Hempel web

Redaktørens analyse

Giganter klar til at byde på dansk klenodie

Industriklenodiet Hempel sætter efter lang tids slingrekurs nu gang i en struktureret salgsproces, og flere internationale kapitalfonde ventes at melde sig på banen som mulige købere inden jul.

Det er de senere år pludselig blevet en fast del af M&A-markedet, at de helt store kapitalfonde med jævne mellemrum får mulighed for at købe en mindre aktiepost i en af landets helt store virksomheder.

Store selskaber som Topsøe, 3Shape og Leo Pharma har allerede åbnet døren på klem for en pengestærk international kapitalfond, og som InsideBusiness for nylig har beskrevet, vil den fynske medicinalgigant Orifarm også nu gå samme vej.

Det samme gælder Hempel, den danske producent af maling, der allerede sidste år med hjælp fra den britiske specialrådgiver Rothschild i det skjulte gjorde klar til at skyde en reel salgsproces i gang.

Ambitionen var at finde en medejer, der kunne købe sig ind i den fondsejede virksomhed og med en aktiepost på omkring 30 procent sikre det danske klenodie de finansielle muskler, der skal til for at deltage i den omfattende konsolidering, der i øjeblikket foregår i industrien.

Her er et fondsejerskab sjældent en optimal løsning, hvis man som Hempel gerne vil bide skeer med branchens helt tunge drenge. Og Hempel Fonden måtte dengang bremse sine salgsplaner, inden de rigtig kom i gang.

Årsagen til den noget slingrende salgsproces har siden været omgærdet af mystik og undren fra både rådgivere og potentielle købere.

Sikkert er det dog, at Hempel i første omgang havde etableret en dialog med kapitalfonden CVC, der ud over at være en af de absolut førende på globalt plan også kender den danske koncern indgående. Af forskellige årsager lykkedes det imidlertid aldrig at finde en løsning med den internationale sværvægter.

Men nu forsøger Hempel Fonden flankeret af sin stab af rådgivere at køre en klassisk salgsproces i mål med det formål at finde en køber, der vil betale et sted mellem 5 og 7 milliarder kroner for omkring en tredjedel af aktierne i malingproducenten.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er første deadline i processen lige op til jul, hvor de potentielle købere skal indsende materiale om dem selv i en såkaldt prækvalifikation, der skal danne grundlag for et egentlig bud i begyndelsen af det nye år.

Indtil videre ser det ud til, at kapitalfonde som EQT, Carlyle og CVC har konkrete planer om at kaste sig ind i processen, selv om Hempels tidligere salgsforsøg spøger i kulissen.

Kapitalfond er tæt på selskabet

En række kilder peger således over for InsideBusiness på, at der i markedet hersker en afventende stemning i forhold til Hempels store frasalg.

Flere investorer frygter således, at man risikerer blot at blive løftestang for, at Hempel og fonden bag kan få en aftale på plads med CVC, fordi man med en proces vil have mulighed for at teste den pris, kapitalfonden oprindelig var villig til at betale for selskabet.

Samtidig er et stort usikkerhedsmoment for både de potentielle købere og mange rådgivere, hvor tæt den globale storfond egentlig er på Hempel.

Således har CVC allerede tidligt i processen hyret advokathuset Bech-Bruun som deres juridiske rådgiver, og netop det store advokathus anses for at være uhyre tæt på Hempel. Det skyldes blandt andet, at Bech-Bruuns mangeårige partner Richard Sand har siddet som formand i både Hempel og fonden bag siden 2010, hvor daværende formand Claus Colliander forlod.

Samtidig sidder Stark-topchef Søren P. Olesen som menigt bestyrelsesmedlem i selve Hempel A/S og har i sin egenskab som direktør i byggevarekæden kørt tæt parløb med netop CVC siden begyndelsen af 2021, hvor fonden overtog virksomheden.

Over for InsideBusiness har Olesen tidligere afvist, at han på nogen måde skulle have nogen dialog med CVC om Hempel, men både hans tilstedeværelse i bestyrelsen samt Bech-Bruuns rolle har fået mange købere og rådgivere til at tvivle på, hvorvidt det overhovedet kan betale sig at deltage i processen.

Flere centrale punkter

En ubekendt faktor i den tvivl, der hersker i forhold til selve budprocessen, er også, hvorvidt koncernen kan forvente samme flotte organiske vækst de kommende år som de seneste år.

De senere år er Hempels organiske vækst vokset kraftigt og landede på 12,7 procent i 2022, men spørgsmålet er, om man kan forvente samme flotte vækst fremover.

Her bliver det op til køberne at dechifrere tallene, når først datarummet åbnes i begyndelsen af 2024, med henblik på at få indsigt i, hvor stor en del af Hempels fremgang skyldes det markante opsving, som selskabets kunder i den maritime industri oplevede frem til sidste år.

Omvendt anser mange Hempel for at rumme et stort potentiale i forhold til at sætte skub på den grønne dagsorden, som virksomheden har fået etableret de senere år. Det danske selskabs produkter hjælper blandt andet kunderne med at begrænse deres CO2-udledninger.

En anden central faktor i Hempel-fondens bestræbelser på at finde en pengestærk partner er, hvorvidt fonden formår at give tilstrækkeligt med rettigheder til den køber, der ender med at snuppe aktieposten i selskabet.

Netop fondens manglende villighed til at give indrømmelser over for de potentielle købere, eksempelvis i form af rettigheder i forhold til strategi og ikke mindst et fremtidigt salg af aktier, vil ofte være et springende punkt i forbindelse med salg af en minoritetspost.

Det har der tidligere været eksempler på herhjemme, hvor især Topsøe i forbindelse med ingeniørkoncernens jagt efter en ny medejer stod relativt stejlt på sine krav, hvilke fik stort set alle klassiske kapitalfonde til at melde pas.

 

LÆS MERE

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing

Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 milliarder til ny satsning