blackstone 1 web

Inside story

Alle gode gange tre: Kæmpehandel kollapser i 11. time

Efter flere måneders intense forhandlinger må giganten Blackstone sande, at den sky milliardær Svend Petersen er vendt rundt på en tallerken og ikke længere vil sælge sit livsværk City Apartment trods en pris på 5 mia. kr. Det er nu tredje gang, at en handel med den lukkede erhvervsmand går i vasken.

En gruppe investorer med den amerikanske gigant Blackstone i spidsen sidder netop nu noget forbavsede tilbage og forsøger at finde hoved og hale i, hvorfor deres fremskredne forhandlinger med ejendomsinvestoren Svend Petersen pludselig er brudt sammen.

Med hjælp fra kollegaen Round Hill og mæglerfirmaet Colliers har man ellers forhandlet intenst med udlandsdanskeren Svend Petersen og hans søn om et salg af familiekoncernen City Apartments for en pris på omkring 5 milliarder kroner.

InsideBusiness erfarer således fra en række kilder, at den enorme ejendomshandel netop er gået i vasken, og dermed må de opkøbshungrende investorer se i øjnene, at måneders arbejde og transaktionsomkostninger på 20 millioner kroner er tabt på gulvet.

Også hos Colliers, der er en af landets førende erhvervsmæglere, er stemningen noget trykket, da mægleren ifølge InsideBusiness’ oplysninger som følge af den kuldsejlede salgsproces nu går glip af et yderst attraktivt honorar, der samlet set ligger på omkring 30 millioner kroner.

”Parterne er gået hver til sit, da Svend nu har meddelt, at han ikke ønsker at sælge sin virksomhed længere. Nu vil han i stedet lave et generationsskifte, hvilket selvfølgelig har givet køberne noget af et chok, da de ellers var gået med til stort set alle hans krav,” siger en kilde med indgående kendskab til forhandlingerne til InsideBusiness.

Et af Svend Petersens kardinalpunkter var, at en eventuel køber af hans livsværk skulle betale en truende skatteregning på flere hundrede millioner kroner, og det havde konsortiet med Blackstone i spidsen sagt god for.

Ikke første gang

Netop den klausul var ellers det springende punkt, da den tyske gigant Patrizia med danske Rikke Lykke i spidsen forgæves forsøgte at overtage City Apartments i slutningen af 2016.

Storinvestoren Patrizia, der er gået markant ind på det danske ejendomsmarked med penge fra en række tyske finansielle aktører, lå i forhandlinger med Svend Petersen i efteråret, men her brød dialogen totalt sammen, da man nærmerede sig målstregen, og den erfarne ejendomsmand nu pludselig ville have den tyske opkøber til at betale hele skatteregningen ved den forestående handel.

Den præmis kunne Patrizia ikke leve med. Men det har altså ikke afskrækket Blackstone fra at kaste sig over City Apartment, hvor især hovedaktionæren efterhånden har fået ry som en noget besværlig modpart.

Alligevel blev Blackstone overbevist om, at timingen nu var den rette i forhold til at sikre sig City Apartments, der rummer knap 70 ejendomme med et samlet areal på over 170.000 kvadratmeter, hvor en god del af disse er københavnske ejendomme på attraktive beliggenheder.

Blackstone har således et enormt investeringsbehov, og netop ejendomme er et af den finansielle sværvægters fokusområder. Derfor valgte man at indlede forhandlinger med Svend Petersen vel vidende, at forhistorien ikke var optimal.

Kunne få attraktive lånevilkår

Ud over Patrizia har også Capital Investment med danske Jesper Damborg i spidsen tidligere været i tæt dialog med Svend Petersen om et salg af livsværket.

I ejendomsbranchen har det gennem flere år været den opfattelse, at Svend Petersen så småt var klar til at sælge sine aktiviteter i Danmark for i stedet at fokusere kræfterne på sit store landbrug i det vestlige Letland, hvor han er en af de absolut største jordbesiddere.

Alligevel var der i markedet en hel del skepsis, da Blackstone gik i dialog med City Apartment og Svend Petersen, da to andre købere forinden var gået forgæves.

At handlen nu er faldet til jorden med et brag, blot få dage inden den endelig underskrift skulle sættes på aftalen, skyldes ifølge InsideBusiness’ oplysninger, at Svend Petersen fandt frem til, at han ville kunne opnå samme attraktive lånevilkår som køberkonsortiet. Derfor blev det pludselig langt mere interessant for ham at omlægge sine lån og i stedet beholde livsværket i egne rækker til stor ærgrelse for køberne.

Lukket koncern

City Apartment har trods sin enorme størrelse gennem mange år været et relativt ubeskrevet blad i de bredere erhvervskredse. Det skyldes blandt andet firmaets noget lukkede tilgang til offentligheden. Men selv om virksomheden gennem mange år er fløjet under radaren, tjente koncernen i seneste regnskab over 300 millioner kroner før skat.

Indtil videre har den ombejlede ejendomskoncern også forholdt sig tavs til de mange fejlslagne opkøbsforsøg, og hovedaktionær Svend Petersens søn, Rolf Petersen, er da heller ikke meget for at uddybe sagen over for InsideBusiness.

”Jeg ved ikke, hvor I har jeres informationer fra, men vi ønsker ikke at kommentere noget som helst, når vi ikke kan få sat navn på, hvilke kilder I har jeres oplysninger fra. Vi er en privatejet virksomhed, der ikke har særlig megen interaktion med pressen, og hvis det skal ændre sig, skal der noget mere konkret på bordet,” siger Rolf Petersen, der samtidig ikke ønsker at oplyse, hvorvidt han nu skal overtage tøjlerne i familievirksomheden oven på den kuldsejlede salgsproces.

”Hvis I prøver at kigge i cvr-registret, vil I se, at min far stadig står opført som hovedaktionær,” lyder det kortfattede svar fra Rolf Petersen, der på City Apartments noget spartanske hjemmeside står opført som havende ansvar for boligudlejning.

Finanskoncerns ejendomssalg ramte også forhindringer

Det skrinlagte salg af Svend Petersens enorme ejendomskoncern sker, samtidig med at et andet meget omtalt ejendomssalg også er løbet ind i uforudsete udfordringer.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness satte den børsnoterede finanskoncern Alm. Brand via sit pensionsselskab, Alm. Brand Liv & Pension, tidligere på året en kæmpe ejendom ved Rådhuspladsen i København til salg, men også her stødte salget på grund.

Det skyldes, at køberen, Gefion Group, der havde Coloplast-arvingen Ludvig Find med som finansiel ankermand, pludselig ikke længere ville betale den pris på godt 650 millioner kroner, som de havde budt kort forinden.

Derfor måtte ejendomsmægleren CBRE i stedet hive fat i Capital Investment og frontfigur Jesper Damborg, der var blevet hægtet af i kapløbet om den store ejendom, da de kun ville betale i underkanten i 600 millioner kroner. Nu har Damborg og hans investorer netop sikret sig den centralt beliggende ejendom på Gefions afbud, men ingen af parterne ønsker indtil videre at kommentere sagen.

”Vi har ikke noget at gøre med den sag,” lyder svaret fra vicedirektør i Gefion Henrik Nissen.

 

LÆS MERE

Pensionskasser frygter kapitalfonds køb af ejendomsselskab

Milliardhandel er gift for kapitalfonds salg af ejendomskæmpe

Hovedrig fond jagter sky rigmands livsværk

Kapitalfond klar til lynslag af ejendomsgigant

Pensionsgiganter arbejder på kæmpehandel