;
Årets PE Fond web

M&A

Her er Danmarks bedste kapitalfond

InsideBusiness kårer igen i år landets bedste kapitalfond på vegne af 30 af branchens førende aktører

Efter at de to udenlandske fonde EQT og FSN de to seneste år har snuppet titlen som landets bedste kapitalfond, er det i år en dansk fond, der står stærkest herhjemme.

Sådan lyder konklusionen af en rundspørge blandt 30 af landets førende aktører inden for virksomhedshandler, som InsideBusiness har talt med.

Hvor tidligere års vindere har været ganske suveræne, har der i år været hård kamp til det sidste mellem to fonde, der begge har gjort sig positivt bemærket de sidste 12 måneder.

I sidste ende er det dog Polaris, der tager titlen for næsen af svenske Adelis, der trods to flotte frasalg i foråret må se sig slået af den danske kapitalfond, der især med salget af lampevirksomheden Louis Poulsen har lavet en af de mere spektakulære handler på markedet i mange år.

Da Polaris og ledende partner Jan Kühl overtog selskabet i 2014 fra de italienske ejere Targetti, var der tale om et noget hensygnende designklenodie, som den danske fond selv tidligere havde ejet og solgt til netop Targetti.

Alligevel betalte Polaris omkring et trecifret millionbeløb for den hæderkronede lampeproducent, der siden har oplevet en ganske imponerende opblomstring, hvilket i juni måned fik Investindustrial til at betale over 2 mia. kr. for den hæderkronede danske virksomhed.

Med det frasalg kunne Polaris notere sig et uhørt godt afkast, hvor man både via kraftigt forbedret indtjening og en voldsom nedbringelse af selskabets gæld har været i stand til at ottedoble, kapitalfondens oprindelige investering. Louis Poulsen er da også hovedårsagen til, at mange af de adspurgte peger på netop Polaris.

Genialt salg

”Salget af Louis Poulsen er tæt på at være en genialitet, og det viser meget godt, hvad det er, Polaris har gjort så godt de senere år. Her har man nemlig ofte været i stand til at se en vinkel på nogle lidt skæve cases, som man siden har høstet rigtig gode afkast på. Det er Louis Poulsen et skoleeksempel på, for folk stod bestemt ikke i kø for at overtage virksomheden, dengang Polaris købte den,” forklarer en af de adspurgte.

Flere hæfter sig netop ved, at flere af Polaris’ opkøb er sket uden om de intense budprocesser, hvor priserne ofte bliver presset voldsomt op.

Det skete således også, da fonden tidligere overtog Mols-Linien, som ingen ville hverken eje eller have, og senest har fonden blandt andet købt selskabet Falck Safety Service ud af kriseramte Falck.

”Mols-Linien har alle forudsætninger for også at blive en super exit. Man har købt selskabet på et godt tidspunkt og uden den helt store konkurrence. Siden har man for nylig opkøbt Danske Færger og dermed skabt en stor velfunderet virksomhed, der med stor sandsynlighed også vil være interessant for de store infrastrukturfonde, der betaler nogle helt andre multipler end de klassiske købere,” forklarer en af de adspurgte.

Ligesom Polaris får stor ros i dette års kåring, peger mange på, at den svenske kapitalfond Adelis med den danske partner Steffen Thomsen i spidsen også har gjort sig særdeles positivt bemærket med blandt andet frasalg af både NGI og IT Relation, der begge sikrede fonden forrygende afkast.

På den mere negative side er det i år værd at bemærke, at de to tidligere vindere EQT og FSN i årets kåring ikke har modtaget en eneste stemme. Så sent som sidste år blev begge fonde eller rost for deres professionelle tilgang til det at købe og udvikle kvalitetsvirksomheder, men de to fonde har begge brændt fingrene alvorligt det seneste år.

Det er også bemærkelsesværdigt, at langt hovedparten af de danske og nordiske fonde alle har sit at slås med for tiden. Langt de fleste har således en eller flere investeringer i porteføljen, der enten går sidelæns eller i værste fald baglæns. Ud over FSN og EQT slås kollegerne i Altor netop nu blandt andet med det dyrt indkøbte industriselskab Tresu, ligesom Nordic Capital fortsat har udfordringer med både Bladt Industries og ikke mindst Sportmaster, hvor man for nylig sagde farvel til direktøren.

Det samme gør sig gældende i flere af de danske fonde og således også Polaris og Axcel, ligesom heller ikke flere af de mindre fonde kan se sig fri fra at have flere hovedpiner i porteføljen.

 

 

Danmarks bedste kapitalfond

Herunder ses listen over landets bedste fonde. Tallet i parentes er fondenes samlede antal point.

 

Polaris (45)

Kapitalfonden Polaris har levet en lidt stille tilværelse de senere år, hvor man har været noget mere afventende, mens flere konkurrenter har købt op med arme og ben.

