NKT ABB web

Inside story

Her er børsens varmeste salgsemner 

En skuffende udvikling har sat flere store danske virksomheder på lystavlen hos kapitalfonde og industrielle spillere, der øjner muligheden for at gøre en god handel. Vi ser nærmere på, hvem der kan følge trop med TDC og Nets og forlade fondsbørsen. 

Mens der er blevet skreget på nye danske børsnoteringer de senere år, har en lang række danske virksomheder en efter en forladt det gode selskab på børsen. 

Mest markant var først afnoteringen af betalingsgiganten Nets og det nylige opkøb af TDC, men også flere andre mindre virksomheder, herunder Mols-Linien, BoConcept og Topsil, har efter kapitalfonde og industrielle spilleres opkøb forladt børsen. 

En af de virksomheder, som flere internationale kapitalfonde for nærværende har et godt øje til, er ifølge InsideBusiness’ oplysninger kabelvirksomheden NKT, der i 2018 har været en af de helt store skuffelser på det danske aktiemarked. 

En storstilet opsplitning af det gamle industrikonglomerat for knap 1 år siden førte til, at støvsugerproducenten Nilfisk og kabelproducenten NKT blev noteret som to selvstændige virksomheder – men den rejse har især for sidstnævntes vedkommende langtfra været noget eventyr. 

NKT med topchef Michael Hedegaard Lyng og formand Jens Due Olsen i spidsen kastede sig ellers i september 2016 ud i et offensivt opkøb af den svenske rival ABB for 4,9 milliarder kroner – et forsøg på at få del i de store ordrer, man mente, der ville komme, i takt med at de store vindmølleparker skulle bruge kabler. 

I dag må NKT og ikke mindst koncernens investorer dog sande, at selskabet efter et aktiefald på over 40 procent alene de sidste 6 måneder nu har en markedsværdi på under 4 milliarder kroner. Altså godt 1 milliard kroner mindre end det, man i sin tid betalte for ABB, der dengang var en mindre virksomhed end sin danske storebror. 

Netop den udvikling kombineret med stigende modløshed i NKT’s ejerkreds har fået flere af de store kapitalfonde til at ane muligheden for at opsnappe den danske industrikoncern med en beskeden præmie til investorerne bag NKT, hvoraf mange hellere end gerne vil takke ja til at slippe nogenlunde helskindet ud af deres investering. 

De kan blive afnoteret

NKT: Den danske kabelkoncern har leveret skuffende resultater siden opsplitningen, og flere fonde kigger aktivt på muligheden for at overtage virksomheden.

Matas: Detailkæden har ikke formået at vende udviklingen trods fyringen af topchef Terje List sidste år. Også her har flere fonde regnet på tingene, men indtil videre har ingen haft modet til at kaste sig ud i den svære oprydning.

Pandora: Det danske smykkeselskab er gået fra at være aktiemarkedets darling til at være dets sorte får. En kraftig nedjustering og fyringen af direktør Anders Colding Friis gør nu Pandora til et oplagt emne for flere industrielle købere.

De kan også blive afnoteret: 

Sanistål

IC Group

Santa Fe

Investorer lugter guld ved frasalg 

”Opsplitningen af NKT har været en fiasko, og det samme har opkøbet af ABB indtil videre været. Hvis der skulle komme et bud med en præmie på eksempelvis 30 procent, så kigger vi seriøst på det,” forklarer en af koncernens større danske investorer. 

Især for de investorer, der også ejede aktier i koncernen før opsplitningen, beskriver over for InsideBusiness, hvordan man efterhånden har mistet troen på selskabet og dets ledelse, da man ud over de seneste nedture er blevet ramt af talrige skuffelser gennem årene. 

Også en anden større dansk investor peger på, at man ser med åbne øjne på et opkøbstilbud. 

”NKT er ramt af en række faktorer for tiden, herunder overkapacitet, der gør rigtig ondt. Som investor sidder man med en frygt for, om de lave priser er kommet for at blive. I det lys er der sandsynligvis mange, der ligesom os vil se positivt på, hvis en køber vil betale en præmie i forhold til den nuværende aktiekurs,” forklarer investoren. 

Kriseramt detailkæde kan komme i spil 

Et andet selskab, der akkurat som NKT har levet en omtumlet tilværelse på børsen, er detailkæden Matas, der i 2013 blev sendt på børsen af kapitalfonden CVC. 

Siden er kæden blevet voldsomt udfordret af stigende internethandel samt den hastigt voksende kæde Normal, der ligesom de store supermarkeder konstant dumper priserne på de varer, der også står på hylderne hos Matas. 

