes i KPMG. Især konsulent- og skatterådgivningen med det selvstændige ben KPMG Acor Tax er i de senere år vokset markant.

Omvendt er det endnu ikke for alvor lykkedes KPMG at opbygge en slagkraftig M&A-forretning, der kan hamle op med rivalernes og kæmpe med om de lukrative mandater.

KPMG og Henrik Mulvad har samtidig meldt sig klar til at købe op for at styrke især teknologiydelserne, som har været en væsentlig årsag til den kraftige vækst de senere år.

Opkøb i rådgivningsbranchen er dog ikke uden risici. Værdiskabelsen afhænger ofte af en række nøglepersoner i konsulentforretningerne, og derfor forsøger mange også at give personerne gyldne håndjern på i en årrække. Ofte sker der dog det, at nøglepersonerne forlader skuden, så snart håndjernene er løftet.

Svær balancegang

Rollen som topchef i et revisions- og konsulenthus beskrives af flere som et hverv, der kræver en usædvanlig balancegang over for en aktionærkreds, hvor topchefen udelukkende står til ansvar over for partnerkredsen.

Topchefer som Henrik Mulvad skal ikke bare sætte retningen og svinge dirigentstokken på de indre linjer, men også skaffe forretning og være kundebetjenende. Især sidstnævnte fylder meget i rådgivningsbranchen og er en tilbagevendende diskussion mange steder.

Som full service-huse er balanceakten kun blevet mere udfordrende. Det skyldes blandt andet nye regler, som er trådt i kraft sidste år. Reglerne sætter skarpe begrænsninger for, hvor meget rådgivning revisionshusene må udføre for kunder med særlig offentlig interesse, som de samtidig er revisorer for.

Det betyder, at revisionshusene ikke skal have særlig store rådgivningsprojekter, før det er mere interessant at være rådgiver på den korte bane, hvilket er et velkendt dilemma i revisionshusene i disse år.

Det er nu et åbent spørgsmål, hvem KPMG vælger som afløser for Henrik Mulvad. Indtil personen er fundet, tegner bestyrelsesforkvinde Anja Bjørnholdt Lütchke forretningen som fungerende seniorpartner.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Henrik Mulvad til fyringen af ham.

LÆS OGSÅ

Revisionsgigant stævnet efter skandalekonkurs

Revisionsgigant vil styrke M&A-området og melder selv klar til opkøb

Revisionshuse hårdt ramt. Se branchens vindere og tabere i svært år

Revisionshus bider sig fast i lukrativt M&A-marked

Nye udfordrere bider revisionshusene i haserne

Revisionsgigant halter fortsat efter rivaler på M&A-marked

Revisionskæmpe sætter hovedkvarter til salg

Mindre revisionshuse hænger i bremsen, mens kæmperne løber med væksten