Selv om kapitalfondene på det danske marked de senere år har haft travlt med at omsætte de mest lukrative investeringer i porteføljen til kontanter, råder en række fonde stadig over flere guldæg, der potentielt kan ende som historisk gode investeringer.
Krigen i Ukraine og den usikre makroøkonomiske udvikling har ganske vist medført en del mere nervøsitet blandt investorerne, men det ændrer ikke på, at der fortsat kan sælges virksomheder.
Alene landets største kapitalfond, Axcel, har inden for den seneste måned frasolgt to virksomheder i form af først Frontmatec og siden ESB, ligesom konkurrenten Polaris fik solgt Designers Company til priser, der ikke synes særlig påvirket af krig og stigende inflation.
Også kapitalfonden Catacap må siges at have haft travlt med at luge ud i porteføljen, og senest er det lykkedes at frasælge materieludlejeren GSV til franske Kiloutou Group.
Netop Catacap er en aktør, som mange rådgivere i øjeblikket holder et vågent øje med, idet fonden sidder på et vaskeægte guldæg i form af barkæden Rekom.
Koncernen var ganske vist stærkt påvirket af de mange nedlukninger under coronapandemien, men de trange tider blev blandt andet udnyttet til at foretage et storstilet opkøb i England, der har været en katalysator for den vilde fremgang, som Rekom opnåede sidste år.
Her landede indtjeningen før renter og afskrivninger på knap 370 millioner kr., og med et stærkt 2022 i vente tyder alt på, at de mange barer og diskoteker bliver fondens absolut bedste investering indtil nu.
Ikke underligt er Rekom i kraft af både sin størrelse og vækst en virksomhed, som både internationale og lokale investeringsbanker ville elske at have i udstillingsvinduet, og InsideBusiness erfarer, at Catacap reelt allerede er i fuld gang med at planlægge et exit af Rekom.
Således har kapitalfonden været i dialog med en række globale rådgivere, heriblandt giganter som Citi og Rothschild, men valget er faldet på UBS, som Catacap i forvejen samarbejder med i forbindelse med etableringen af kapitalfondens tredje fond, der ventes at blive rejst i løbet af i år.
Det bekræfter en række rådgivere med dyb indsigt i processen over for InsideBusiness.
Som det ser ud nu, er planen dog ikke at lave et klassisk frasalg, men at etablere et såkaldt special purpose vehicle (SPV), hvor Catacap selv fortsætter med en mindre aktiepost.
Formålet med en SPV er netop, at en kapitalfond her kan hente en stor del af sit afkast hjem, men samtidig fortsætte på den videre rejse, som i Rekoms tilfælde blandt andet indebærer en større ekspansion på både det britiske marked og i nye geografier.
Samtidig kan både nuværende og potentielle investorer få mulighed for at investere i det nye setup og dermed give Rekom øgede finansielle muskler.
Hele processen i forbindelse med at etablere en SPV til Rekom har dog ifølge InsideBusiness’ oplysninger alarmeret en række interesserede købere, der ser Catacaps igangværende planer som en mulighed for lægge et bud på hele virksomheden.
”Rekom er et selskab, der performer rigtig stærkt. Vi har ejet selskabet i lidt over fire år, så derfor er det naturligt at kigge på forskellige muligheder, men vi har ikke lagt os fast på noget endeligt endnu,” siger ledende partner i Catacap Vilhelm Hahn-Petersen.
Endnu er det for tidligt at spå om en pris på Rekom, da selskabets regnskaber fortsat bærer præg af den massive medvind, virksomheden fik, da verden igen åbnede oven på corona, og folk igen strømmede ud i nattelivet.
Forventningen er dog, at barkæden i indeværende år kan lande en indtjening i nærheden af en halv milliard kroner, hvorfor den samlede værdisætning af Rekom forventes at blive et sted mellem 4 og 5 milliarder kroner.
Dermed kan Rekom ende som en historisk god investering for den danske kapitalfond, der i begyndelsen af 2018 købte 65 procent af virksomheden i en handel, der værdisatte kæden til omkring 750 millioner kroner.
Ganske vist har Catacap og de øvrige ejere, herunder ledelsen, under coronanedlukningerne skudt et trecifret millionbeløb i Rekom for at sikre kædens finansielle udgangspunkt i de perioder, hvor der stort set ikke var nogen omsætning.
Det ændrer dog ikke ved, at kapitalfondens samlede investering har været begrænset sammenlignet med den eksplosive udvikling i barkæden.
Løsningen med at bruge en SPV er ikke set før i Danmark, hvor modellen med at sælge aktiver videre i en ny fond primært er blevet brugt af kapitalfonde i forbindelse med investeringer, der ikke er gået som forventet.
