;
Aktiegraf

Sponsoreret artikel

Har aktierne toppet i denne omgang – og er det overhovedet interessant?

Det er svært at spå – især om fremtiden. Sådan sagde Storm P for mange år siden, og ser vi på de mange forskellige udtalelser, der gennem tid har været omkring aktiemarkedets retning, fristes man til at give den danske multikunstner ret.

For tiden spekulerer flere eksperter, analytikere og andet godtfolk i, at opsvinget er ved at være ovre. I horisonten lurer faretruende rentestigninger og en inflation, der for alvor kan få skovl under aktiemarkederne. Overvejer du at investere en Novo Nordisk eller en carlsberg aktie – eller hvilken som helst anden aktie for den sags skyld – kan det måske derfor være en god idé at vente. I hvert fald, hvis vi skal tro flere eksperter.

Svært at forudsige

Om der er et fald i aktiekurserne på vej eller ej, kan være svært at spå om. Tænker vi tilbage på de store fald, der tidligere har været på aktiemarkederne, er det fælles for stort set dem alle, at så godt som ingen har været i stand til at forudsige dem på forhånd.

Der er selvfølgelig eksperter, der hævder at have forudset tidligere krak, og det kan selvfølgelig heller ikke afvises, at enkelte rent faktisk har forudset dem. Men når eksperterne dagligt år ud og år ind skiftes til at råbe ”ulven kommer”, så vil der per automatik være eksperter, der får ret den dag, ulven rent faktisk dukker op.

Umuligt at time markedet

En ting er imidlertid sikkert. Al historisk statistik og data viser, at det er mere end almindeligt svært at time markedet. Et engelsk mantra lyder da også, at ”time IN the market beats TIMING the market”. Frit oversat betyder det altså, at det er bedre at være investeret i aktiemarkedet i både med- og modgang, sammenlignet med at forsøge at gætte, hvornår toppe og bunde i markedet rammer. Investorer, der prøver på dette, ender som oftest med lavere afkast sammenholdt med de investorer, der blot holder fast i rælingen, når bølgerne på aktiemarkedet går højt.

Tager vi dette i betragtning, er det måske i virkeligheden slet ikke interessant at se på, hvornår aktiemarkedet topper, men i stedet at se nærmere på, hvordan investorerne klarer sig over tid på trods af de udsving, der viser sig på aktiemarkederne over tid. Og her er den klare tendens altså, at investorer, der holder fast, klarer sig bedre end de investorer, der forsøger at ramme toppe og bunde.

Man fristes til at sige: Det er svært at spå – især om aktiemarkedet.