Accura web

Inside story

Her er landets førende M&A-advokater

Årets første halvår har budt på voldsom travlhed på det lukrative M&A-marked for en række af landets førende advokathuse. Især kapitalfondenes opkøbsiver er med til at give kronede dage, men alligevel kæmper to ambitiøse aktører med at få gang i det vigtige forretningsben.

Det danske marked for køb og salg af virksomheder har i den grad fået fart på efter et 2020, hvor første halvår stod i pandemiens og nedlukningernes tegn.

Mange processer blev dengang skubbet til i år, da de fleste sælgere gerne ville have bedre føling med fremtidsudsigterne i forhold til covid-19. Kombineret med det store investeringsbehov hos både kapitalfonde og industrielle spillere har det givet kronede dage i M&A-afdelingerne hos langt de fleste advokathuse herhjemme.

En oversigt, som InsideBusiness har foretaget på baggrund af tal fra Mergermarket, viser således, at førende aktører som Accura, DLA Piper, Moalem Weitemeyer, Kromann Reumert og Gorrissen Federspiel alle næsten har fordoblet antallet af lukkede handler fra første halvår 2020 til indeværende år.

Samtidig har flere af de nævnte aktører ligeledes øget aktiviteten med over 50 procent i forhold til 2019, der ellers var et af de travleste år på markedet herhjemme siden årene før finanskrisen.

Markedet præges fortsat af store kapitalfonde fra ind- og udland, der alle har etableret nye fonde op til coronakrisen eller under pandemien. Mange af disse fonde har således masser af kapital på kistebunden, der nu skal investeres i håb om at sikre investorerne et solidt afkast.

Tendensen herhjemme er dog samtidig, at markedet i løbet af de sidste par år i stigende grad er præget af indtog fra industrielle spillere og private pengetanke.

Især sidstnævnte har i høj grad gjort deres indtog inden for de mere direkte virksomhedshandler, idet såvel de privatejede pengekasser som de store pensionskasser er tvunget til at søge efter mere alternative investeringer som en konsekvens af de lave renter.

Hos et af landets største advokathuse, Kromann Reumert, peger ledende partner inden for M&A Christina Bruun Geertsen på, at netop den øgede konkurrence om de solide virksomheder er med til at give travlhed i branchen.

”Vi har haft exceptionelt travlt i år, og det tror jeg gælder for hele branchen. Vi ser stadig kapitalfonde som den primære driver i markedet, da mange fortsat har penge, der skal ud og arbejde. Samtidig ser vi en fortsat stigning i udenlandske fonde, der kommer til Danmark og skaber øget konkurrence,”  siger hun og peger på, at især de strategiske købere nu fylder mere end tidligere.

”Ud over kapitalfondene ser vi også i høj grad de industrielle og strategiske spillere i markedet. Det gælder blandt andet inden for tech og biotek. Det kan godt være, at fondene alligevel i sidste ende er køberne, men jeg kan ikke huske, vi har haft en proces, hvor der ikke har været mindst en industriel spiller med,” siger Christina Bruun Geertsen.

Hjælp fra et stærkt børsmarked

Det er blandt andet danske kapitalfonde som Axcel og Polaris, der indtil videre har været aktive på opkøbsfronten i år. Samtidig arbejder begge fonde også som tidligere beskrevet i InsideBusiness på hver deres exit i form af henholdsvis børsnoteringen af SteelSeries og salget af Prodata Consult.

Samtidig har udenlandske fonde som Triton og HG på det seneste opkøbt danske selskaber, ligesom børsnoterede Alm. Brand i denne uge kunne offentliggøre det ambitiøse køb af forsikringskonkurrenten Codan, der er blevet tilovers i forbindelse med Tryg og Intacts overtagelse af RSA.

De mange handler vidner om et marked, hvor især kapitalfondene har travlt med at sælge de eftertragtede aktiver, der har vist sig mest resistente over for den globale pandemi, ligesom en større konsolidering er i fuld gang i blandt andet forsikringsbranchen og bankverdenen herhjemme.

