Accura web2

Inside story

Her er landets førende M&A-advokater

2021 blev et historisk godt år for landets M&A-advokater, hvor en række af de førende spillere havde kronede dage. Flere forventer, branchens kronede dage fortsætter i indeværende år, men især et firma ser ud til at halte langt bagefter førerfeltet.

Hvor finanskrisen i 2008 ramte markedet for køb og salg af virksomheder hårdt og med et fingerknips barberede en stor del af det lukrative marked, har covid-19 på ingen måde haft samme effekt.

Faktisk tværtimod.

Det forgangne år blev således et af de mest hektiske M&A-år i historien, og især for landets advokathuse har den høje aktivitet givet kronede dage.

En oversigt fra Mergermarket viser således, at en lang række af landets førende advokathuse inden for køb og salg af virksomheder har været i stand til at øge deres samlede antal transaktioner massivt fra 2020 til 2021.

Og hvor de fleste nok ville tænke, at 2020 takket være coronapandemien var et halvsløjt år for branchen, så var det på ingen måde tilfældet. Især sidste halvdel af året sluttede hæsblæsende med voldsom travlhed, og det er i høj grad fortsat ind i 2021.

Hvor markedet tidligere var drevet primært af kapitalfondenes køb og salg af selskaber, har især private pengekasser og industrielle spillere ligeledes satset på vækst via opkøb de senere år, og det har været stærkt medvirkende til at sætte ekstra tryk på et i forvejen ophedet M&A-marked.

Børsnoterede spillere som Tryg, Alm. Brand, GN Store Nord og Coloplast har alle stået bag ambitiøse milliardopkøb, ligesom blandt andre Kirkbi og A.P. Møller Holding har udskrevet store checks.

”2021 har været et helt ekstraordinært år, hvor en række faktorer har spillet ind. Trods pandemien har vi været begunstiget af nogle positive underliggende økonomiske faktorer såsom solide og robuste væsentlige økonomier, et fortsat meget lavt renteniveau samt stor likviditet. På den korte bane ser det ud til at fortsætte, men det store spørgsmål er naturligvis, med hvilken styrke en stigende rente eller andre faktorer vil påvirke markedet, og hvornår en mere normal tilstand indtræffer,” siger partner og bestyrelsesformand i Accura Thomas Weincke (billedet).

Hvor firmaet tidligere primært var anerkendt for at hjælpe eksempelvis kapitalfonde med at købe og sælge virksomheder, har Accura også på det seneste haft held til at sikre sig opgaver for nogle af de helt store, industrielle spillere, der ellers traditionelt har været tæt bundet sammen med branchens ældre og større advokathuse, der modsat Accura bygger deres forretning på en vidtforgrenet underskov af forretningsområder.

”Det har været en bevidst strategi fra vores side, at vi gerne ville have endnu bedre fat hos de helt store virksomheder. For nylig har vi løst opgaver for blandt andre GN Store Nord og A.P. Møller-Holding, og det vidner om, at vi har fået øget diversiteten blandt vores kunder,” forklarer Thomas Weincke.

Især Accura har de senere år markeret sig som både et af de mest succesfulde advokathuse inden for virksomhedshandler og samtidig også som et af de absolut mest offensive i branchen.

Således har man ud over M&A styrket sin konkursforretning ved at hente den førende kurator, Søren Aamann Jensen fra Kromann Reumert, ligesom firmaet sidste år snuppede en række profiler inden for vedvarende energi hos Bech-Bruun.

”Vi har altid haft en offensiv tilgang, og selv om vores M&A-praksis klarede sig fint gennem finanskrisen, har vi også haft fokus på at kalibrere vores forretning rigtigt, så vi fortsat vil være i stand til at erobre markedsandele, når tingene normaliserer sig,” lyder det fra Accura-formanden.

 

Kapitalfondes opkøbslyst stadig en vigtig faktor

Hos det specialiserede advokathus Moalem Weitemeyer har man i høj grad nydt godt af det brandvarme marked for virksomhedshandler, idet man i 2021 har næsten fordoblet antallet af de sager, man har løst.

Kontoret hjalp blandt andet logistikkæmpen DSV med købet af GIL fra kuwaitiske Agility for lidt over 30 milliarder kroner, ligesom man hjalp kapitalfonden Erhvervsinvest med salget af PCH Engineering samt G&O Maritime Group til henholdsvis A.P. Møller Holding og Polaris.

