EY

Redaktørens analyse

Gigantisk opsplitning af EY kan give trumfkort på lukrativt marked

Den historiske opsplitning af revisionskæmpen EY ser ud til at blive til virkelighed. Det kan rokke ved styrkeforholdet mellem revisionshusene på det lukrative M&A-marked, hvor husene i disse år opruster kraftigt.

Det lukrative marked for køb og salg af virksomheder har i mange år været et nøglemarked for landets største revisionshuse, og med en række nye opkøb har husene slået fast, at oprustningen langtfra er slut.

Især de tre store i big four-firkløveret, Deloitte, PwC og EY, har i flere år haft solidt fodfæste på det lukrative marked, hvor de formår at kæmpe side om side med de hjemlige investeringsbanker om de indbringende mandater.

Senest har førsteudfordreren til big four, nordjyske Beierholm, gjort sin entré på markedet med opkøbet af M&A-huset Oaklins, mens det sidste hjul i big four, KPMG, også ser ud til at have vundet terræn efter en række svære år.

Den historiske opsplitning af EY kan dog potentielt rokke ved styrkeforholdet mellem revisionshusene på det lukrative marked.

For lidt over en uge siden meddelte EY, at den globale topledelse har givet grønt lys til planerne om at skille revisions- og rådgivningsforretningen ad. Allerede nu har flere regionale chefer, herunder EY’s nordiske, nikket ja til planerne og sendt et klart signal til de mange partnere under dem.

Formelt venter dog en afstemning blandt EY’s omkring 13.000 partnere på verdensplan, men meget peger på, at planerne bliver en realitet.

Dermed er der udsigt til, at EY udskiller sin konsulentforretning i et selvstændigt selskab, hvor man har planer om at sælge op mod 30 procent af konsulentselskabet på børsen.

Kan lokke med bedre incitamentsordninger

Allerede nu taler flere i branchen om, at det kan åbne nye, usete muligheder for EY.

Selv om de store revisionshuse har opbygget solide M&A-afdelinger, har de stadig svært ved at hamle op med de store internationale investeringsbanker og stærke lokale aktører som eksempelvis FIH Partners, når de store kapitalfonde skal sælge deres guldæg fra.

En af de helt store udfordringer ved at opbygge en slagkraftig corporate finance-afdeling er, at det som oftest er en særdeles dyr affære. Ud over at headhunte velbetalte folk hos en eller flere konkurrenter vil man være tvunget til at garantere en bonus over en vis årrække for overhovedet at kunne tiltrække folk. Samtidig vil der typisk gå nogen tid, før de nye folk finder sig til rette og kan begynde rent faktisk at lande de mandater, som det kan tage 6-12 måneder at færdiggøre.

 

Men ved at skabe et nyt selvstændigt konsulenthus, der bliver frigjort fra revisionsforretningens bånd, kan EY potentielt give helt andre incitamentsordninger, som det er ikke muligt at tilbyde i dag. Det samme gælder i øvrigt på opkøbssiden, hvor revisionshusenes partnermodeller kan virke afskrækkende på de guldrandede M&A-huse.

Udfordringen er i dag, at revisionshusenes partnermodel betyder, at det kan være svært at give nøglefolk den honorering, de forventer, når markedet stiger så kraftigt, som det har gjort de senere år, mens de omvendt forventer en vis aflønning i tider, hvor markedet står stille.

Halter fortsat efter rivaler

I den interne hakkeorden kan det – hvis opsplitningen gennemføres – forskubbe magtbalancen.

Selv om EY i dag er en mere slagkraftig spiller på M&A-markedet end for bare få år tilbage, peger branchefolk på, at rivalerne Deloitte og PwC fortsat er længder foran EY på corporate finance-området.

Afstanden er dog langtfra så stor som for år tilbage og hænger sammen med en opsigtsvækkende oprustning, som EY foretog for fem år siden, hvor man hentede en række profiler fra investeringsbanken Carnegie anført af Peter Vejlgaard og Martin Wiig Nielsen.

I 2021 var revisionshuset det hus, der rådgav om tredjeflest handler i Danmark – kun overgået af de evige rivaler Deloitte og PwC. I 2022 må EY dog se sig overgået af både PwC, Deloitte og KPMG i antallet af handler. Målt på transaktionsværdier overgår EY dog fortsat KPMG, viser data fra Mergermarket.

Læs mere

Revisionshuse intensiverer M&A-kampen

EY opruster M&A-forretning. Køber specialiseret techrådgiver

M&A-markedet balancerer på en knivsæg

Bain ser frem efter opslidende fusion: Vil være topchefernes foretrukne M&A-rådgiver

Guldregn over M&A-rådgivere

Her er de førende M&A-konsulenter efter historisk år