nykredithovedsæde

Redaktørens analyse

Har Nykredit et forklaringsproblem med købet af Vestjysk Bank?

Så sent som i februar lød meldingen fra Nykredit-topchef Michael Rasmussen, at man ikke ville købe banker op og i øvrigt heller ikke havde råd til det. Nu køber man så alligevel en bid af Danmarks niendestørste bank og står oven i købet i spidsen for den kontroversielle manøvre.

Nykredits øverste ledelse balancerer på en hårfin balance i disse år. På den ene side er direktionen i fuld gang med at retfærdiggøre en yderst upopulær børsnotering med blandt andet kapitalmangel/kapitaladgang, men samtidig vil man på den anden side gerne agere som hjælper i banksektoren og udnytte oplagte markedsmuligheder.

Og man må netop sige, at købet af op til 20 procent af Vestjysk Bank er en oplagt markedsmulighed for Nykredit. Ikke alene kan Nykredit optræde som banksektorens rige og rare onkel, man kan også i store træk finansiere købet ved at opskrive værdien af gamle ansvarlige lån ydet til Vestjysk Bank, der allerede var nedskrevet på. Samtidig er prisen for Vestjysk Bank overordentlig lav af særlige årsager, som vi vender tilbage til.

I det lys må man sige, at handlen i Lemvig var for stor en lækkerbisken for Michael Rasmussen. Men købet af Vestjysk Bank-aktierne skal nok give sure miner i den mest aggressive del af Nykredits repræsentantskab. For Nykredit havde jo netop sagt, at man ikke ville købe banker op. Så sent som i februar udtalte Michael Rasmussen følgende til InsideBusiness:

”Jeg kan fuldstændig afvise, at Nykredit skal overtage pengeinstitutter. Det har aldrig været et tema i hverken bestyrelsen eller i repræsentantskabet. Vi har alt for store opgaver internt, og vi har slet ikke råd til at gennemføre opkøb nu. Det er slet ikke på vores dagsorden.”

Fakta om handlen

Nykredit Realkredit A/S har givet tilsagn om at investere 125-178 millioner kroner i aktiekapital i Vestjysk Bank. Beløbet afhænger af, hvor mange nuværende aktionærer der deltager i aktieemissionen. Nykredit vil således eje 14-19,9 procent af banken efter helhedsløsningens gennemførelse.

Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S har givet tilsagn om på vegne af danske kunder at investere 200 millioner kroner i aktiekapital i Vestjysk Bank. Det svarer til, at disse kunder tilsammen har en ejerandel på 22,3 procent efter helhedsplanens gennemførelse.

Aktieselskabet Arbejdernes Landsbank har givet tilsagn om at investere 100-175 millioner kroner i aktiekapital i Vestjysk Bank. Beløbet afhænger af, hvor mange nuværende aktionærer der deltager i aktieemissionen. Arbejdernes Landsbank vil således eje 11,2-19,4 procent af banken efter helhedsløsningens gennemførelse.

AP Pension Livsforsikringsaktieselskab har givet tilsagn om at investere 150-165 millioner kroner i aktiekapital i Vestjysk Bank. Beløbet afhænger af, hvor mange nuværende aktionærer der deltager i aktieemissionen. AP Pension vil således eje 16,7-18,4 procent af banken efter helhedsløsningens gennemførelse.

Novo A/S har givet tilsagn om at investere 75 millioner kroner i aktiekapital i Vestjysk Bank. Novo A/S vil således eje 8,4 procent af banken efter helhedsløsningens gennemførelse.

C.L. Davids Fond og Samling har givet tilsagn om at investere 25-40 millioner kroner i aktiekapital i Vestjysk Bank. Beløbet afhænger af, hvor mange nuværende aktionærer, der deltager i aktieemissionen. C.L. Davids Fond og Samling vil således eje 2,8-4,4 procent af banken efter helhedsløsningens gennemførelse.

ISP Pension har givet tilsagn om at investere 30-40 millioner kroner i aktiekapital i Vestjysk Bank. Beløbet afhænger af, hvor mange nuværende aktionærer der deltager i aktieemissionen. ISP Pension vil således eje 3,3-4,5 procent af banken efter helhedsløsningens gennemførelse.

Vestjyllands Forsikring GS har givet tilsagn om at investere 25 millioner kroner i aktiekapital i Vestjysk Bank. Vestjyllands Forsikring vil således eje 2,8 procent af banken efter helhedsløsningens gennemførelse.

Finansiel Stabilitet og Finansministeriet har ejet godt 80 procent af aktierne i Vestjysk Bank efter forskellige redningsplaner under finanskrisen.

