Niels Jacobsen web

Redaktørens analyse

Garvet erhvervsmand sætter sig tungt på kriseramt rival

Efter opkøbet af 10 procent af aktierne i gældsplagede GN Store Nord kan rivalen William Demants pengetank med topchef Niels Jacobsen blokere for opkøb og samtidig sikre sig en nøglerolle i en fremtidig opsplitning.

Det er langtfra tilfældigt, at William Demant Invest i sidste uge opsnappede 10 procent af aktierne i rivalen GN Store Nord.

Ganske vist er det ikke det noterede William Demant-selskab, men pengetanken bag, der nu køber 10 procent af den kriseramte konkurrent, men signalet er ikke til at tage fejl af.

Investeringsselskabets direktør, Niels Jacobsen, der selv gennem en årrække var topchef i den danske høreapparatproducent, har nu set muligheden for at opfylde sin helt store drøm, nemlig at skabe verdens førende spiller inden for høreapparater og audio.

Og med et GN, der er i knæ grundet en gæld på 15 milliarder kroner og svære markedsbetingelser, er der nu en unik mulighed for én gang for alle at placere sig som den egentlige magthaver hos konkurrenten, uden at den ellers så trodsige formand Per Wold-Olsen kan gøre hverken fra eller til.

Det er ingen hemmelighed at både kapitalfonde og industrielle købere længe har kigget på mulighederne for at lancere et bud på GN, der i begge forretningsben har været hårdt ramt af stigende omkostninger og interne udfordringer.

Kombineret med den gæld, man optog ved købet af SteelSeries, giver det en farlig cocktail, især fordi gamervirksomheden blev købt på baggrund af hidsige vækstrater under pandemien, som man ikke længere kan leve op til.

Demant er da heller ikke selv gået helt fri, og med en aktiekurs, der er næsten halveret i år, har koncernens storaktionær sandsynligvis ikke de finansielle muskler, det vil kræve at kaste sig ud i et opkøb af rivalen. Især når bestyrelsen i GN uden tvivl vil kæmpe imod med næb og kløer med hjælp fra Gorrissen Federspiel og Credit Suisse.

Et værn mod overtagelse

Med de 10 procent, som William Demant Invest nu ejer af konkurrenten, sidder Niels Jacobsen i en ønskeposition. Han har sendt et klart signal til de potentielle købere, der har sværmet om GN, at ingen kan gøre noget med den kriseramte virksomhed uden at spørge ham.

Tværtimod kan han nu blokere for en afnotering, ligesom han og Demants pengetank kan få en nøglerolle, hvis eksempelvis en kapitalfond vil opkøbe GN og splitte virksomheden.

Det har længe været holdningen hos langt de fleste analytikere og investorer, at det ikke længere giver mening at drive GN som et konglomerat med to selvstændige divisioner i form af Audio og Hearing. Såfremt der lander et bud på hele koncernen, vil det da også være naturligt at splitte den op, og her kan Niels Jacobsen og Demant så passende overtage høreapparatdivisionen og dermed skabe den globale markedsleder, den garvede erhvervsmand altid har drømt om.

Og hvis der ikke kommer et reelt bud på GN, ja, så kan Demant-ejeren med sine aktier i ryggen sætte pres på, for at der på sigt skal ske en opsplitning af koncernen, så værdierne bedre kan komme frem i lyset.

Tiden arbejder for Niels Jacobsen, så han og resten af Demant kan tillade sig at være tålmodige. Som dagene går, risikerer GN blot at blive yderligere presset af stigende gæld og faldende omsætning, alt imens koncernens to frontfigurer, formand Per Wold-Olsen og Audio-topchef Rene Svendsen-Tune, begge ser ud til at være på vej ud.

Oprindelig var tanken, at Wold-Olsen kunne takke af ved næste års generalforsamling, og Svendsen-Tune har længe haft et ønske om at stoppe. De planer er blevet besværliggjort af den krise, GN nu er kastet ud i, og selskabet fremstår i dag både skrøbeligt finansielt og ikke mindst i topledelsen.

Med to pensionsmodne frontfigurer og en direktør i GN Hearing i form af Gitte Aabo, der har minimal tiltro fra aktiemarkedet, har Niels Jacobsen alle muligheder for at blive den reelle magthaver i koncernen.

Fra flere tunge investorer lyder analysen da også, at Jacobsens træk er både modigt og ikke nødvendigvis venligsindet.

Lige meget hvordan slaget om GN ender, er det i den grad opsigtsvækkende, at vi ser to så store børsnoterede koncerner i åben slagveksling.

 

Læs mere

Generationsskifte i toppen af GN trænger sig på

Storbank kan få nøglerolle i spillet om GN

GN-formand solgte ud før nedtur

Stort industriklenodie jagter ny medejer

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 mia. kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie

Her er landets førende M&A-advokater