;
Russell

Inside story

Headhuntere i hård kamp om finanselitens gunst 

De mange omvæltninger i den finansielle sektor har gjort branchen til et særdeles lukrativt marked for landets headhuntere, og flere kaster sig nu ind i kampen om de prestigefyldte opgaver. 

Den finansielle sektor er de senere år blevet en lukrativ jagtmark for landets førende headhuntere. 

Banker, forsikringsselskaber, pensionskasser har gennem de senere år haft akut brug for stærke kompetencer fra ind- og udland for at følge trit med den tiltagende regulering og de mange nye udfordringer, man står overfor på den teknologiske front. Samtidig er både de hjemlige og udenlandske fonde i stigende grad blevet vigtige kunder, i takt med at fondenes aktivitetsniveau er steget markant de senere år. 

Det gør den finansielle sektor til et sted, hvor man som headhunter i langt højere grad end tidligere er nødt til at lægge en dedikeret indsats, hvis man vil lande de mest prestigefyldte og lukrative opgaver. 

Flere af landets førende headhuntere opruster derfor nu med henblik på at stå stærkere, når de skal slås med rivalerne om de store mandater. 

Senest har man hos Russell Reynolds hentet Louise Vøttrup fra en stilling i London til at stå for firmaets aktiviteter i den finansielle sektor. 

”Finans, herunder financial services, fylder 30-40 procent af vores forretning og er fortsat den største sektor både herhjemme og i Skandinavien. Udviklingen i den finansielle sektor går stærkt for tiden, og kravene til kandidaterne stiger. Derfor er man som searchfirma nødt til at være både mere fokuseret og specialiseret ind tidligere, hvor der var flere generalister,” siger ledende partner i Russels Reynolds danske afdeling Peter Gramkov. 

Finanssektorens headhuntere

Herunder ses de headhuntere, der satser målrettet på den finansielle sektor.

Heidrick & Struggles: Efter købet af Amrop har man med Frank Halborg og Peter Christiansen fået et særdeles slagkraftigt hold inden for alt, hvad der har med finans og financial service at gøre. Især Nordea har været stor kunde i det tidligere Amrop, men også flere pensionskasser, herunder PFA og ATP og forsikringsselskaber, samt Nets har bidraget til, at Amrop gennem mange år har været den førende aktør, når det handler om at finde topfolk i den finansielle sektor.

Korn Ferry: Efter mange svære år herhjemme er Korn Ferry for alvor ved at få fodfæste, og det skyldes blandt andet, at man med partner Folke Friis-Frederiksen har fået godt fat i den finansielle sektor. Korn Ferry løser netop nu en række opgaver for Danske Bank, ligesom man har hjulpet pensionskassen PBU med at indsætte en ny ledelse.

Stanton Chase: Det mindre firma er så småt ved at etablere sig herhjemme, og takket være tidligere Danske Bank-profil Rina Asmussen har man fået rigtig godt fat i den finansielle sektor, herunder pensionskasserne. Rina Asmussen stopper dog nu for at hellige sig bestyrelsesarbejde, og spørgsmålet er, om man kan finde en tilsvarende profil.

Russell Reynolds: Med daværende chef Jens Howitz i spidsen havde Russel Reynolds et nært forhold til en række tunge aktører i finanssektoren, herunder Danske Bank og Axcel. Efter at Howitz er gået på pension, har headhunteren med chef Peter Gramkov i spidsen hentet Louise Vøttrup hjem fra London med det klare formål at få endnu bedre fat i de finansielle giganter herhjemme.

Spencer Stuart: Headhunteren har i mange år været rigtig stærk inden for medicinalsektoren og industri, men man har også gennem flere år formået at lande en række prestigefyldte opgaver i den finansielle sektor. Senest var firmaet udset til at finde en afløser for Danica-topchef Per Klitgaard, men den opgave ser med opkøbet af SEB ud til at have lange udsigter.

