Trifork web

Inside story

Glohedt marked for it-selskaber. Her er de varmeste salgskandidater

Pandemien har forstærket appetitten på it-selskaber, og 2021 har allerede budt på flere store handler. Men flere store opkøb og børsnoteringer lurer i kulissen, alt imens priserne brager i vejret.

<strong>De skal sælges</strong>

– SteelSeries (Axcel):
Skal sælges eller børsnoteres. Jeffries, Danske Bank og ABG er rådgivere på børsnotering.

– Globeteam (Kirk Kapital og stiftere):
Deloitte har mandat til at sælge selskabet.

– Trifork (Gro Capital):
Skal børsnoteres i foråret. Carnegie og Credit Suisse er rådgivere.

– Prodata Consult (Polaris):
Skal sælges. Danske Bank har mandatet.

– Cryptomathic (Privatejet):
Skal sælges. EY har mandatet.

Appetitten på it-sektoren er større end nogensinde, og både kapitalfonde og branchen kæmper side om side om de mest attraktive selskaber. Det er især det øgede behov for digitalisering hos både offentlige og private virksomheder, herunder den finansielle sektor, der har udløst et sand stormløb mod branchen.

Coronapandemien har kun accelereret behovet for moderniseringer på den digitale front yderligere, hvilket også kan ses på aktiviteten på salgssiden, hvor 2021 allerede byder på flere prominente handler.

Seneste eksempel er kun få uger gammelt. Her solgte kapitalfondene Gro Capital og Goldman Sachs den nordjyske it-virksomhed Trackunit for godt 3 milliarder kroner til kapitalfonden HG Capital.

Tidligere på året scorede tre tidligere ansatte i it-selskabet Trifork kassen, da de solgte deres blot 5 år gamle softwarevirksomhed Humio for 4,7 milliarder kroner til amerikanske Crowdstrike. Handlen lunede også hos Trifork, der havde en ejerandel på 24 procent af Humio, og dermed scorede Trifork godt 600 millioner kroner på salget.

Men flere store salg er på vej.

Et af dem er krypteringsselskabet Cryptomathic. InsideBusiness erfarer, at ejerne har hyret EY til at orkestrere et salg af virksomheden, der har et EBITDA-resultat på godt 7 millioner euro.

Stifter og bestyrelsesformand Peter Landrock, som sammen med sine sønner ejer aktiemajoriteten i selskabet, vil ikke bekræfte, at de har hyret EY til at afsøge mulighederne for et salg.

”Men da jeg nu er 72, er det bestemt noget, vi kunne finde på i fremtiden, og i så fald ville vi med stor sandsynlighed vælge EY, som har været vores revisionsfirma i mange år, og som også har hjulpet os med andre ting, og som har et rigtig god try, specielt omkring M&A,” skriver Peter Landrock.

Cryptomathic oplever i disse år stor vækst, og InsideBusiness erfarer, at prisen på Cryptomathic kan lande på mellem 600 og 700 millioner kroner.

Det vil ikke være første gang, at den slags planer rumsterer i Cryptomathic. Allerede i starten af 00’erne arbejdede Cryptomathic på et exit. Dengang var der tale om en børsnotering, som dog aldrig blev til noget. Sidenhen købte Mærsk sig ind i selskabet, men solgte efter et par år sin ejerandel igen.

Priser stiger

Cryptomathic er langtfra det eneste it-selskab, der er på vej til at blive solgt eller børsnoteret.

Som InsideBusiness kunne afsløre for nylig, arbejder Axcel målrettet på at børsnotere selskabet SteelSeries, der producerer udstyr til gamere, herunder headsets, musemåtter og keyboards. Axcel kører en dual process, hvor fonden sideløbende undersøger, hvorvidt der er industrielle købere, der er villige til at betale en tilstrækkelig høj pris for virksomheden.

Andetsteds er også kapitalfonden Polaris i gang med at afsøge markedet for en køber til konsulenthuset Prodata Consult, mens kapitalfonden Gro Capital med hjælp fra Carnegie er på vej til at børsnotere Trikork på Nasdaq i København.

Gro Capital, der blev stiftet med penge fra Danica Capital i ryggen, har specialiseret sig i opkøb af mellemstore B2B-softwarevirksomheder. Gro Capital har i dag otte selskaber i porteføljen og to exits i form af ovennævnte Trackunit og Boyum IT.