Ikke desto mindre leverede fonden i sommer en helt forrygende exit i form af lampevirksomheden Louis Poulsen, der blev frasolgt efter få års ejerskab til over 2 mia. kr. En exit, der for alvor har givet genlyd på det danske marked, og salget er da også hovedårsagen til, at Polaris i år kan løbe med titlen som den bedste fond på det danske marked. Dog er det ikke kun det frasalg, der gør, at fonden i år står øverst på sejrsskamlen. I en tid, hvor konkurrenceprægede salgsprocesser presser priserne på selskaber op i niveauer, der ikke altid er holdbare, har Polaris takket været en noget mere selektiv opkøbsstrategi formået at opsnappe selskaber, hvor andre købere ikke har stået i kø. Det skete, da man overtog Mols-Linien, og alene i år har fonden opsnappet Falck Safety Services og it-virksomheden Prodata Consult, der begge betegnes som interessante opkøb, der på sigt meget vel kan udvikle sig til stærke frasalg, når den tid kommer.

”Vi har kigget på flere af de samme virksomheder som Polaris. Vi har bare aldrig rigtig været i stand til at finde den rette vinkel til at ville slå til. Det har Polaris, og efterfølgende har vi da tænkt, at de bestemt havde tænkt nogle spændende muligheder ind, som vi ikke selv havde fået øje på,” forklarer en af de konkurrerende fonde, der har peget på Polaris som årets kapitalfond i Danmark.

Adelis (42)

Det må siges at være et lidt specielt år, hvis to forrygende frasalg ikke er nok til, at man kan kalde sig årets bedste fond på dansk grund. Ikke desto mindre er det akkurat den situation, dansk-svenske Adelis med tidligere 3i-partner Steffen Thomsen står i. Alene i år har fonden frasolgt både NGI og ikke mindst IT Relation, der begge sikrede fonden og dens investorer mere end godkendte afkast.

Samtidig rejste Adelis for lidt over et år siden sin anden fond med et tilsagn på over 4 mia. kr., hvilket skete på et tidspunkt, hvor man ikke har lavet en eneste exit endnu. Det må siges at være lidt af en tillidserklæring fra Adelis’ investorkreds, der blandt andet tæller pensionskæmpen PKA, der er fondens eneste danske investor.

Især frasalget af IT Relation til den britiske kapitalfond Hg tidligere i år er dog den bedrift, de fleste investorer peger på, når talen falder på Adelis. Her formående fonden at opkøbe og samle en stribe it-virksomheder på blot to år, hvorefter den samlede koncern blev videresolgt tidligere i år for et milliardbeløb, der sikrede Adelis’ og fondens investorer, at de fik deres oprindelige investering igen adskillige gange.

”Adelis lever en lidt stille tilværelse i Danmark, men deres resultater kan man indtil videre ikke indvende noget mod. De har en sjov tilgang til tingene og går ofte uden om de store auktionsprocesser, men fondens partnere har en rigtig god næse for at opsnappe skæve investeringer, der på sigt udvikler sig rigtig godt,” forklarer en af de adspurgte i InsideBusiness’ kåring.

Axcel (20)

Landets største kapitalfond er for alvor begyndt at røre på sig. Især på opkøbsfronten har Axcel været særdeles aktiv de senere år, hvor man efter et noget udfordrende generationsskifte nu igen er i markedet for både køb og salg af virksomheder.

Især på salgsfronten har Axcel inden for de seneste 12 måneder været særdeles aktiv. Tidligere i år blev lønfirmaet Lessor frasolgt efter en ganske kort ejerperiode, og i skrivende stund arbejder kapitalfonden på at frasælge både it-firmaet Conscia samt EG. Isæt førstnævnte er der store forventninger til, og selv om Axcel høster en del stemmer i år, peger flere på, at man gerne vil se, hvordan de to sidstnævnte salg lander, inden man for alvor giver fonden fuld kredit.

Med til historien om Axcel hører nemlig, at fonden ud over frasalg også kæmper med et par problembørn, som fortsat giver partnerne panderynker. Her er det især vindunderleverandøren Mita-Teknik, der har haft store vanskeligheder de senere år, men også Axcels ambitiøse opkøb af Nissens og fusionen af en række slagterivirksomheder i Frontmatec-koncernen har begge haft visse startvanskeligheder.

”På visse fronter er billedet af Axcel fortsat en smule mudret. Men de har helt klart et bedre momentum nu. Generationsskiftet er faldet på plads, man har rejst en ny fond, og så har man langt om længe fået ryddet op i nogle af de investeringer, der har fået lov til at ligge alt for længe,” forklarer en af de adspurgte.

Andre fonde:

Maj Invest Equity (8)

Nordic Capital (5)

Verdane (3)

Via Equity (2)

 

LÆS MERE

Kapitalfond snupper kriseramte minkavleres topchef 

Er dette årets mest mærkværdige handel?

Global M&A-stjerne lurer på dansk ekspansion

Kapitalfond fanget i giftig investering 

Axcel giver skuffede danske banker lang næse

Axcel klar til milliardsalg af it-firma

Kapitalfonds milliardsalg hænger i en tynd tråd