Stark web

Inside story

Global stjernefond på pengejagt. Sådan er afkastet

Den internationale kapitalfond CVC Capital Partners går målrettet efter at etablerede en ny fond på over 180 mia. kroner inden sommerferien. I kulissen lurer samtidig en børsnotering af den store fond, der historisk har haft et stærkt aftryk i Danmark.

For blot et år siden var kapitalfondenes muligheder for at fylde krigskassen og hente frisk kapital hos investorerne historisk gode.

Lave renter og en enorm appetit på alternative investeringer fra pensionskasser og professionelle pengekasser havde gennem flere år hjulpet langt de fleste kapitalfonde til at rejse hyppigere og større fonde.

De glade dage er dog for længst forbi, idet krigen i Ukraine, stigende inflation og det store pres på de globale forsyningskæder har gjort det noget sværere for kapitalfondene at hente kapital med samme lethed som tidligere.

De bratte fald på aktiemarkederne har samtidig skævvredet aktivfordelingen hos mange investorer, der derfor må takke nej til at deltage i nyetablerede fonde, ligesom mange er blevet langt mere selektive og primært vælger at danne par med de kapitalfonde, de i forvejen kender indgående.

Set i det lys er det bemærkelsesværdigt, at den globale sværvægter CVC Capital Partners i al fortrolighed er gået i gang med at etablere sin niende fond, som man forventer at lukke inden sommerferien med et samlet tilsagn på over 180 milliarder kroner.

Ifølge de investorer, InsideBusiness har været i dialog med, er CVC’s ambition samtidig at fastholde et ganske højt afkastmål på omkring 2,4x efter omkostninger.

CVC’s selvtillid skal ses i lyset af, at flere af de helt store, globale kapitalfonde i løbet af de senere år har haft noget svært ved at levere et tilfredsstillende afkast til investorerne, hvorfor det er tiltagende sværere for dem at få stablet nye fonde på benene.

Data fra USA’ største pensionsselskab, Calpers, der forvalter hovedparten af de offentlige ansatte i Californiens pension, viser således, at sværvægtere som KKR, Advent, Carlyle og Apollo alle har haft svært ved konsistent at levere et afkast på over 20 procent årligt.

I flere af de enkelte fonde har investorerne blot fået et årligt afkast på omkring 10 procent, hvilket som udgangspunkt er alt for lavt, hvis det skal give mening for pensionskasser og andre at investere i den unoterede aktivklasse, der rummer en markant større risiko end aktiemarkedet.

Færre danske penge

Her har CVC ligget noget mere lunt i svinget, og især kapitalfondens syvende fond fra 2017 tegner med et årligt afkast på 26,5 procent indtil videre mere lovende.

Set i lyset af de stabile afkast er det opsigtsvækkende, at store pensionskasser som Danica Pension og PFA begge har droslet markant ned for deres tilsagn til CVC.

Efter at have op imod halvanden milliard placeret i gigantens fonde har Danica slet ikke givet tilsagn til CVC’s forrige fond fra 2020, og også hos konkurrenten PFA fylder CVC i dag markant mindre end tidligere. Fra at have investeret over 900 millioner kroner i CVC VII har pensionskassen ifølge egne aktielister blot 72 millioner kroner på højkant i kapitalfondens seneste fond.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er en af de store udfordringer for de danske pensionskasser, at man ofte har svært ved at få de ønskede allokeringer i de mest eftertragtede fonde på grund af de stigende krav om compliance og dokumentation.

Derfor kan kasserne ikke reagere lige så hurtigt som tidligere, og i de mest ombejlede fonde risikerer man simpelthen at miste sin plads i køen, fordi det benarbejde, der skal laves før en investering, er langt mere omfattende end tidligere.

Igen på radaren i Danmark

Historisk har CVC været en markant spiller på det danske marked og har tidligere blandt andet ejet DT Group og Matas, som man solgte via en børsnotering.

De senere år har den store kapitalfond dog især gjort sig bemærket ved at blive overbudt i en række processer ligesom fonden qua sin størrelse ikke længere har nær samme fokus på det danske marked, hvor der normalt kun er ganske få selskaber til salg i den størrelse, CVC går efter.

I begyndelsen af 2021 overtog fonden Stark, der tidligere gik under navnet DT Group, og siden har man blandt andet foretaget et markant opkøb kort før jul med henblik på at konsolidere byggevarebranchen yderligere.

Siden har CVC også overtaget konsulentforretningen i it-koncernen Visma, som blev opkøbt i et såkaldt carve-out, og som siden er blevet omdøbt til twoday.

Også her er ambitionen at konsolidere branchen via stribevis af opkøb på blandt andet det nordiske marked samt i de omkringliggende lande.

 

Læs mere

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp

Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel

Storinvestorer dumper historisk milliardhandel

Garvet erhvervsmand sætter sig tungt på kriseramt rival

Storbank kan få nøglerolle i spillet om GN

Dramatisk opgør i kapitalfond