Det høje aktivitetsniveau på købs- og salgsfronten i it-branchen bekræftes af ledende partner Lars Dybkjær, der vurderer, at udviklingen formentlig skyldtes, at der generelt bliver allokeret yderligere kapital til teknologi i disse år.

”Der er nogle industrier, der har klaret sig fornuftigt gennem krisen sammenlignet med andre. Tech er en af dem. Og det er kun blevet endnu mere tydeligt, at teknologi kommer til at spille en endnu større rolle for os alle sammen i fremtiden. Det er også i den forventning, at der er en masse transaktioner,” siger Lars Damkjær.

Kapitalfondens vurdering er, at det glohede marked har lokket flere ejere ud af busken, og det er med til at drive priserne op.

”Priserne er gået en lille bitte smule op, og det gør formentlig, at for nogle, der har overvejet at sælge i et stykke tid, er det et attraktivt tidspunkt at sælge på,” siger han.

De stigende priser afskrækker dog ikke fonden.

”Hvis man tror på, at teknologi fortsat er inde i en megatrend, så kan det stadig være fornuftigt at købe op,” siger han.

Kan købe for dyrt

Appetitten på opkøb er desuden drevet af it-branchen selv, hvor flere store selskaber i disse år køber op i stor stil. Et af dem er Trifork, der netop har annonceret, at selskabet er på vej på børsen i København.

Trifork, som er ejet af netop Gro Capital, baserer en stor del af sin strategi på opkøb, og ifølge administrerende direktør og grundlægger Jørn Larsen stammer en tredjedel af væksten siden 2007 fra opkøb. Senest opkøb var det mindre, schweiziske selskab Vilea.

Jørn Larsens oplevelse er, at konkurrencen om de gode selskaber er blevet hårdere – ikke mindst efter pandemien.

Det er vores oplevelse, at den her digitaliseringsproces er accelererende, og mange virksomheder vil også efter covid-19 stå klar, hvis der skulle komme noget lignende og have et meget bedre digitalt beredskab,” siger han.

Ligesom Gro Capital melder Trifork om stigende priser. Trifork frygter dog ikke, at virksomheden risikerer at købe for dyrt. Det skyldes, at Trifork af princip forsøger at undgå konkurrence.

”Vi har et princip om, at vi ikke byder i åbne auktioner med andre eller går ind i formelle processer. Det har vi gjort lidt i fortiden, men vores erfaring er, at så bliver prisen budt op til et leje, hvor det ikke er godt for nogen. For dem, der sælger, er det måske rart at få en ekstra god pris, men det pres, der kommer på dem for at levere bagefter, er også meget højt, og det er ikke sundt for nogen,” siger han.

I stedet jagter Trifork mindre selskaber uden for rampelyst i størrelsesordenen 25 ansatte, hvor stifterne fortsat ønsker at være en del af rejsen.

Flere investorer, herunder tobaksfonden Chr. Augustinus Fabrikker og Danica Pension, har allerede givet tilsagn om, at de vil skyde i alt 600 mio. kr. i børsnoteringen af Trifork, hvilket værdisætter selskabet til op til 3 milliarder kroner.

Lego-arvinger køber op

It-sektoren er ikke kun på radaren hos kapitalfondene og branchen selv. Flere store erhvervsdrivende fonde og private investeringsselskaber har også brændt sig varme på sektoren.

Et af dem er Kirk Kapital, der er den ene gren af Lego-familiens formue og samlet set har en balance på over 6 milliarder kroner.

Siden foråret 2017, hvor familien bag hentede den mangeårige Nordic Capital-mand Kim Gulstad til Kirk Kapital, har pengetanken opbygget en betydelig portefølje. I den ligger de to it-selskaber Globeteam og Tacton.

Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, er Kirk Kapital i al fortrolighed i gang med at sælge sin aktiepost i Globeteam med assistance fra Deloittes corporate finance-afdeling.

Globeteam, som lever af at levere it-konsulentydelser til både offentlige og private kunder, vurderes at have en samlet markedsværdi på omkring en halv milliard kroner.

Kirk Kapital er samtidig klar til at købe op i den ombejlede sektor.

”Digitalisering er en megatrend, som vi har flere investeringer indenfor, og et område, som vi overordnet finder rigtig spændende. I det lys vil vi være åbne over for at foretage flere investeringer inden for dette område,” siger Kim Gulstad, administrerende direktør i Kirk Kapital.