Scan Global web

Inside story

Her er kapitalfondenes foretrukne M&A-konsulenter

Selv om de seneste to år har været særdeles turbulente for både hjemlige og udenlandske kapitalfonde, har der været travlhed hos landets strategihuse, der ofte spiller en rolle, når fondene sælger eller køber op. InsideBusiness har gennemgået de seneste to års største kapitalfondshandler, og hvilke strategihuse der løb med de lukrative kommercielle due diligence-opgaver.

Mens kapitalfondene har været mere eller mindre forskånet for katastrofer i porteføljerne, har tumulten på finansmarkederne sat sit tydelig præg på fondenes opkøb og exits, der alene i første halvår blev halveret på globalt plan.

Herhjemme har flere kapitalfonde beskrevet, hvordan igangværende processer enten er blevet udskudt eller forsinket, blandt andet fordi flere store banker har strammet gevaldigt op på, hvor mange penge de vil låne ud til kapitalfondene, når de skal købe op eller sælge.

Det til trods har kapitalfondene dog stået for flere opsigtsvækkende handler de seneste to år, og det har givet travlhed hos landets strategihuse, der ofte spiller en rolle, når fondene køber op eller sælger.

Det viser en gennemgang, som InsideBusiness har foretaget, af de 50 af største handler i 2022 og 2023. Opgørelsen tæller udelukkende transaktioner på dansk jord, hvor en kapitalfond er involveret, men rummer ikke kapitalfondsejede selskabers opkøb. Opgørelsen rummer heller ikke opkøb fra industrielle købere og familiekontorer og er ikke nødvendigvis udtømmende.

Den kommercielle due diligence, som også kaldes M&A due diligence eller strategisk due diligence, er den største, vigtigste og derfor også dyreste due diligence-ydelse, man ser i forbindelse med virksomhedstransaktioner.

Især når kapitalfondene handler med hinanden, testes strategikonsulenternes styrke og ry for alvor. Når kapitalfondene køber og sælger, sker det nemlig ofte i strukturerede processer, hvor der er brug for at hyre rådgivere ind på både køber- og sælgerside til at lave den kommercielle due diligence-rapport, fordi der er så meget på spil.

Derfor har kapitalfondene løbende kontakt til hele paletten af rådgivere, fordi det ikke sjældent sker, at den rådgiver, man foretrækker, allerede er hyret af modparten.

Især de dyre kommercielle due diligence-teams hos de amerikanske konsulentkæmper Boston Consulting Group (BCG), McKinsey og til dels Bain blev bragt i spil i en stor andel af de allerstørste transaktioner, der involverede en kapitalfond i 2022 og til dato i 2023.

Et godt eksempel fandt sted i forbindelse med Axcels køb af Itm8 af den udenlandske kapitalfond HG Capital for over 5 milliarder kroner. I processen blev Bain hyret ind af HG Capital, mens det var McKinsey, der hjalp Axcel.

Sjældent ses det, at den samme rådgiver er involveret på begge sider. Ikke desto mindre spillede Boston Consulting Group en rolle på både køber- og sælgerside, da kapitalfonden Impilo solgte medicalvirksomheden Ferrosan til Kirk Kapital, Lundbeckfonden og ATP i det, der endte med at være en af de største kapitalfondstransaktioner inden for de seneste to år.

Her hyrede køberkonsortiet Boston Consulting Group til en strategisk gennemlysning af Ferrosan. Knap et år forinden var BCG dog også involveret på sælgersiden, da konsulenthuset lavede et strategisk review for Impilo, erfarer InsideBusiness.

BCG og McKinsey-dominans fortsætter

Netop BCG har i årevis domineret markedet kommercielle due diligence-opgaver i hård kamp med de to andre amerikanske sværvægtere McKinsey & Company og Bain & Company.

Som InsideBusiness kunne afsløre tidligere ugen, har Boston Consulting Group dog netop fået et noget overraskende tilbageslag i konkurrencen med rivalerne om det lukrative forretningsområde, idet firmaets chef for den danske M&A-forretning Asbjørn Kastaniegaard forlader firmaet efter lidt over fire år.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger forlader Asbjørn Kastaniegaard BCG med henblik på at etablere sin egen konsulentforretning herhjemme. Flere kilder peger over for InsideBusiness på, at hans exit er et hårdt slag for konsulenthuset, da den erfarne partner anses for at være en af de absolut førende herhjemme og har været stærkt medvirkende til at sikre BCG en særdeles stærk position på det danske marked.

I 2022 og 2023 var det således også Boston Consulting Group, McKinsey og Bain , der blev hyret ind til nogle af de allerstørste kapitalfondstransaktioner herhjemme.

En af de handler, der var meget imødeset hos strategihusene, var den store nordiske kapitalfond EQT’s salg af Hillerød-virksomheden Ellab. Her pegede EQT på McKinsey til at stå for den kommercielle due diligence, mens det er uvist, om Novo Holdings som køber benyttede sig af en rådgiver i processen.

