Russell

Inside story

Headhuntere afviser krisesnak og melder om rekordår

Der er ikke meget krise at spore hos landets førende headhuntere. Efter et historisk godt 2021 melder flere allerede nu om vækst i år samt positive forventninger til et 2023, der ellers i mange andre brancher står til at blive lidt af en gyser.

Mens flere brancher allerede nu lider under en giftig cocktail af stigende omkostninger og faldende efterspørgsel, ser billedet noget anderledes ud hos landets førende headhuntere.

De senere år har ellers været historisk gode for branchen, og især 2021 står for mange som et ualmindelig travlt år.

Det betyder dog ikke, at branchen har flyttet foden fra speederen. Meldingen fra en række af de førende headhuntere herhjemme er da også, at man ud over et stærkt 2022 også ser ganske positivt på det kommende år, der ellers af mange anses for at blive et kriseår.

Hos Russell Reynolds ramte man sidste år firmaets bedste indtjening nogensinde med en bruttofortjeneste på knap 52 millioner kroner, og selv om ledende partner Peter Gramkov medgiver, at 2021 på mange måder var et usædvanligt år, er han overbevist om, at searchfirmaet kan opretholde momentum.

”Indtil videre ser vi ikke nogen synlige tegn på afmatning, hverken hos os eller vores klienter. Vores team i København vokser løbende med blandt andet tilgang fra andre kontorer, og det er vi simpelthen nødt til for at kunne følge med,” siger Peter Gramkov (billedet),

Peter Gramkov hentede tidligere på året den forhenværende Egon Zehnder-profil Peter Levin og har senest også snuppet konsulenten Mads Wilhelmsen hos Heidrick & Struggles og en medarbejder yderligere, der efter planen starter snart.

Fælles for langt de fleste herhjemme, hvad enten man er headhunter, investment banker eller eksempelvis advokat, er, at 2021 på mange måder var et specielt år. En række projekter, der var blevet udskudt på grund af covid-19, skulle pludselig rulles i gang, alt imens det fortsat væltede ind med nye sager

Det gav massiv travlhed stort set overalt, men selv om 2022 i den sammenhæng bliver et mere normalt år, betyder det på ingen måde på, at fremgangen i industrien er bremset.

”Set over en femårig periode, fraregnet 2021, er vi vokset fra år til år, og det vil fortsætte i indeværende år. Det er muligt, at væksten næste år ikke bliver helt så voldsom, men det ændrer ikke ved, at den krisesnak, der præger det generelle billede, ikke afspejler, hvordan hovedparten af vores klienter har det,” lyder det fra Peter Gramkov, der har stået i spidsen for Russell Reynolds siden 2014, hvor den garvede profil Jens Howitz takkede af.

På vej mod rekordresultat

Det er imidlertid ikke blot hos Russell Reynolds på Kgs. Nytorv, at hverken krig i Ukraine, stigende inflation eller omkostninger kan bremse en spirende optimisme.

Hos konkurrenten Korn Ferry har man anført af ledende partner i Danmark og Sverige Kai Hammerich oprustet massivt de senere år.

Senest snuppede man tidligere partner i Spencer Stuart Kåre Sand, og før ham var også først Lars Rønn og siden Henrik Maartensson blevet en del af holdet.

I det seneste regnskab landede bruttofortjenesten på 34 millioner kroner, hvilket er et nøk under firmaets bedste år nogensinde. Kai Hammerich forventer dog, at det vil blive overgået i det dugfriske regnskab, han netop har sat sin underskrift på.

”I perioden 2017-2018 fik vi vores bedste resultat nogensinde, men det satser vi på at overgå i år. Samtidig kan vi konstatere, at vi på nuværende tidspunkt kan se en klar vækst i forhold til det netop afsluttede regnskabsår,” siger Kai Hammerich

Kai Hammerich peger endvidere på, at kontorets fodaftryk i Danmark i princippet er en del større, da mange opgaver for landets største virksomheder løses i samarbejde med andre kontorer i eksempelvis Amsterdam eller London.

I modsætning til mange af de øvrige konkurrenter valgte Korn Ferry allerede tidligt at satse på at opbygge et stærkt forretningsben ved siden af den klassiske search, så firmaet i dag også tilbyder en række andre konsulentøvelser.

Den strategi har ifølge Kai Hammerich båret frugt på det danske marked.

”Vi har fået godt fat i de største 25 virksomheder herhjemme, ligesom vi i dag løser mange opgaver for kapitalfondene. Ikke blot inden for klassisk search, men i særdeleshed også på andre områder, som vi har arbejdet målrettet med de senere år,” siger Kai Hammerich, der ligesom kollegerne i branchen har svært ved at se den altomfattende krise, der dagligt præger nyhedsbilledet.

”Vi er selvfølgelig ikke naive og ser naturligvis, hvad der sker rundtomkring i verden. Og på globalt plan er der da nogle sektorer, der i øjeblikket er påvirket. Men vi er nødt til at forholde os til de tal, der ligger foran os, og her ser vi altså ikke tegn på en voldsom afmatning,” siger Kai Hammmerich, der blev hentet til Korn Ferry efter en årrække hos Russell Reynolds.

Fortsat branchens største

Mens begge firmaer har oprustet på det seneste, har landets største spiller, Heidrick & Struggles, modsat måttet afgive en del folk.

I kølvandet på at firmaet for nogle år siden sendte chokbølger gennem branchen med at overtage hele holdet bag det succesfulde Amrop, var det forventeligt, at en del af de erfarne partnere med tiden ville sive fra firmaet.

Det er da også sket i år, hvor Frank Halborg, der i årevis var finanssektorens førende headhunter, forlod firmaet, ligesom Amrops og siden Heidricks mangeårige frontfigur Peter Christiansen valgte at trappe ned i år.

Til gengæld lykkedes det firmaet at hente Tobias Petri, der kort forinden havde forladt den kriseramte rival Spencer Stuart, ligesom Heidrick fortsat råder over blandt andre Anne Mette Dissing-Immerkær og shipping-pecialisten Jan Lauridsen.

Tobias Petri, der i dag er chef for firmaets kontor i København, ser derfor ligesom flere af konkurrenterne også relativt lyst på fremtiden.

”Der er nogle grå skyer i horisonten, men vi er stadig forsigtige optimister. Indeværende år bliver ligesom 2021 et stærkt år, og vi kan ikke umiddelbart se tegn på, at markedet skulle bremse kraftigt op næste år. På alle niveauer fra small cap til large cap og til kapitalfondene oplever vi fortsat rigtig god aktivitet,” siger Tobias Petri.

Mens optimismen fortsat spirer hos de fleste af branchens aktører, skeler flere i industrien afventende til Spencer Stuart, der har været gennem en regulær nedsmeltning de senere år.

Stort set samtlige af headhunterens bærende kræfter har forladt firmaet, og vurderingen hos de fleste er, at Spencer står over for en hård genopbygning de kommende år, da man har mistet en del momentum.

 

Læs mere

Problemerne tårner sig op for førende headhunter

Headhuntere mister koryfæer

Carlsberg jagter afløser til topchef

International headhunter snupper dansk topprofil

Succesfuld headhunter mister frontfigur

Headhuntere spinder guld på erhvervslivets jagt på topfolk

Top-headhunteren Egon Zehnder mister central profil