Veja Mate - Germany_12 copy

Inside story

Grøn milliardforvalter forsøger at berolige nervøse investorer efter blodbad i Ørsted

Ørsteds chokmelding om milliardstore nedskrivninger på flere havvindmølleprojekter har fået nervøsiteten til at stige blandt investorerne i milliardforvalteren Copenhagen Infrastructure Partners. I et brev beroliger forvalteren dog om, at situationen er under kontrol, selv om CIP har måttet nedskrive stor investering.

Rystelserne oven på den danske energikæmpe Ørsteds milliardnedskrivning og kollaps på fondsbørsen har skabt nervøsitet blandt investorerne i den store infrastrukturforvalter Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

Chokket ramte for alvor, da den danske energikæmpe Ørsted i sidste uge meddelte, at man er nødsaget til at nedskrive 5 milliarder kroner på planlagte amerikanske havvindmølleprojekter på grund af stigende renter og forsyningsproblemer.

Nedskrivningen kan vokse til 16 milliarder kroner og udløste en sand kursmassakre, der har skåret 30 procent af Ørsteds markedsværdi.

Den alvorlige situation har dog ikke blot fået nervøsiteten til at stige blandt investorerne i Ørsted, hvor situationens alvor udspiller sig for åbent tæppe, men også hos investorerne i konkurrenten Copenhagen Infrastructure Partners, der frister en mere stille tilværelse uden for offentlighedens rampelys.

Ørsteds chokmelding har derfor fået CIP til at sende et tre sider langt brev til sine investorer, der blandt andet tæller flere danske pensionskasser, der igennem årene har investeret milliarder af kroner i CIP’s fonde.

I brevet, der blev udsendt tidligere på ugen, sætter milliardforvalteren ord på situationen, og hvordan den påvirker investeringerne i forvalterens flagskibsfonde i det højspændte marked.

I brevet beroliger CIP sine investorer om, at forvalterens havvindmølleprojekter i USA ikke er ramt af den alvorlige markedssituation på samme måde, som Ørsteds projekter er. CIP skriver, at forvalteren ”som det er lige nu ikke har konkrete udfordringer” på hverken de projekter, der er i tidlig udvikling eller dem, der enten er under konstruktion eller i drift.

”CIP’s erfaring, markedsforståelse og markante fokus på at minimere risici har betydet, at havvindprojekter i flagskibsfondene (CI II, CI III, CI IV, CI V) skrider frem efter planen og ikke er i betydelig risiko for at blive afbrudt på grund af stigende omkostninger og ikke attraktive omsætningskontrakter,” skriver CIP i brevet, som InsideBusiness har læst.

Slap heldigt fra byttehandel med forretningspartner

I brevet til investorerne giver CIP et dybere indblik i sine amerikanske vindmølleprojekter.

Mens det overordnede budskab er, at CIP’s projekter i USA ikke er i farezonen, kommer det dog også frem, at CIP ikke går helt fri af branchens udfordringer.

I brevet skriver CIP, at man har været nødsaget til at nedskrive værdien af en investering i selskabet Vineyard Offshore i andet kvartal i år. Det skyldes ifølge CIP en ”sammenlignelig transaktion i markedet”. CIP skriver dog også, at investeringen i Vineyard Offshore indtil videre er steget med ca. 750 millioner euro ifølge den seneste værdiansættelse.

Vineyard Offshore udvikler amerikanske havvindmølleprojekter, som CIP har investeret i, og investeringen i selskabet er sket via CIP’s fjerde flagskibsfond.

Samtidig ser det ud til, at CIP er sluppet mere end heldigt fra en byttehandel, som milliardforvalteren indgik i 2021 med selskabet Avangrid Renewables, et datterselskab til det spanske energiselskab Iberdrola.

CIP og Avangrid kørte i flere år parløb om en række havvindmølleprojekter, men med byttehandlen i 2021 delte parterne en række projektrettigheder mellem sig. Aftalen betød, at CIP blev eneejer af det såkaldte OSC-A 522-område, mens Avangrid fik ejerskabet af området OSC-A 534, der rummer de to såkaldte Park City Wind- og Commonwealth-projekter.

Siden aftalen har Avangrid dog haft alvorlige udfordringer med de to projekter, som selskabet overtog. Senest har Avangrid betalt hele 49 millioner dollar for slippe for at opføre Commonwealth Wind-projektet, mens Avangrid forsøger at genforhandle en allerede indgået kontrakt om afregningspriser på Park Wind-projektet.

