Simcorp 2 web

Redaktørens analyse

Her er det næste opkøbsemne på børsen

Efter at både børsnoterede GN og Chr. Hansens fremtid er kommet i spil, kan it-selskabet Simcorp meget vel blive det næste. Flere internationale bejlere har fundet regnemaskinen frem efter en bedring i lånemarkederne, og i takt med at investorernes tillid til ledelsen gang på gang sættes på prøve, kan et bud være den helt rigtige medicin.

Ulven kommer. Den sætning har ofte rumsteret i baghovedet gennem de sidste mange år, hver gang der er opstået nye forlydender på aktiemarkedet om, at der potentielt kunne komme et bud på et af de store danske flagskibe.

Gennem årene er langt de fleste sonderinger fra industrielle købere eller pengestærke kapitalfonde dog endt i ingenting, hvorfor investorerne i dag har et noget afslappet forhold til de historier, der fra tid til anden opstår.

I de første dage, da covid-19 sendte panik gennem aktiemarkedet, og flere selskaber pludselig blev presset på en ellers solid likviditet, dukkede der igen med jævne mellemrum historier om potentielle bud på en noteret virksomhed.

Her fandt langt de fleste selskaber dog hurtigt deres finansielle fødder igen, og de store, offensive overtagelsesplaner blev i skrivebordsskuffen.

I løbet af det seneste år har tingene dog ændret sig ganske markant. Gældsplagede GN Store Nord var den første virksomhed, som eventuelle bejlere kastede deres kærlighed på, ud fra den tanke at man muligvis kunne snuppe en solid virksomhed i en attraktiv industri billigt takket være det uheldigt timede opkøb af SteelSeries.

I første omgang var det tilstedeværelsen af den magtfulde norske formand Per Wold-Olsen, der fik køberne til at skrinlægge planer om et fjendtligt bud, men i takt med at koncernens økonomiske hovedpine blev tiltagende større, blev der for alvor regnet på casen rundtomkring.

Det gik ikke ubemærket forbi næsen på Niels Jacobsen, tidligere topchef hos rivalen William Demant, der i dag er direktør i storaktionæren bag høreapparatvirksomheden.

Med et snuptag opkøbte han og pengetanken William Demant Invest omkring 10 procent af den vingeskudte rival i en manøvre, der gjorde det klart for enhver, at den erfarne erhvervsmand udmærket var klar over, at GN var på radaren hos mange internationale kapitalfonde, som han bestemt ikke havde lyst til at konkurrere med.

Med offentliggørelsen af en forestående emission på op imod 7 milliarder kroner er GN’s fremtid nu for alvor i spil. Det samme må siges om ingredienskæmpen Chr. Hansen, der akkurat som den gældstyngende audiokoncern længe har været nævnt som et opkøbsmål.

Flere har i tidens løb forsøgt, men især under nu afdøde formand Ole Andersens formandskab er potentielle bydere gang på gang blev afvist ved hoveddøren.

Før jul dukkede konkurrenten Novozymes dog op med et tilbud til selskabets aktionærer, og belejligt nok sidder Novo-pengetanken Novo Holdings som storaktionær i begge selskaber og kan dermed mere eller mindre diktere slagets gang.

Bedring i markedet

Det er især kombinationen af et surt aktiemarked tynget af krig og frygt for inflationen og rigelige mængder kapital i lommerne hos de store pengetanke og kapitalfonde, der er nøglen til, at der nu rent faktisk er realiteter bag de mange sonderinger og exceludregninger.

Men hvem bliver så det næste børsnoterede selskab, der bliver kastet i vælten?

Meget tyder på, at det kunne blive SimCorp.

Et selskab, der – i lighed med GN og Chr. Hansen – gennem årene flere gange har været nævnt som et muligt opkøbsemne. Prisen har dog altid været høj, men i takt med at SimCorp-aktien har mistet over 40 procent siden sommeren 2021, blev flere potentielle købere igen interesseret i det danske it-selskab.

Problemet var imidlertid, at især de finansielle markeder i London på det tidspunkt var plaget af massiv usikkerhed og minimal risikovillighed blandt de store banker, der efter flere års lånefest ikke længere havde den store lyst til at finansiere fondenes enorme opkøb.

Flere rådgivere melder nu om, at bankernes appetit på at låne ud til blandt andet de store opkøb via børsen så småt er ved at vende tilbage, og flere rådgivere har da også inden for de seneste uger under fire øjne bekræftet, at de igen modtager henvendelser fra mulige købere, der gerne vil have deres take på, om en overtagelse er mulig.

Og vurderingen lige nu er, at muligheden faktisk aldrig har været bedre. Med de senere års store kursfald har SimCorp nemlig i dag en markedsværdi på blot 20 milliarder kroner, og efter at selskabets mangeårige topchef, Klaus Holse, forlod it-selskabet og overlod hjørnekontoret til Kristian Kromann, er investorernes tillid gang på gang blevet sat på prøve.

Flere investorer og analytikere peger således på, at SimCorp ud over at levere mere eller mindre uforståelige regnskaber også står over for en større omstrukturering af forretningen, der muligvis kræver et andet ejerskab end en fragmenteret aktionærkreds på børsen.

En af de få store, trofaste aktionærer er danske BLS Capital, der over for sine kunder udtrykker fortsat stor tillid til den nuværende strategi i it-selskabet.

“SimCorp står stærkt positioneret til at få succes med sin ambitiøse strategi, og i takt med at det sker, forventes forretningsomfanget og indtjeningen fordoblet. SimCorp er den ene af verdens to førende udviklere af softwareløsninger til porteføljestyringssystemer, og i løbet af året (2022, red.) benyttede vi os af kursmæssigt svage perioder til at øge vores ejerandel” skriver forvalteren i en opdatering til kunderne.

Flere kilder peger imidlertid på, at investoren og de to ejere Peter Bundgaard og Anders Lund begge er opportunistiske investorer, der sandsynligvis vil være til at overtale til et salg, såfremt buddet på SimCorp sikrer dem et tilpas afkast.

Modstanden mod et eventuelt bud vil derfor ikke være så stor, som man har set historisk i andre lignende scenarier, hvor investorer har haft held til at slå sig sammen og skabe en fælles front. Risikoen for at betale en alt for høj pris som følge af et offentligt tovtrækkeri med sure mindretalsaktionær synes derfor ikke overhængende.

Derfor giver det rigtig god mening, at de internationale banker med fodfæste i København i øjeblikket bistår flere potentielle bydere med at regne tallene igennem.

Om der kommer et regulært bud, er endnu alt for tidligt at sige. Men måske er det netop, hvad selskabet i virkeligheden har brug for i sin nuværende forfatning.

 

Læs mere

Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp

Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel

Storinvestorer dumper historisk milliardhandel

Garvet erhvervsmand sætter sig tungt på kriseramt rival