”2021 var vores travleste M&A-år nogensinde, og allerede her i begyndelsen af 2022 ser det ud til at fortsætte. Vi har en meget stærk pipeline, og det, der blandt andet driver markedet, er, at mange af de store industrielle spillere er meget aktive i forhold til opkøb,” siger partner Dan Moalem

Moalem peger endvidere på, at man ud over de industrielle spillere også ser en stor aktivitet fra kapitalfonde, der foretager tilkøb til eksisterende investeringer.

”Der er blevet rejst rigtig mange fonde de senere år, og derfor er der også mange penge i spil. Kampen om de gode virksomheder er hård, og vi oplever i stigende grad, at fonde satser på buy and build-strategier, hvor de køber mindre virksomheder – nogle gange i buketter – for i stedet at vokse og styrke de enkelte forretninger via tilkøb,” siger Dan Moalem.

Comeback efter tab af partnere

Hos Plesner blev man som beskrevet i InsideBusiness i 2019 ramt af voldsom intern uro, der blandt andet medførte, at en række af firmaets M&A-profiler skiftede til rivalen Accura. Ikke overraskende påvirkede balladen og det store partnerdræn Plesners M&A-forretning i 2020, hvor man mistede en del momentum.

Sidste år fik kontoret dog igen fast grund under fødderne og kan således notere sig for en massiv vækst i antal af sager.

”Vi har haft en rigtig stærk fremgang i 2021 målt på antal af sager, ligesom vi på værdien af de samlede opgaver ligger der, hvor vi skal. Vores 2020 blev præget af en kombination af covid-19, samt at vi måtte afgive nogle folk, der gik til en konkurrent. Vi har også hentet nye folk, men vil i høj grad vælge at satse på egne talenter, da vi tror, at det langsigtet giver bedre resultater,” siger Thomas Holst Laursen og peger på, at Plesner ud over rendyrket M&A også har en stærk forretning inden for de børsterettede transaktioner, typisk kaldet ECM.

Her var man blandt andet involveret i Trygs rekordstore opkøb af RSA, der er en opgave, der typisk involverer mange andre dele end blot advokathusets corporate finance-afdeling.

Thomas Holst Laursen understreger samtidig, at man indtil videre ikke ser tegn på, at væksten skulle være aftagende i indeværende år.

”Allerede nu ser vi også et rigtig stærkt M&A-marked, der giver os en tro på, at den høje aktivitet kan fortsætte. Men selv hvis markedet på sigt skulle blive ramt af en nedgang, har vi en utrolig stærk og robust forretning, hvor andre områder ligeledes har oplevet markant vækst de senere år,” siger han.

Sværvægter fortsat i limbo

Mens samtlige af landets førende advokathuse har svært ved at få armene ned, ser situationen noget anderledes ud hos Bruun & Hjejle.

Firmaets interne stridigheder har været flittigt beskrevet i InsideBusiness, og ud over formand Mogens Thorninger forlod stort set hele kontorets hold inden for fund formation-området ligeledes Bruun & Hjejle sidste år.

Bruun & Hjejle er da også det eneste firma med nulvækst fra 2020 til 2021, og selv om ambitionen oprindelig var at blande sig med branchens helt tunge drenge, er advokathuset med blot 18 handler i 2021 milevidt fra landets førende aktører.

Frontfigur i Bruun & Hjejle Andreas Nielsen kan dog ikke genkende billedet, at firmaet skulle være i krise på det helt centralt forretningsområde.

”Vi har en ambitiøs og langsigtet plan for vækst inden for M&A og optog derfor også tre nye partnere i begyndelsen af sidste år. Vi ønsker at være professionelle aktørers foretrukne valg på store og komplekse sager og levere holdbare løsninger på en engageret måde og med et højt kvalitetsniveau. Det synes jeg bestemt, at vi er lykkedes med i 2021,” lyder det i et skriftligt svar fra Bruun & Hjejles ledende partner, der samtidig peger på, at antallet af handler aldrig har været noget, man har målt sin succes på.

”Vi er godt tilfredse med 2021, hvor vi så en tocifret vækst på M&A-området, og vi forventer også vækst i både teamet og omsætning i 2022. Derudover ser vi, at sagerne kun er blevet større og mere komplekse i 2021, mens antallet af handler aldrig har været et succesparameter for os,” skriver han.

Læs mere

Nyt hæsblæsende M&A-år i sigte. Her er de største mandater

Kapitalfond mister dansk profil

Kapitalfond i limbo efter rodet generationsskifte

Kaotisk chefexit i kapitalfond

Kontroversiel oligark bag dansk milliardhandel

Kapitalfond snupper dansk tandlægekæde

Tidligere Axcel-partnere kan spinde guld på fondens problembarn

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond jagter nordisk superliga