Der er lagt op til en gyser for landets typehusfirmaer i den kommende tid.
Efter flere års massiv fremgang på boligmarkedet er stemningen skiftet. En cocktail af stigende renter og inflation har fået boligmarkedet til at bremse op, og det fået mange danskere til at parkere drømmen om at bygge nyt hus.
Samtidig truer en forværring af gaskrisen med at lægge yderligere pres på både danskernes lyst til at handle boliger og byggematerialer, der allerede har været på himmelflugt det seneste års tid og har ædt store dele af indtjeningen fra det seneste års rekordhøje salg.
Den giftige cocktail kommer på et tidspunkt, hvor flere af landets største typehusfirmaer har investeret massivt i forventning om øget fremtidig vækst. Det har sendt dem på opkøbsjagt, men også på besøg i bankerne, hvor flere har optaget lån til at finansiere vækstdrømmene. Det gælder blandt andre de to fremadstormende typehusfirmaer Hybel og Milton Huse, der på få år har vokset sig til at være landets næst- og tredjestørste typehusfirmaer.
Opbremsningen på boligmarkedet har allerede kostet typehusfirmaet Kalmar Huse livet, mens andre af de store aktører har måttet skære ned. Det gælder blandt andre Eurodan, og senest har landets førende typehusfirma, det børsnoterede HusCompagniet, meddelt, at selskabet for anden gang i år bliver nødt til at afskedige.
Tidligere på året sagde HusCompagniet farvel til 41 ansatte. Denne gang er der lagt op til fyring af yderligere 46 ansatte – tilsammen svarer det til 19 procent af medarbejderstaben. Fyringerne sker, efter at HusCompagniets salg er blevet halveret i første halvår sammenlignet med samme periode sidste år.
Ifølge HusCompagniet skal man tilbage til finanskrisen for at finde et marked, der var lige så udfordrende som det nuværende. Og selv om HusCompagniet forventer at tjene mellem 340 og 360 mio. kr. i år, er en forværring af gaskrisen en ubekendt faktor, der kan sætte indtjeningen yderligere under pres – og forlænge udsigterne til et afkast for de hårdtprøvede investorer.
HusCompagniets og resten af branchens modsvar har indtil videre været at hæve priserne over for kunderne.
”Vi har justeret priserne løbende og således mitigeret den stigende omkostningsinflation; det gør vi fortsat. Vi blev påvirket af særlige straksomkostninger båret af kraftigt eskalerende energipriser, som vores leverandører blev påført, og hvis vi igen oplever nye og signifikante straksomkostninger, vil det i en periode presse indtjeningen, men vi er godt rustet,” siger Mads Dehlsen Winther, finansdirektør i HusCompagniet.
Har hævet priserne på huse
Det er især priserne på stål og aluminium, som er steget markant, siden de globale forsyningskæder gik i hårdknude under coronapandemien. Krigen i Ukraine har kun gjort ondt værre.
De stigende omkostninger gør ondt, fordi de fleste typehusfirmaer arbejder med fastlåste salgspriser. Spørgsmålet er desuden, hvor kraftige prisstigninger kunderne vil sluge, før de helt dropper drømmen om et nyt hus.
Spørger man byggefirmaet HHM, der er en af landets største husbyggere, er typehusfirmaernes manøvrerum begrænset.
”Det at drive entreprenør- og byggevirksomhed er styret af eksterne omkostninger. Vi har ikke de marginer, som man ser i virksomheder inden for andre sektorer. Husfirmaerne har ikke mulighed for at påvirke salgsprisen ret meget. Vi kan ikke sætte dem ned og stadig drive en sund forretning,” siger administrerende direktør i HMM Svend Pedersen.
Det Hillerød-baserede byggefirma mærker også, hvordan kundernes appetit på enfamiliehuse pludselig er dalet drastisk. Ifølge Svend Pedersen er det især de stigende renter, der dæmper danskernes appetit på at bygge nyt hus.
”Enfamiliehusmarkedet er meget bundet op på renterne. Vi har set eksempler på, at kunder er blevet godkendt i banken til en købspris, men når de har forhandlet en aftale om et hus på plads og vender tilbage, har banken ændret holdning, og de må opgive. Det er nok kendetegnende for markedet i øjeblikket,” siger Svend Pedersen.