Kæden med formand Lars Frederiksen i spidsen fyrede sidste år den mangeårige topchef Terje List, der blev erstattet af Gregers Wedell-Wedellsborg. Det stoppede dog på ingen måde problemerne for Matas, og siden er selskabets aktiekurs faldet med mere end 20 procent. 

”Trods direktørskiftet hersker der blandt investorerne stadig stor skepsis i forhold til Matas. Kursen er fortsat med at falde, hvilket blandt andet skyldes, at aktiemarkedet havde håbet på mere dramatiske tiltag fra den nye topchef,” siger analytiker Michael Vitfell-Rasmusen fra investeringsbanken ABG Sundal Collier. 

”Mange havde sat næsen op efter mere omfattende ændringer, hvor man eksempelvis vælger at fokusere på færre forretninger og samtidig tager et indgående blik på, om man har de rigtige priser og produkter,” forklarer han. 

Den erfarne analytiker peger på, at Matas står over for så markante omvæltninger, at det er forståeligt, hvis nogle investorer har svært ved at se, hvad løsningen på de konkrete problemer skal være. 

”Den store udfordring for Matas er, at det ikke er en klassisk turnaround, sådan som eksempelvis Royal Unibrew var ude i, hvor opgaven blandt andet var at sørge for, at man havde de rigtige produkter. Matas står over for nogle helt fundamentale ændringer i kundernes indkøbsmønstre, og det er meget svært at spå om, hvordan man skal agere på et marked, der er udsat for så markante omvæltninger,” siger Michael Vitfell-Rasmusen. 

Ifølge InsideBusiness har flere kapitalfonde løbende fulgt Matas, og en del af dem har også regnet på, hvorvidt et tilbud om at afnotere virksomheden giver mening. 

I takt med at krisen hos Matas er blevet forværret, er en stribe fonde dog blevet langt mere forsigtige med at investere i detailsektoren. Herhjemme har både EQT og Nordic Capital haft store udfordringer med deres respektive opkøb af Top-Toy og Sportmaster, og i fondenes investorkredse er der generelt en stigende skepsis mod investeringer i klassiske butikskæder. 

Matas-direktør Gregers Wedell-Wedellsborg understreger i en mail til InsideBusiness, at han fortsat har fuld tiltro til den strategi, han og Matas-ledelsen har lagt for selskabet.

“Detailhandel er for de søstærke i disse år. Vi er overbeviste om, at vejen til at vende udviklingen i Matas er at investere i digitalt markedslederskab, forny vores butikskoncept og opdyrke nye indtægtskilder. Der er handling bag hver eneste af de overskrifter og vi har rykket på dem fra dag 1,” skriver han og peger på, at man hos Matas godt er klar over, at investorerne indtil videre ikke jubler.

“Vi er fuldt ud klar over, at vi som nyt hold med en mere investeringstung og langsigtet strategi skal gøre os fortjent til markedets tillid ved at vise resultater,” lyder det fra Matas-topchefen.

Pandora en oplagt afnotering 

Akkurat som Matas blev smykkevirksomheden Pandora også sendt på børsen efter at have været ejet af en kapitalfond. Her var det danske Axcel, der inden for ganske kort tid opkøbte selskabet og sendte det på børsen i 2010. 

Siden fulgte en tumultarisk periode med en voldsom nedskrivning, en direktørfyring og massiv kritik fra investorerne. Efterfølgende blev Pandora takket være hårdt arbejde fra skiftende direktører og formænd kørt i stilling til at blive en af de helt store stjerner på det danske aktiemarked, blandt andet takket være stor salgsfremgang i USA og Kina. 

Inden for det seneste år er der dog blevet sat en brat stopper for Pandoras hidsige vækstplaner, og modgangen kulminerede i sidste uge med en kraftig nedjustering og en fyring af topchef Anders Colding-Friis. 

Alene det sidste halve år er smykkeselskabets aktiekurs faldet med 40 procent, og blandt investeringsbanker og analytikere peger flere på Pandora som et oplagt opkøbsemne. 

”Det vil være oplagt, at eksempelvis en stor spiller inden for luksussegmentet i Asien forsøger at komme til magten på samme måde, som vi så, da kinesiske Sparkle Roll forsøgte at overtage Bang & Olufsen. Pandoras aktiekurs er nu nede i et niveau, hvor det giver mening, men det kræver, at en køber tror på, at man igen kan få koncernen tilbage på vækstsporet,” forklarer en kilde til InsideBusiness. 

 

LÆS OGSÅ

Erhvervslivets top har ikke hånden på kogepladen 

Virksomhederne lefler for investorerne som aldrig før

Oprør ulmer blandt Pandoras ejere

Kan han redde Pandoras udskældte topchef?

Kapitalfond snupper tidligere Mærsk-topchef