Spencer web

Inside story

Headhuntere mister koryfæer

Headhunteren Spencer Stuart må nu vinke farvel til den fjerde partner og en af kontorets mest fremtrædende figurer de seneste ti år. Også ekspansive Heidrick & Struggles siger farvel til en mangeårig profil, mens en anden træder ind i en ny rolle.

Mens de danske headhuntere flittigt flytter rundt på topchefer og bestyrelsesformænd i toppen af dansk erhvervsliv, har branchens førende headhunteraktører historisk set haft ry for at være ganske fasttømrede enheder.

Den forestilling er der dog især det seneste halve år i den grad blevet gjort op med, idet en række erfarne partnere enten har skiftet job eller helt har forladt industrien.

Tidligere har InsideBusiness løftet sløret for, at Egon Zehnders mangeårige partner og tidligere landechef i Danmark, Peter Levin, skiftede til rivalen Russell Reynolds efter uenighed om hans fremtidige rolle hos den schweiziske aktør. Ligeledes har Spencer Stuarts erfarne partner og drivkraft Michael Vad for nylig forladt headhunterens danske kontor til fordel for Deloitte.

Nu må Spencer Stuart igen vinke farvel til en af de partnere, der i sin tid var med til at grundlægge kontoret i dets nuværende form herhjemme.

Mangeårig partner forlader virksomheden

Således erfarer InsideBusiness, at firmaets mangeårige partner Kåre Sand nu også forlader headhunteren, der historisk har været blandt eliten både internationalt og herhjemme.

Ledende partner hos Spencer Stuart i Danmark Frederik Vinten, der kom til firmaet fra Danske Bank, bekræfter, at firmaet nu mister Kåre Sand, hvilket ifølge ham er udramatisk.

”Det er rigtigt, at Kåre Sand efter at have arbejdet en årrække hos Spencer Stuart nu har valgt at ville prøve noget nyt. Det har vi fuld forståelse for, og vi ønsker Kaare alt det bedste i fremtiden”, skriver Frederik Vinten i en mail.

Med Kåre Sands forestående exit har headhunteren nu vinket farvel til i alt fire tunge partnere inden for blot få år.

Således forlod også den internationale profil Henrik Maartensson Spencer Stuart til fordel for Korn Ferry, ligesom en anden af kontorets grundlæggere, Tobias Petri, kort derefter stoppede for at starte hos rivalen Heidrick & Struggles.

De mange exits har sat deres tydelige præg på Spencer Stuarts økonomiske resultater, idet firmaet bruttofortjeneste siden rekordåret 2019 er faldet med over 25 procent.

Den økonomiske udvikling afspejles da også i den gængse holdning blandt både store virksomheder, kapitalfonde og ikke mindst konkurrenter, at Spencer Stuart fra at være en af de absolut største udfordrere til Egon Zehnder og Heidrick & Struggles herhjemme ikke overraskende har mistet momentum som følge af uroen.

“Det er altid en udfordring, når dygtige folk søger nye græsgange. Men det er vigtigt at forstå, at Spencer Stuart er en global organisation med stærke partnere og eksperter i en lang række lande, der samarbejder intensivt. Og der er i den forbindelse fuldt commitment fra internationalt hold til udviklingen af Spencer Stuart Danmark fremadrettet,” skriver Frederik Vinten, der samtidig understreger, at man har planer om at opruste.

“Vi er allerede i gang med at identificere og have dialog med nye, dygtige danske partnere, der kan medvirke til at styrke vores danske team yderligere til glæde for vores mange klienter,” skriver han.

De har sagt farvel

Herunder ses en oversigt over de erfarne headhuntere, der enten har skiftet job eller sagt farvel til branchen de senere år.