Til Nykredit-topchefens forsvar skal det tilføjes, at debatten hidtil er gået på, om Nykredit skulle overtage en større bank som eksempelvis Spar Nord eller Sydbank, og det er jo ingenlunde tilfældet med købet af mellem 15 og 20 procent af aktierne i Vestjysk Bank. Nykredit står heller ikke til at blive største aktionær – det gør Maj Invests kunder, der står til at få 22 procent af aktierne.

Et andet spørgsmål er de øvrige banker i Totalkredit-samarbejdet. Herfra står man officielt skulder ved skulder med Nykredit, men taler man med bankdirektørerne på tomandshånd, er de grundlæggende kritiske over for Nykredits ageren og bryder sig slet ikke om, at Nykredit satser på gammeldags bankdrift. Skulle Nykredit på egen hånd have valgt at købe en bank af Vestjysk Banks størrelse, er et åbent oprør mod Nykredit med sammenbrud i det vigtige Totalkredit-samarbejde slet ikke utænkeligt.

Derfor har Michael Rasmussen og hans folk klogeligt samlet en broget skare af investorer – Maj Invest, Arbejdernes Landsbank, AP Pension, Novo A/S, C.L. Davids Fond og Samling, ISP Pension og Vestjylland Forsikring køber sig alle ind i Vestjysk Bank med forskellige aktieportioner. Direktør Gert Jonassen fra Arbejdernes Landsbank går som så ofte før efter en god handel, og banken kommer ind med en aktiepost i samme størrelsesorden som Nykredit.

Næppe en god handel for finansminister Kristian Jensen

På mange måder er der tale om en opsigtsvækkende handel. For Vestjysk Bank blev af SEB værdisat til en pris på mellem 1 og 7,5 kroner per aktie i  en vurdering gennemført for staten. Nu ender aktien med at koste 1 krone per aktie over for en udbudspris på 15 kroner per aktie på fondsbørsen, svarende til 123 millioner kroner for 81,5 procent af aktierne. Der er fire ugers frist, hvor andre investorer kan byde ind med alternative bud. Det er slet ikke utænkeligt, at nogen byder sig til.

Men selv om prisen synes lav, så skal der rigtig mange penge til for at rekapitalisere Vestjysk Bank, der i årevis har ligget på kant med kapitalkravene. I alt skal der bruges ny aktiekapital på 745 millioner kroner plus efterstillet kapital på op til 375 millioner kroner. Så der skal altså en både velhavende og risikovillig redningsmand til.

Omvendt er det faktisk lykkedes Vestjysk Banks topprofiler, formanden Vagn Thorsager og administrerende direktør Jan Ulsø Madsen, at få nogle hæderlige resultater ud af banken takket være overraskende trofaste kunder og et imponerende lavt omkostningsniveau. Så der er en reel mulighed for, at den rette investor kan vende Vestjysk Bank til en rigtig god forretning, ikke mindst på grund af de lysere tider, der ruller ind over dansk økonomi. Det ser samtidig ud til, at Vestjysk Bank nu får en overdækning i forhold til solvenskravene på 7 procentpoint. Så der er faktisk noget at arbejde med for en alternativ køber.

Det ligner omvendt ikke en handel, som finansminister Kristian Jensen (V) på vegne af skatteyderne kan være stolt af. Men han kan trøste sig med, at han har taget alle partierne med undtagelse af Alternativet og Enhedslisten med på råd i sagen. Og spørgsmålet var, om der reelt var et alternativ. For store dele af banksektoren har i årevis kigget på Vestjysk Bank, men ingen har ønsket at købe.

Samtidig var Kristian Jensen under et stadig større pres for at finde en løsning på Vestjysk Banks udfordringer. EU-kommissionen undersøgte mulighederne for at indlede en sag om ulovlig statsstøtte på grund af det statslige ejerskab i Vestjysk Bank, der var et levn fra finanskriseårene. Samtidig var de ansvarlige lån, der har sikret Vestjysk Banks solvens, begyndt at udløbe, og det var reelt blevet til en brændende platform for banken i Lemvig.

 

LÆS MERE

Michael Rasmussen vil udvide Totalkredit-samarbejde. Store omvæltninger nødvendige

Gigantisk hemmeligt it-projekt skal redde Totalkredit-samarbejdet

Danske Bank gør klar til massiv disruption af investeringsområdet

Vi kulegraver Danske Banks store turnaround. Interview med Thomas Borgen

Milliardoprydning i landbruget i 2017. Risiko for nye bankkrak

Hvor er bunden under bankernes lån til landbruget?

Direktionsvogn og huset solgt og vinen væk. Michael Rasmussen sætter ny retning for Nykredit

 

Foto: Deanpictures | Dreamstime.com