Human Capital Group: Den specialiserede headhunter har i mange år satset målrettet på den finansielle sektor, hvor man blandt andet har haft rigtig godt fat i landets forsikringsselskaber og pensionskasser. Samtidig har man de senere år arbejdet sig ind på mange af de hjemlige og udenlandske kapitalfonde.

Copenhagen Search Partners: Den nye frække dreng i klassen, der har en række tidligere Amrop-folk i spidsen, går typisk ikke efter de helt store CEO-rekrutteringer, men satser i stedet på at finde de specialister, som der er så massiv efterspørgsel efter for tiden.

Skal lede uden for landets grænser 

Især det tidligere Amrop med partnerne Frank Halborg og Peter Christiansen har i mange år været en magtfaktor, når der skulle hentes topchefer i den finansielle sektor. Flere konkurrenter lugter nu blod, efter at Amrop sidste år blev opkøbt af giganten Heidrick & Struggles. Samtidig har man gennem årene set, hvordan Amrop gang på gang har snuppet lukrative opgaver for blandt andet ATP, Nordea og Nets uden at have samme globale platform som branchens internationale giganter. 

For Amrop sker salget til Heidrick da også som en klar konsekvens af, at man i dag er nødt til at have et internationalt netværk at trække på, når der skal hentes specialister fra Goldman Sachs, JP Morgan eller en anden af de globale finansgiganter til Danmark.  

Netop det globale fokus spiller ifølge Peter Gramkov også en langt mere central rolle i dagens hovedjagt, hvor det ikke længere er nok at have gode kontakter inden for landets grænser.  

”Det er ikke længere nok at have et netværk i København, man skal også være i stand til at trække på kontakter i eksempelvis London for at finde de rigtige folk. Kandidatpoolen er simpelthen ikke stor nok herhjemme, ligesom det for enkelte stillinger kan være nødvendigt at hente folk fra de helt store globale finansielle koncerner simpelthen for at få folk, der har tilstrækkelig erfaring med de mange nye forretningsområder, der vinder frem,” siger Peter Gramkov. 

Samme vej gik konkurrenten Korn Ferry for et par år siden, da man hentede Folke Friis-Frederiksen hos Amrop. Med en baggrund fra netop den finansielle sektor hos Carnegie, Goldman Sachs og Merrill Lynch i blandt andet London og New York var det for firmaet en oplagt rekruttering i bestræbelserne på at få bedre fat i det voksende marked. 

Vigtig partner siger farvel 

Ud over at finde kandidater uden for landets grænser til blandt andet de hjemlige banker har mange headhuntere gennem de senere år også nydt godt af, at pensionssektoren langt om længe har fået øjnene op for, at de har brug for nogle skarpere kompetencer på både bestyrelsesniveau og i deres investeringsteams. 

Det skyldes ikke blot stigende krav og regulering, men også at samtlige kasser de senere år har kastet sig ud i en hæsblæsende jagt på alternative investeringer i alt fra vind til kapitalfonde og ejendomme. 

Det har medført, at de enkelte kasser med tilsynets ånde i nakken har været nødt til at opgradere deres kompetencer inden for især investeringsområdet for bedre at kunne source og vurdere de enkelte muligheder og undgå at havne i en skandale i stil med Hesalight eller Genan. 

Netop på det marked har opkomlingen Stanton Chase opbygget et ganske godt brand de senere år, hvor man ved hjælp af mangeårige Danske Bank-chef Rina Asmussen på kort tid fik opbygget et nært forhold til mange pensionskasser. Rina Asmussen har imidlertid valgt at hellige sig en karriere som professionelt bestyrelsesmedlem, og derfor skal ledende partner Anders Nannerup nu i markedet og finde en profil, der kan overtage det vigtige segment. 

”Rina vil stadig være tilknyttet på løsere basis. Derfor er det klart, at vi skal have fundet en kandidat, der kan overtage ansvaret for det område, hvor vi har fået rigtig godt fat. Det skal dog være en person, der kan arbejde sammen med Rina på enkelte opgaver, så vi fastholder vores kompetencer inden for eksempelvis pensionssektoren,” siger han. 