Samtidig er et område som it- og teknologi ualmindelig eftertragtet hos mange opkøbere, da især den industri modsat mange andre ikke er blevet ramt af covid-19, men i stedet har fået rygstød af pandemien, der blot har sat yderligere fart i den globale digitalisering.

”Det er et rigtig stærkt marked lige for tiden. Ud over et opsparet investeringsbehov og gunstige finansieringsmuligheder indenfor M&A, ser vi et rigtig stærkt børsmarked. Corona-perioden har gjort visse brancher, såsom IT/tech, ekstremt attraktive, men vi oplever også, at den mere generelt har skabt forskelle i investorernes syn på muligheder og risici ved forskellige brancher – forstået på den måde, at nogen gerne vil reducere deres eksponering mod en bestemt branche, mens andre ser muligheder og gerne vil købe op. Det er med til at skabe grundlag for de mange transkationer,” forklarer partner i Gorrissen Federspiel Anders Ørjan Jensen.

Han understreger, at Gorrissen Federspiel gennem længere en årrække har haft en stor andel af de større og komplekse transaktioner, hvorfor firmaet typisk er at finde helt i top målt på den samlede værdi af transaktioner.

”Vi har en meget stærk tilknytning til de store selskaber i Danmark, og det vil også fremover være et fokusområde for os. Vi tror på, at vi ved at være stærke også inden for andre områder end M&A, kan dække de store virksomheders behov i de mere komplekse transaktioner. Vi søger at integrere vores transkationserfaring med vores specialistviden inden for centrale områder som  digital business financial services, life science samt transport og logistik” siger han.

Mangel på folk

Ligesom hos bankerne og de finansielle rådgivere oplever mange af de førende advokathuse i øjeblikket, at man simpelthen er nødt til at sige nej til sager, fordi man ikke har ressourcer til at påtage sig flere opgaver i øjeblikket.

En aktør som Accura har da også gennem det seneste halvandet år oprustet markant inden for en række områder, herunder M&A, og hos Kromann Reumert understreger Christina Geertsen ligeledes, at man i øjeblikket er på udkig efter flere folk.

”Vi er aktivt ude og lede efter yderligere hænder, da vi med det nuværende aktivitetesniveau godt kan bruge endnu flere ressourcer. Men når alle har travlt vrimler det ikke med kompetente, flytbare folk inden for M&A.” siger hun.

Problemet er imidlertid, at i en tid, hvor stort set alle har travlt, er det næsten umuligt at plukke gode M&A-advokater hos konkurrenterne, og hvis det overhovedet skal lykkes, skal det som regel være med løftet om et markant hop i både løn og bonus.

To kontorer er langt væk

Mens langt de fleste advokathuse ikke blot har svært ved at finde folk nok, men også at få armene ned over de gode tider, halter det fortsat gevaldigt hos to storsatsende aktører.

Første halvår var således igen en skuffelse for Bruun & Hjejle, der trods et stærkt mandat som rådgiver i forbindelse med salget af Gro Capital og Goldman Sachs’ Trackunit fortsat halter langt bagefter de førende herhjemme.

Hvorvidt kontoret er tilfreds med sin nuværende position som blot nummer ti herhjemme målt på antallet af transaktioner, er uvist, da ledende partner Karsten Kristoffersen ikke er vendt tilbage på InsideBusiness’ henvendelser.

Da firmaet i sin tid hentede de to Accura-folk Jesper Schulz Larsen og Morten Jensen, var det med en klar ambition om at blande sig i den absolutte top. Men det er ikke lykkedes endnu.

Endnu værre ser det ud hos Poul Schmith/Kammeradvokaten, der trods en markant oprustning inden for det prestigefulde område slet ikke har formået at skabe en nævneværdig M&A-forretning. Senest har statens advokat hentet den tidligere Plesner-profil Jacob Bier hjem fra udlandet i håb om, at den garvede advokat kan trække på sit netværk og sikre firmaet en markant bedre position.

 

Læs mere

Her er sommerens store M&A-handler

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling

Kapitalfond jagter lånemarked, som bankerne udelukkes fra

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Axcel på kollisionskurs med storbank

Axcel arbejder på største exit siden Pandora. GN har meldt sig som mulig køber

Kapitalfond og pensionskasser planlægger hemmeligt storudsalg