Hommelhoff web

Redaktørens analyse

Har Formueplejes stifter gamblet med gevinsten?

Regnskaberne fra Formuepleje-stifter Claus Hommelhoffs selskaber tegner et billede af et storstilet offensivt sats på det helt forkerte tidspunkt, der har efterladt milliardæren med en økonomisk hovedpine og en stribe nervøse kreditorer.

Der sælges ikke mange byggeretter eller -grunde i og omkring København. Og det forstår man godt.

Usikkerheden på ejendomsmarkedet er stor netop nu, investorerne holder igen, og priserne er under pres.

Omkostningerne til at opføre nye ejendomme er samtidig steget voldsomt det seneste år, og kombineret med at den pris, man i sidste ende kan håbe at få for de nyopførte mursten, er under pres, har det lagt en alvorlig dæmper på et ellers rødglødende marked.

Netop set i lyset af den udvikling er forbavselsen blandt en række af landets garvede ejendomsinvestorer stor.

For hvorfor i alverden vil Formueplejes stifter, Claus Hommelhoff, nu forsøge at sælge mere end 50.000 kvadratmeter byggeretter på Islands Brygge? Al logik tilsiger, at det lige nu er det værst tænkelige tidspunkt at gå i markedet med sådan en sag.

Den Aarhus-baserede milliardær forventer selv at få de knap 700 millioner kroner, som han selv betalte for grunden i sommeren 2021, igen.

Meget tyder da også på, at beslutningen om at sælge den store grund på Amager ikke just sker af rendyrket lyst. Kigger man nærmere i tinglysningen, fremgår det, at Jyske Banks realkreditselskab, det tidligere BRF, har stillet et lån på 400 millioner kroner til rådighed for det selskab i Hommelhoff-familiens koncern, der ejer grunden.

Vel at mærke med et rentetilpasningslån, der ikke just bliver billigere. Læg hertil en eksorbitant høj ejendomsskat på årligt over 10 millioner kroner.

Ja, så har man faktisk en potentiel økonomisk bombe, der tikker lystigt af sted.

Ganske vist fik Claus Hommelhoff en solid gevinst, da Jysk-koncernen i 2021 købte sig ind i landets største uafhængige forvalter, som han stiftede helt tilbage i 1986 sammen med Erik Møller.

2021-regnskabet for milliardærens private selskab CBH Holding Aarhus viser da også en solid gevinst på 1 milliard kroner som følge af aktiesalget, der har øget egenkapitalen til over 2,5 milliarder kroner.

Som udgangspunkt bundsolidt.

Når man kigger lidt nærmere på regnskabet og ikke mindst de mange byggeprojekter, Claus Hommelhoff og familien via sin ejendomsudvikler, Domis, har kastet sig ud i, ser billedet dog noget anderledes ud.

Flere steder er grunde og bygninger behæftet med dyre lån fra en række forskellige banker og kreditforeninger. Præcis som det i øvrigt er tilfældet med Formueplejes store prestigeprojekt, Nicolinehus, der ser ud til at være blevet lidt af en hovedpine for forvalteren.

Risikerer stort tab

Og ser man nærmere på Hommelhoffs eget selskab, springer flere ting da også i øjnene. Især balancen er vokset markant de senere år, og det samme er gælden til bankerne.

Ved udgangen af 2021 var der alene til banker og realkredit gæld for over 1,2 milliarder kroner. Men værre er, at forklaringerne bagest i regnskabet meget vel kan vidne om en flok kreditorer, der ikke just sidder roligt i stolen.

Allerede ved udgangen af 2021 ­– altså før Putins krig i Ukraine ramte den globale økonomi og lammede et ellers rødglødende dansk ejendomsmarked – havde Claus Hommelhoffs private holdingselskab udstedt pantebreve for knap 1 milliard kroner.

Samtidig havde man givet sine banker pant for over halvanden milliard kroner i en lang række forskellige aktiver, herunder både noterede og unoterede aktier. Og måske mest slående af alt, så havde man ligeledes givet kreditorerne transport i udbytter og provisioner fra selskabet FP Kapital, som familien Hommelhoff fortsat ejer en betydelig aktiepost i.

Ovenstående vidner ikke just om en kernesund koncern. Tværtimod ligner det i højere grad nogle af de regnskaber, man så fra finanskrisens lykkeriddere, lige før det hele ramlede.

Så galt går det naturligvis ikke for Claus Hommelhoff, og direkte at sammenligne ham med krisens fantasifulde ejendomsmatadorer holder ikke.

Men alt peger på, at Hommelhoff har investeret tungt på det helt forkerte tidspunkt, hvorfor hans kreditorer nu har råbt vagt i gevær og venligt bedt rigmanden om at skære ned for sin store eksponering over for det nervøse ejendomsmarked.

Interessant bliver det i den grad at se, hvor opsat Jyske Bank er på, at Hommelhoff-familien skal ud af Bryggens Bastion? For kan og vil man presse på for et salg, så længe banken blot får sit tilgodehavende dækket?

I så tilfælde står Domis og Hommelhoff-familien til en syngende økonomisk lussing, som i værste fald ikke bliver den sidste.

 

Læs mere

Milliardærfamilie vil sælge skandaleramt byggegrund. Jyske Bank har 400 mio. på højkant

Formuepleje ramt af modvind på prestigeprojekt

Forbrugerombudsmanden pudses på danske forvaltere, der pynter sig med “lånte fjer”

Nådesløst afkastår: Se investeringsfondene med de bedste og dårligste afkast i 2022

Problemerne fortsætter for solcellekomet

Kapitalfonds guldæg tromler videre med vækstplan trods tilsynskritik

Forvaltere brænder fingrene på lån til virksomheder