Ser man på McKinsey, figurerer konsulentkæmpens navn også på prestigefulde kapitalfondstransaktioner såsom Axcels salg af Frontmatec for over 3 milliarder kroner samt Kirk Kapitals salg af Tacton Systems.

Hos rivalen Boston Consulting Group har man foruden Ferrosan-handlen også været involveret på købersiden i salget af GSV Materialudlejning og Danx, mens BCG også var hyret ind af Maj Invest, da fonden solgte Svendsen Sport til Pure Fishing, Inc. i begyndelsen af 2022.

EY’s strategiarm tager et skridt op

Mens McKinsey og Boston Consulting Group i årevis har domineret den øvre del af markedet, begynder også revisionshusenes strategiarme at røre på sig, ligesom det eneste store tilbageværende danske konsulenthus, Implement Consulting Group, også spiller en rolle på især de mindre transaktioner.

Især EY’s strategiarm, EY Parthenon, har i efterhånden mange år haft særdeles godt fat i markedet. EY Parthenon ser tilmed ud til at have taget et skridt op og formår i dag at konkurrere med de store amerikanske konsulenthuse på flere af de helt store transaktioner.

Det var således tilfældet, da kapitalfonden BWB Partners tidligere på året solgte logistikselskabet Scan Global Logistics til den europæiske storfond CVC i en handel, der værdiansatte logistikselskabet med hovedsæde i København til omkring 7,5 milliarder kroner.

Det gør CVC’s køb af Scan Global Logistics til en af de største kapitalfondshandler de seneste to år, og blandt rådgiverne til CVC var EY Parthenon.

Parthenon var også med på købersiden, da Agilitas købte NNIT’s Infrastruktur outsourcingdivision. Det samme var tilfældet med den Velliv-ejede kapitalfond Core Sustainability Capitals køb af Scanmetals, mens EY Parthenon stod for den kommercielle due diligence for Catacap i salget af GSV Materieludlejning.

Derudover var EY Parthenon med på købersiden, da tyske Deutsche Börse købte Simcorp i en kæmpehandel til 29 milliarder kroner. Handlen optræder dog ikke på InsideBusiness’ opgørelse, da kapitalfondsejede selskabers opkøb ikke er en del af opgørelsen.

”Vi er stolte over vores position i PE-markedet, og især har vi de seneste år rykket os meget på VDD-markedet. Vores sektordybde i digital infrastruktur, software, it-services og energy transition og cirkulær economy er kendt blandt PE-fondene, som er dygtige indkøbere og ved, at de skal finde den strategirådgiver, som har den dybeste specialisering og seneste viden om den specifikke niche,” siger Nicolai Strate, der er managing partner for EY-Parthenon i Norden.

Bain: Vi fokuserer på største handler og investorer

Disciplinen er også en af kernekompetencerne hos Bain, der især på globalt plan er en af de førende aktører.

I 2020 købte Bain det danske konsulenthus Qvartz, som i mange år havde formået at opbygge en solid position på det danske marked, hvor man qua et lavere prispunkt havde godt fat i især de mellemstore virksomheder.

Kigger man på de senere års store kapitalfondshandler, var Bain foruden Itm8-handlen involveret i salget af NTI Group, hvor Bain stod for den kommercielle due diligence for Axcel, da kapitalfonden købte it-selskabet for 1,4 milliarder kroner.

Det var også Bain, der stod for den kommercielle due diligence, da Catacap købte NLM Vantinge, mens konsulenthuset var hyret ind af køberen af Designers Company, som Polaris solgte.

”Private equity udgør fortsat en af grundstenene i vores forretning, både globalt og i Europa, hvor vi er den markedsledende rådgiver. Vores langsigtede strategi og fokus ligger på de største transaktioner og førende investorer, og det har også været tilfældet i det forgangne år. Det til trods ser vi fortsat et stort potentiale i Norden og vil fortsat være involveret i de største handler lokalt,” siger Niclas Næstoft Jakobsen, partner og leder af Bains private equity-practice i Danmark.

 

Læs mere

M&A-profil forlader førende konsulenthus

Statens konsulentstop har ramt rådgivere hårdt. Deloitte må afgive tronen

Implement stormer frem og skruer op for blusset på international satsning

Her er konsulenthusene, der vokser mest

Stort konsulenthus stormer frem efter magre år

Store konsulenthuse dropper milliardaftale med staten

Amerikanske konsulentkæmper i bakgear i Danmark

Konsulenthuse presses af nye krav fra talenter. Se husene med flest stjerner hos de unge

Luften går af ballonen i konsulentbranchen

Revisionskæmpe opruster med tidligere dansk landechef i amerikansk konsulenthus

Nu indledes konsulenthuses kamp om offentlige milliardaftaler

Konsulentkæmper svinger sparekniven efter flere års vild vækst

Chef for PwC’s konsulentsats fortid efter uenighed