Mens CIP altså afviser, at man har problemer med sine havvindmølleinvesteringer i USA, kommer CIP ikke ind på, om udfordringerne påvirker det forventede afkast til investorerne.

Her har CIP igennem mange år solgt sig selv på at levere et afkast på over 10 procent netto, hvilket har været medvirkende til, at CIP i mange år har været en investordarling hos danske pensionskasser og familiekontorer, som især i begyndelsen bakkede op om CIP’s fonde.

InsideBusiness har derfor spurgt CIP, om de aktuelle udfordringer i havvindmøllebranchen påvirker afkastet til investorerne – på både kort og lang sigt. CIP ønsker dog ikke at kommentere spørgsmålet.

Investeringsekspert: Afkastkrav på infrastruktur skal op

For de danske pensionskasser har infrastrukturinvesteringer i flere år kastet særdeles solide afkast af sig.

Foruden CIP har de danske pensionskasser placeret penge i store udenlandske infrastrukturfonde som Brookfield Asset Management, Global Infrastructure Partners og I Squared Capital.

Især i 2021 og 2022 leverede de danske pensionskassers investeringer i infrastruktur i gennemsnit afkast på 15,9 procent og 18,3 procent. Men i 2023 er infrastrukturinvesteringen kommet væsentlig ned i gear, viser tal fra analysehuset Nikolaj Holdt Mikkelsen.

 

I årets første halvår er det gennemsnitlige afkast på minus 0,2 procent. Det dækker dog over store forskelle på de enkelte pensionskassers investeringer. Eksempelvis har P+ hentet et afkast på 5,5 procent, mens PensionDanmark, der var med til at stifte CIP, må notere et minusafkast på 7,9 procent på sine infrastrukturinvesteringer.

Det gennemsnitlige afkast over tre år er dog på 11,8 procent.

Alligevel mener Nikolaj Holdt Mikkelsen, der er en af landets førende investeringseksperter, at tallene viser, at afkastkravet til infrastrukturinvesteringer bør være højere, end det er i dag, fordi især renten på obligationer er steget kraftigt.

”Afkastkravet er steget betydeligt på andre aktivklasser, så hvis infrastruktur fortsat skal fremstå attraktivt for investorerne, må afkastkravet for infrastruktur nødvendigvis også følge med op,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen fra analysehuset Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Ny kæmpefond hæver managementfee markant

Trods udfordringerne på havvindmøllemarkedet og de stigende afkastkrav nyder CIP fortsat stor opbakning fra investorerne.

Inden sommerferien kunne CIP annoncere en såkaldt first close på sin femte flagskibsfond, hvor ambitionen er at hente mellem 90 og 120 milliarder kroner fra investorer fra ind- og udland. I første omgang er det lykkedes CIP at rejse over 40 milliarder kroner fra en gruppe af institutionelle investorer fra ind- og udland.

Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, har CIP dog hævet investorernes betaling, det såkaldte managementfee, ganske betydeligt i den nye fond. I de fire tidligere fonde, som CIP har rejst siden den spæde start i 2012, har betalingen typisk ligget på omkring 0,9 procent af de samlede aktier i fonden.

Men med den nyeste fond vil den grønne forvalter skrue den betaling kraftigt op til godt 1,3 procent. Ifølge flere danske investorer er den kraftige stigning i omkostningerne et signal om, at CIP nu for alvor er blevet en international aktør, for hvem opbakningen fra den danske investorkreds i dag slet ikke har samme betydning som tidligere.

Forsvaret fra CIP er, at de stigende omkostninger er et naturligt skridt, fordi CIP i dag er en langt mere global aktør, og fees afspejler derfor internationale markedsvilkår.

Blandt de danske investorer i CIP’s nye kæmpefond er familien bag Jysk-koncernen, der via sit familiekontor Lars Larsen Group, skyder 745 millioner kroner i fonden. Investeringer i CIP er den tredje for Jysk-familien, der tidligere har skudt 745 millioner kroner i CIP’s fond IV og 372 millioner kroner i fonden CI EFT I, også kaldet Copenhagen Infrastructure Energy Transition Fund I.

 

Læs mere

Investorer raser over Ørsted-top

Ny kæmpe CIP-fond hæver management fee markant

Ny kapitalfond med CIP-profiler i ryggen vil købe op i vind

Tidligere CIP-profil og Vestas-chef bag ny milliardfond

Milliardfonds danske rødder under pres

Endnu en tung profil forlader succesrig milliardfond

Uroen ulmer i guldrandet fond

Tikkende bombe under Ørsted