Nordic Capital fandt således for nogle år siden på en løsning, hvor man fik ny kapital fra Coller Capital og Goldman Sachs til at købe aktiver ud af Nordic Capital VII i en ny fond for dermed at give de tilbageværende investeringer ekstra levetid.
EQT øjner jackpot
Ud over Rekom er også EQT-virksomheden Ellab et selskab, som mange rådgivere har blikket rettet mod i øjeblikket.
Hillerød-virksomheden blev oprindelig købt af kapitalfondens mindre midmarket-fond, men har de senere år gennemgået en stærk udvikling, blandt andet takket være en række opkøb.
Samtidig anses Ellab af langt de fleste investorer som en særdeles kriseresistent virksomhed, idet man producerer måleudstyr til primært fødevare- og medicinalindustrien.
Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har EQT været i dialog med en række internationale rådgivere om et salg af Ellab, men endnu har man ikke trykket på aftrækkeren og sat selskabet til salg.
Det ventes dog at ske i løbet af andet halvår, og prisen for Ellab kan meget vel ende på over 4 milliarder kroner, netop fordi mange kapitalfonde i øjeblikket jagter investeringer, der med en vis sandsynlighed kan gå fri af de makroøkonomiske udsving.
EQT har ganske vist vokset sig så stor de senere år, at investeringen i Ellab ikke fylder nævneværdigt i porteføljen, men det ændrer imidlertid ikke på, at Hillerød-virksomheden ud fra en afkastbetragtning kan vise sig at blive en yderst solid investering for den svenske storfond.
Oplagt salgskandidat
Ligesom Ellab er på radaren hos langt de fleste rådgivere, kigger mange også mod den nordiske fond Impilo, der gennem de senere år har fortaget en række investeringer i Danmark.
Her er det dog især den fem år gamle investering i Ferrosan Medical Devices, som investeringsbanker fra ind- og udland længe har kredset om.
Opkøbet blev oprindelig foretaget af Impilos danske partner, Hans-Christian Bødker Jensen, der siden har forladt fonden, men fortsat ejer en betydelig aktiepost i Ferrosan, der er en global producent af gelatinebaserede hæmostater, som hjælper kirurger med at kontrollere og stoppe blødninger under operationer.
Alene sidste år tjente selskabet over 270 millioner kroner på EBITDA-niveau, og væksten ser ud til at fortsætte i indeværende år.
For mange kapitalfonde er Ferrosan en yderst attraktiv virksomhed, fordi man med sit fokus på medicinalindustrien og en global platform har mange af de karakteristika, som fondene normalt forsøger at opsnuse.
En hæmsko for en kommende salgsproces kan dog ifølge InsideBusiness’ oplysninger være, at Ferrosans produkter udelukkende sælges gennem et samarbejde med giganten Johnson & Johnson, og nogle købere vil sandsynligvis være bekymrede over afhængigheden af netop den aftale.
Nogle fonde vil sågar været forhindret i overhovedet at byde på Ferrosan, fordi deres investorer ikke godtager investeringer i selskaber, der er så afhængige af en enkelt samarbejdspartner, mens andre omvendt ser det som en styrke, at den danske virksomhed er så tæt forbundet med en så stærk aktør.
Ferrosan har længe været udpeget som en oplagt salgskandidat, og flere kilder peger på at virksomheden sandsynligvis vil blive sat til salg i andet halvår med et prisskilt på over 4 milliarder kroner om halsen.
Massiv coronamedvind
Ligesom Ferrosan tegner til at blive en usædvanlig god investering for Impilo, kan også de svenske kolleger i Adelis allerede nu øjne et forrygende afkast på SSI Diagnostica, der blev købt i efteråret 2016.
Adelis har indtil videre rejst tre fonde med stærk opbakning fra investorerne som følge af nogle ualmindelig høje afkast, der blandt andet er skabt via salg af danske selskaber som IT-Relation og NGI.
De stærke exits kan dog blive overgået med en eventuel exit af SSI Diagnostica, som Adelis blot betalte omkring 250 millioner kroner for. Alene sidste år tjente selskabet godt 400 millioner kroner før afskrivninger og renter stærkt hjulpet på vej af positive coronaeffekter, idet firmaet blandt andet fremstiller coronatest.
Ikke desto mindre forventer SSI også i indeværende år en solid omsætning og et EBITDA-resultat på op imod en kvart milliard kroner, hvorfor selskabet uden tvivl vil være en oplagt investering for både kapitalfonde samt industrielle købere.
Og da Adelis i sin tid samtidig fik finansieret handlen med en fornuftig gældsætning på omkring 150 millioner kroner, tegner alt til, at SSI kan blive kapitalfondens suverænt bedste investering på dansk jord.
Læs mere
Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg
Detailkæmpe arbejder på stort frasalg
Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma
Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver
Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 milliarder kr. for transportgigant
Kapitalfond klar til salg af designklenodie