Michael Vad (fra Spencer Stuart til Deloitte)
Peter Levin (fra Egon Zehnder til Russell Reynolds)
Frank Halborg (ny rolle i Heidrick)
Tobias Petri (fra Spencer Stuart til Heidrick & Struggles)
Kåre Sand (fra Spencer Stuart til ny rolle)
Henrik Maartensson (fra Spencer Stuart til Korn Ferry)

Er forberedt på exits

Heidrick & Struggles har alene inden for de seneste par uger sagt farvel til både Peter Christiansen og finanssektorens førende headhunter, Frank Halborg, som nu overgår til en anden og lidt mere tilbagetrukket rolle.

Kontoret har allerede tidligere sagt farvel til den mangeårige partner Niels Bentzen, der blandt andet stod for at hente Bjarne Corydon til Børsen, og især de to førstnævnte har gennem en årrække været blandt Heidricks bedst indtjenende partnere med en estimeret personlig omsætning på over 15 millioner kroner. Netop faren for at miste centrale partnere var et af de største risikoelementer, da Heidrick & Struggles i 2017 opslugte det daværende Amrop ud fra en ambition om at blive landet både største og førende headhunter.

Alligevel hæfter ledende partner Tobias Petri sig ved, at man trods de mange exits forventer at opretholde et stærkt momentum.

”Vi har fået lavet en rigtig god ordning, hvor Frank fortsætter hos os som rådgiver, mens Peter stopper inden for seks måneder. Det er kun naturligt, at der sker en udskiftning, og vi har heldigvis forberedt os på det her i god tid, så vi har stærke, unge kræfter til at tage over,” siger Tobias Petri.

Oprindelig var Heidricks ambition, at man ville være det første kontor i Danmark til at runde en bruttofortjeneste på 100 millioner kroner, og selv om det ikke er sket endnu, tror Tobias Petri fortsat, at det kan lade sig gøre.

”Vi har et rigtig stærkt 2021, og alt tyder på, at indeværende år bliver mindst lige så godt. Oprindelig var målet bag Heidricks opkøb af Amrop, at man gerne ville være den førende aktør herhjemme, og jeg mener, at det er lykkedes os. Det betyder dog ikke, at vi er tilfredse, for vi vil meget gerne vokse yderligere og tror også på, at det er muligt,” siger han.

Har kæmpet sig tilbage

Ligesom Spencer Stuart har også headhunteren Odgers Berndtson lidt under partnerexits, idet kontoret fra 2017 blev ramt hårdt på sin indtjening.

Frem til da havde man ellers ligget nogenlunde stabilt på en bruttofortjeneste omkring 30 millioner kroner. Men blandt andet efter at de to partnere Eva Zeuthen Bentsen og Michael Storm Frederiksen forlod firmaet og etablerede deres eget kontor, mistede man en del momentum.

I 2021 ser firmaet dog ud til så småt at være på vej tilbage, idet bruttofortjenesten igen nærmer sig niveauet fra tiden, før uroen ramte kontoret.

”Som alle andre partnervirksomheder kan det naturligvis mærkes, når man mister et par gode partnere. Den forretning kan ikke blot genskabes fra den ene dag til den anden. Men vi bevæger os i den rigtige retning og har sidste år lavet en ny struktur, der blandt andet gør det lettere for os at optage nye partnere,” siger ledende partner Lars Smith og henviser til, at man sidste år overgik fra at have et aktieselskab til et P/S.

”Vi er vokset markant i 2021, og det ser ud til at fortsætte i indeværende år. Vi måler ikke kun succes på de økonomiske nøgletal, men i lige så høj grad på, hvorvidt vi formår at levere god kvalitet til kunderne. Vi har fået en stærk platform, som vi tror på, vi kan udbygge,” siger han og understreger, at han ser de seneste markante udskiftninger i sektoren som en oplagt mulighed for at erobre terræn.

Læs mere

Carlsberg jagter afløser til topchef

International headhunter snupper dansk topprofil

Succesfuld headhunter mister frontfigur

Headhuntere spinder guld på erhvervslivets jagt på topfolk

Top-headhunteren Egon Zehnder mister central profil