Fonde gør deres indtog 

Alt imens banker, forsikringsselskaber og pensionssektoren i stigende grad hyrer headhuntere til de mere og mere komplekse opgaver, er både udenlandske og hjemlige fonde også blevet en langt mere værdifuld kunde hos de enkelte aktører. 

Det gælder eksempelvis den specialiserede headhunter Human Capital Group med Henrik Greisen i spidsen, hvor man på det seneste har udvidet sit fokus med markant flere kunder blandt kapitalfondene. Det skyldes især, at samtlige kapitalfonde i skrivende stund udnytter de gode tider og rejser nye fonde, hvor investorernes mange milliarder skal placeres i lovende virksomheder. 

Netop fordi fondenes investeringer sker i et marked med stærkt stigende priser, er nødvendigheden af at lave en grundig research på ledelsen i et konkret opkøbsemne vigtigere end nogensinde før. 

”Finanssektoren fylder omkring 40 procent af vores samlede forretning, og vi oplever blandt andet en stor stigning af opgaver fra kapitalfonde, der gerne vil lave due diligence på en ledelse, inden de opkøber et selskab. Det sker med henblik på blandt andet at vurdere ledelsens kompetencer og motivation,” forklarer Henrik Greisen, der samtidig peger på, at også den teknologiske udvikling inden for især banksektoren og forsikringsbranchen giver nye muligheder, hvor man har brug for nogle helt andre kompetencer end tidligere. 

”Inden for bank, forsikring og pension går udviklingen rigtig stærkt for tiden, og især inden for det teknologiske område har mange et stort ønske om at knytte sig tættere til kunden. Derfor har de behov for nogle helt særlige kompetencer, så man kan udnytte sin stigende viden om kunderne til at skabe en øget loyalitet,” siger Henrik Greisen. 

Klassens frække dreng 

Mens de store firmaer slås om at lande de prestigefyldte opgaver med at finde topchefer til landets finansielle mastodonter, har det lille specialiserede firma Copenhagen Search Partners på blot et par år opbygget en ganske solid forretning. 

Her satser man frem for direktører og formænd på at finde specialister til eksempelvis pensionskasser som PensionDanmark og andre finansielle koncerner som den succesfulde fond Copenhagen Infrastructure Partners. 

”Vi har det rigtig fint med at være den frække dreng i klassen. Vi bliver måske ikke spurgt, når en formand skal finde en CEO eller en CFO, men vi er rigtig stærke, når der skal findes specialister til eksempelvis at investere i alternativer. For os handler det om at finde en niche i et prestigefyldt område, som rigtig mange af de helt store satser på for tiden,” siger partner og medstifter Thomas Lund.  

Ligesom Human Capital Group peger han også på, at især kapitalfonde udgør et kundeområde, der er i rivende udvikling. 

”Vi ser en trend, hvor fondene ændrer hele deres måde at arbejde på. Hvor man før i tiden mest var interesseret i finansiel optimering, er langt de fleste i dag langt mere optaget af at arbejde målrettet med selskaberne i porteføljen og skabe værdi via eksempelvis opkøb, udvidelse til nye markeder eller ny teknologi. Derfor ser vi i dag, at mange kapitalfonde ansætter folk med forstand på de områder, de kan placere nede i deres porteføljeselskaber,” forklarer Thomas Lund. 

 

LÆS MERE

Derfor er ambitiøs Mærsk-direktør fortid 

Førende headhuntere vender ny organisation ryggen

Bejlere kæmper for at overtage verdens største headhunter

Her er Danmarks førende headhunter

Nye regler sætter headhuntere på hård prøve 

Sagild afsat – Vi afdækker næste skridt i opgøret om Topdanmark

Bitter strid bag opsigtsvækkende fyring i bryggerigigant