”Ud over bankernes begrænsede appetit er der også det faktum, at priserne på materialer er steget voldsomt det seneste år. Der er ikke tegn på væsentlige prisfald endnu. De er måske stagneret, og nogle priser er endda faldet en smule den seneste måned, men det er ikke voldsomme prisfald. Så det er blevet dyrere for firmaerne, der bygger huse, at sælge dem, fordi materialepriserne er steget væsentlig meget,” tilføjer han.
HusCompagniet-stiftere stormer frem
De dykkende salgstal kommer efter en årrække med massiv vækst hos flere af typehusfirmaerne.
Det gælder især Milton Huse og Hybel, der på få år har skabt sig en milliardstor forretning, som kun overgås af HusCompagniet. De to fremadstormende typehusfirmaer er stiftet af hhv. Erik Rehnquist og afdøde Michael Mortensen, der sammen skabte firmaet FM-Søkjær, som blev solgt til kapitalfonden Axcel og sidenhen blev til det, som i dag er kendt som HusCompagniet.
Siden forlod de begge selskabet og grundlagde hver sit husfirma. Erik Rehnquist grundlagde Milton Huse og Michael Mortensen Hybel.
Milton Huse er i dag landets næststørste typehusfirma med en omsætning på 2,2 mia. kr. Alene i 2021 solgte Milton Huse over 2.100 huse, hvilket ifølge Milton Huse var det højeste antal i branchen sidste år. Det Horsens-baserede typehusfirma har tidligere udtalt, at man har ambitioner om at være nummer et i Danmark – og dermed overhale HusCompagniet.
De senere års massive vækst har dog endnu ikke smittet af på bundlinjen. Selve driftsresultatet lød på blot 47 mio. kr. i 2021, hvilket var et væsentligt fald fra året forinden. Ifølge Milton Huse skyldes det modvind fra især de massive prisstigninger på byggematerialer, mangel på arbejdskraft hos underleverandører og pressede forsyningskæder.
Hos rivalen Hybel, hvor stifter Michael Mortensen på tragisk vis omkom tidligere på året, er omsætningen også vokset kraftigt de senere år. Alene sidste år lagde Hybel en halv milliard kroner til omsætningen, så den nu har rundet 1,5 mia. kr. Modsat Milton Huse ser indtjeningen ud til at følge med. Hybel landede sidste år et ebitda-resultat på 103 mio. kr., mens årets resultat voksede til 68 mio. kr.
Både Milton Huse og Hybel har inden for de seneste år købt op. I 2021 købte Hybel Stenhøj Huse, som er en landets førende spillere inden for opførelse og salg af fritidshuse, mens Milton Huse tidligere har opkøbt byggefirmaet Menzer Kristensen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Milton Huse eller Hybel.
Kamp om kunderne tager til
Milton Huses og Hybels massive vækst er ikke gået ubemærket hen hos rivalerne.
”Konkurrencen har været hård hele vejen. Der har været nogle vækstfirmaer, der gerne har villet have en større markedsandel. Det er klart, at priser er et væsentlig parameter, som de har benyttet sig af,” siger Svend Pedersen, administrerende direktør i HMM.
Hos HusCompagniet, hvis position Milton Huse har udset sig, ryster man dog ikke i bukserne.
”Vi er fortsat den største typehusbygger på markedet, og vi har bibeholdt vores sunde forretning – også gennem den seneste udfordrende periode. Vi har sikret, at vores kundekontrakter bliver overholdt, og på trods af udfordringerne har vi leveret 98 procent af vores huse til tiden og alle huse til den aftalte pris. Det er ikke standard i industrien, men har været en prioritet for os. Derfor oplever vi også, at kunder ser os som en sikker havn, når markedet er usikkert. Vi har en sund forretning, der bygger på en stærk model, og jeg er helt overbevist om, at den fortsat fungerer,” siger finansdirektør Mads Dehlsen Winther.
Læs mere
Danske Banks Danica bakker op om boligfinansiering med pensionspenge
Pensionsbranchen vil lade danskerne købe bolig med pensionsopsparing
Advarsler mod ‘usikre’ boliglån tager til
Banker skal stramme skruen for boligkøberne