;
Louies Poulsen web 1

M&A

Her er de store handler, der skal lukkes inden ferien

Som altid er der travlhed op til sommerferien, hvor en stribe investeringsbanker kæmper for at få lukket de store virksomhedshandler, inden stranden kalder. Vi ser nærmere på, hvilke handler der er lige oppe over.

Ganske som vanlig er der voldsom travlhed blandt investeringsbanker og fonde, der arbejder på højtryk for at få lukket en eller flere handler inden ferien.

En del opmærksomhed retter sig mod danske Polaris og fondens guldæg, Louis Poulsen, som FIH netop nu arbejder intenst på at sælge for halvanden milliard kroner.

Flere banker har forgæves forsøgt at finde købere til designklenodiet, me.n er hurtigt blevet hægtet af på grund af den høje pris. Samtidig har enkelte andre valgt at trække følehornene til sig tidligt i processen, da man er nervøs for, hvor følsomt firmaets salg af designlamper egentlig er.

Ikke desto mindre tripper flere rådgivere for at se, hvem der egentlig kommer til at snuppe det danske klenodie, Polaris oprindelig opkøbte og solgte til italienske Targetti i 2007 blot for at købe selskabet tilbage en del år senere.

For den danske fond bliver der med al sandsynlighed tale om en exit, der giver et yderst solidt afkast, da Louis Poulsen var noget af en hensygnende forretning, da man overtog det. Firmaet havde slet ikke fået den nødvendige opmærksomhed fra sine udenlandske ejere, og Polaris var derfor i stand til at snuppe en virksomhed, man kendte til fingerspidserne for et relativt beskedent beløb, set i lyset af hvad selskabet er værd i dag.

De kan blive solgt inden ferien

Louis Poulsen (Polaris)

Unifeeder (Nordic Capital)

APC (Peter Lindblad m.fl.)

Handicap Befordring (Catacap)

Brunata (familie)

Carsoe (Industri Udvikling m.fl.)

Babysam (Polaris)

Danske Færger (Transportministeriet)

Flying Tiger (EQT)

Rederi tæt på salg trods benspænd

Polaris spiller også en hovedrolle i en anden større virksomhedshandel, der forventes at være lige på trapperne. Regeringen og rederiet Clipper har således gennem længere tid været på jagt efter en køber til rederiet Danske Færger, og her står Polaris med sit ejerskab af Mols-Linien som en af de helt åbenlyse købere.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har staten på klodset vis gjort store anstrengelser for at spænde ben for sig selv i salgsprocessen med pludselige tanker om en fast forbindelse mellem Sjælland og Jylland, hvilket helt unødigt kastede grus i maskineriet til stor frustration for flere af sagens involverede parter.

Et andet rederi i form af Nordic Capitals Unifeeder er også ved at blive solgt. Selskabet har efter en række svære år for alvor fundet formen, og selv om det ikke bliver et fantastisk afkast, har kapitalfonden vundet stor respekt i investorkredsen for at have brugt mange kræfter på at vende udviklingen i rederiet, der servicerer store selskaber som A.P. Møller – Mærsk ved at transportere containere på korte ruter.

Hvor Nordic Capital har ejet Unifeeder i efterhånden en del år, øjner den lille kapitalfond Industri Udvikling nu muligheden for at skabe et rekordafkast på deres investering i det nordjyske industriselskab Carsoe. Virksomheden er til salg med assistance fra Carnegie, og med udsigten til en fordobling af selskabets indtjening fra 40 til 80 mio. kr. har Industri Udvikling gode muligheder for at høste et forrygende afkast på ganske kort tid.

EQT må droppe milliardsalg

Også salget af Flying Tiger har længe været fulgt tæt fra flere sider, men selv om EQT og kapitalfondens rådgivere arbejder på højtryk og har flere interesserede købere på hånden, herunder KKR og Permira, er det stærkt tvivlsomt, om den handel når at lande, inden Danmark lukker ned og holder ferie.

Et af de selskaber, der med garanti ikke bliver handlet inden sommerferien, er EQT’s typehusfirma, Huscompagniet.

Nordens største kapitalfond EQT har indtil videre valgt at skrinlægge sine planer om at sælge typehusgiganten Huscompagniet – er var simpelthen for langt mellem fonden og de potentielle købere. I stedet synes en børsnotering nu at være den mest nærliggende mulighed.

Efter det succesfulde frasalg af Færch Plast sidste år satte EQT ellers i begyndelsen af 2019 gang i en offensiv salgstaktik.

Planen var således at afhænde både Nordic Aviation Capital, detailvirksomheden Flying Tiger og ikke mindst typehusfirmaet Huscompagniet, der blev sat til salg med hjælp fra Danske Bank og den internationale investeringsbank Rothschild.

Nu må Nordens største kapitalfond imidlertid sande, at det i denne omgang ikke lykkedes at sælge Huscompagniet.

Det skyldes ifølge InsideBusiness’ oplysninger, at der simpelthen var for langt mellem, hvad de potentielle købere ville give, og hvad EQT mente, husfirmaet, der blev købt af FSN Capital i 2015, var værd.

”Processen er nu lagt på hylden. Flere købere har været en smule skeptiske over for den værdiansættelse, EQT havde. En stor del af den er bundet op på, at selskabets ekspansion i Tyskland skal lykkes, men her har afstanden mellem købernes vurdering af potentialet og EQT’s værdisætning af Huscompagniet simpelthen været for stor,” siger en kilde med indgående kendskab til processen.

Tvivl om påvirkning fra økonomien

Ud over de tyske ekspansionsmuligheder studsede flere købere desuden over, at det succesfulde typehusfirma blev præsenteret som en forbrugsvirksomhed frem for en byggevirksomhed.

Meningen har her fra EQT og fondens rådgiveres side været at understrege, at Huscompagniet ikke er en cyklisk virksomhed, der kan komme i problemer, hvis økonomien pludselig går den forkerte vej, men hos flere af de mulige købere var man dog af den opfattelse, at også Huscompagniet var følsom over for store udsving.

Netop den faktor gjorde selskabet til en investering, flere opkøbere anså for en smule risikabel, idet der ikke hersker nogen tvivl om, at vi efterhånden er godt inde i en økonomisk opsving, der i værste fald kan ende brat i løbet af de kommende år.

 

LÆS MERE

M&A-profiler opretter nyt firma

Kapitalfondes ambitiøse opkøb i modvind 

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde 

Sådan vil Nordic Capital investere ny milliardfond

Kapitalfonds problembarn koster banker dyrt