GN bud 2

Redaktørens analyse

Generationsskifte i toppen af GN trænger sig på

GN bør sætte turbo på generationsskiftet i toppen. Topchefen Rene Svendsen-Tune er 66 år og bestyrelsesformanden Per Wold-Olsen er 75 år. I kulissen venter Gitte Aabo som ligner en oplagt afløser. De kan hente inspiration hos Carlsberg som fik gennemført et generationsskifte med rettidig omhu.

Samspillet mellem bestyrelsesformanden og ceo’en er helt afgørende, og derfor er det nødvendigt, at der ikke sker en udskiftning samtidig på de to vigtige poster. Det kræver således forberedelse for at undgå knas i den øverste ledelse.

Problemstillingen er aktuel hos både PensionDanmark (se Inside Business fra den 1. november 2022) hvor topchefen Torben Möger Petersen på 67 år er tæt på det tidspunkt, hvor de fleste danskere går på pension. Hos GN Group er Rene Svendsen-Tune 66 år og dermed også tæt på folkepensionsalderen.

Seniorer i toppen

Hos GN Group er udfordringen større end hos PensionDanmark, hvor bestyrelsesformanden Per Wold-Olsen har rundet 75-års fødselsdagen. At udskifte to så centrale personer samtidig eller med kort mellemrum er ikke optimalt.

Det vil være forkert udelukkende at bruge alderen som et kriterium for, hvornår man skal trække sig fra en bestyrelseskarriere. Også andre ting trækker i retning af, at det kan være tid til fornyelse i toppen. Per Wold-Olsen har været formand siden 2008, og det må siges at være ved at nærme sig tidspunktet for en ny person på den post.

14 år er længe på posten som bestyrelsesformand, og det vil være en god idé med fornyelse. Det seneste halvårsregnskab, hvor resultatet efter skat faldt med 92 procent, var heller ikke overbevisende.

Opkøbet af Steelseries, som udvikler gamingudstyr, har været ramt af stærk tilbagegang, og det kan aflæses i tallene. Hvis der stadig kommer lunkne regnskabstal i de kommende kvartaler, vil det presse yderligere på at få gennemført et generationsskifte.

Carlsberg rykkede generationsskiftet frem

For knap et år siden meddelte daværende formand for Carlsberg, Flemming Besenbacher, at han ville stoppe som bestyrelsesformand. Det skete et år tidligere end planlagt.

At det blev rykket frem, hænger først og fremmest sammen med, at den nuværende topchef for Carlsberg, Cees t’ Hart, også nærmer sig sin udløbsdato. Han er 64 år gammel og kommer fra Holland.

Samspillet mellem topledelsen og bestyrelsesformand har traditionelt været meget tæt i Carlsberg. Især med formændene Flemming Besenbacher og Povl Krogsgaard har samspillet være præget af stor synlighed i omverdenen – hvilket dog ikke altid faldt i god jord hos den daglige ledelse, når bestyrelsesformanden udtalte sig til medierne.

Den nuværende formand, Henrik Poulsen holder en lavere profil, og det samme gælder den nuværende formand for Carlsbergfondet, Majken Schultz, som fastholder en forskningskarriere som professor ved CBS. Der er således blev ansat en direktør for Carlsberg Fondet.

At udskifte både formand og ceo samtidig er ikke godt for at sikre den stabilitet, der bør være i enhver virksomheds topledelse, og det gælder selvfølgelig også Carlsberg.

Da Flemming Besenbacher trak sig tilbage, skete det i to omgange: Først som formand for Carlsbergfondet, hvor han blev afløst af professor Majken Schultz fra CBS. Det skete med virkning fra den 1. januar 2022. Dernæst trådte Flemming Besenbacher så tilbage fra posten som formand for Carlsberg-bryggeriet i foråret 2022.

På forårets generalforsamling i Carlsberg rykkede Henrik Poulsen op som bestyrelsesformand, og dermed er der lagt op til, at den nye formand i god tid kan forberede et generationsskifte i toppen af Carlsberg.

Processen med at finde en ny topchef er allerede i gang sammen med stjerneheadhunteren Egon Zehnder. I den forbindelse forlod Heine Dalsgaard posten som cfo, og dermed var det ikke kronprinsen, der kom til at rykke op i den øverste ledelse af bryggerigiganten.

I slutningen af september udpegede Carlsberg Ulrica Fearn som cfo. Hun tiltræder den 1. januar 2023 og kommer fra en stilling som cfo for norske Equinor.

Vejen er således åben for at tage næste skridt og finde en afløser for Cees t’ Hart.

En intern kandidat til GN

“Vi har de interne kvaliteter, som vi behøver. Og vi har brug for folk i toppen, der tænker anderledes” har bestyrelsesformand Per Wold-Olsen tidligere sagt i et interview med Ritzau Finans. Hvis man skal tage den sætning bogstaveligt er der brug for at der bliver gennemført et generationsskifte i ledelse i løbet af kort tid.

Gitte Aabo, som er topchef for GN Hearing ligner en oplagt kandidat til at overtage posten som topchef. Hun kom til koncernen i 2019 efter en langvarig karriere hos LEO Pharma. Som 55 årig kan hun sagtens indtræde som afløser for Rene Svendsen-Tune.  Udfordringen er bare at investorerne ikke synes om hende. Så der er ikke udsigt til et nemt generationsskifte.
Carlsberg fik gennemført generationsskiftet med “rettidig omhu”. Det bør GN også forsøge på, Det bliver bare ikke nemt.