2023 blev et år præget af stor geopolitisk og økonomisk usikkerhed, hvilket ikke overraskende satte sit tydelige præg på store dele af dansk erhvervsliv.
Også flere af advokaternes tidligere så lukrative forretningsområder, herunder fast ejendom, har været hårdt presset af skyttegravskrig mellem købere og sælgere, der har resulteret i langt færre transaktioner.
Inden for klassisk M&A er billedet dog anderledes, for trods store renteudsving og frygt for en recession har flere af landets førende firmaer formået at lande særdeles stærke resultater på det vigtige forretningsområde.
Bedst er det gået hos Accura, der af mange anses for at være de førende herhjemme, når der skal købes eller sælges virksomheder, og kontoret har da også i 2023 formået at lukke over 130 handler.
Et resultat, der ikke blot er rekord for Accura selv, men også for den samlede branche herhjemme.
Derfor er formand og partner i Accura Thomas Weincke (billedet) ikke overraskende særdeles tilfreds med firmaets indsat i det forgangne år.
”Vi er rigtig godt tilfredse med de resultater, vi har opnået inden for M&A i 2023, hvor vi lukkede det højeste antal transaktioner i firmaets historie. Vi har samtidig ekstra god grund til at være stolte, idet det globale marked faktisk har oplevet et markant dyk sidste år,” siger Thomas Weincke, der peger på, at man især på baggrund af sidste halvdel af 2023 går ind i det nye år med en pæn portion optimisme.
”Vi har en stærk tro på, at 2024 også bliver et rigtig fint år. Det forgangne år startede lidt trægt, men især efter sommerferien og i særdeleshed i fjerde kvartal så vi stigende aktivitet. Kombineret med vigtige signaler om, at den amerikanske økonomi lander blødere end frygtet, giver det grund til optimisme,” siger han.
Mens Accura har formået at tangere firmaets rekordomsætning i 2022 har flere andre af landets førende aktører, herunder Bech-Bruun, Gorrissen Federspiel og Moalem Weitemeyer, formået at fastholde samme antal transaktioner som i 2022, der for de fleste var et af de bedste år nogensinde.
En udvikling, der må anses for at være en smule overraskende, i lyset af at seneste tal for det globale M&A-marked vidner om en nedgang på op imod 20 procent.
Et brat fald, der har slået det lukrative forretningsben helt tilbage til 2013, hvor markedet fortsat kæmpede med at rejse sig fra efterdønningerne fra finanskrisen.
Et af de kontorer, der dog har oplevet en markant tilbagegang målt på antallet af transaktioner, er Kromann Reumert, der sidste år lukkede 72 handler mod 109 året før.
Ifølge ledende partner Christina Bruun Geertsen giver det imidlertid ikke anledning til panik, og hun peger på, at kontoret primært er blevet ramt af, at der i dagens marked er markant længere mellem de helt store transaktioner, hvor især gæld typisk er et centralt element.
”2022 var et enormt aktivt år, mens vi oplevede en lille tilbagegang sidste år, der var et år præget af den usikkerhed, der har været i verden både økonomisk og geopolitisk. Især renteudviklingen har påvirket antallet af de helt store transaktioner negativt, og det rammer en spiller som os, da vi normalt har et stærkt fodaftryk her,” siger hun og understreger, at man ligesom hos Accura træder ind i det nye år med en pæn portion optimisme.
”Vi tillader os at være forsigtigt optimistiske i forhold til 2024. Der er stadig usikkerhed i verden, men vores opfattelse er, at både købere og sælgere er ved at vænne sig til, at vi er i en ny tid, hvor virksomheder handles på et lidt andet niveau og med nogle andre forudsætninger. Mange investorer har stadig masser af kapital og stor appetit på opkøb, og det giver os grund til at se mere positivt på den kommende tid,” siger Christina Bruun Geertsen.
Strateger dominerer markedet
En helt central faktor i aktiviteten på M&A-markedet er kapitalfondenes ageren, da de især de senere år både har investeret massivt og samtidig har solgt ud af de mest lovende selskaber i porteføljen.
Talrige kapitalfonde har rejst nye og større fonde med stor opbakning fra investorerne, både takket være gode afkast og pensionskasser og private pengetankes desperate jagt på alternativer i et lavrentemiljø. Det har givet voldsom travlhed hos både advokater og investeringsbanker, idet fondene har haft travlt med at sende de fyldte krigskasser i arbejde, men især fra 2022 og frem er M&A-scenen i stigende grad blevet overtaget af industrielle spillere.
”Vi har set en udvikling, hvor især de store selskaber fylder mere i billedet end tidligere, hvor kapitalfondene tidligere var dominerende. Der har været mange processer, hvor dialogen eksempelvis kører mellem to strategiske spillere frem for i en bred auktion, og det skyldes især, at de store virksomheder ikke er nær så afhængige af lånemarkedet og samtidig kan tillade sig at have en længere tidshorisont,” siger Thomas Weincke, der dog peger på, at især stor afstand mellem købere og sælgere, hvad angår pris, har været en hæmsko. Det er dog ved at vende nu.
”Selv om finansiering fortsat er en udfordring især i de større transaktioner, så er der i løbet af 2023 sket en korrektion, hvor især mange sælgere har accepteret, at de ikke længere kan få samme multipler og dermed priser, som det var muligt for nogle få år siden. Det har gjort det lettere for købere og sælgere at mødes, selv om der stadig er processer, der bliver bremset blandt andet af den årsag,” lyder det fra Accuras formand.
Den danske advokatbranche har historisk set været præget af få, meget store spillere, og kun sjældent er det lykkedes for nye aktører at etablere sig.
Ud over Accura har også Moalem Weitemeyer haft held til at etablere sig som en toneangivende spiller inden for M&A, men også de senere år har et firma som Bird & Bird haft held til at placere sig blandt de ti mest aktive firmaer herhjemme.
Andre har dog forsøgt med mere begrænset held, hvor især Kammeradvokatens forsøg på at erobre en markant position inden for det vigtige område indtil videre ikke har været den store succes. Således stod det store firma i 2023 blot bag 13 handler samlet set, hvilket placerer firmaet langt efter de førende herhjemme.
Som InsideBusiness i 2022 kunne løfte sløret for, kastede norske Schjødt sig også ud i et stort sats på M&A i Danmark, idet man søgte at bygge videre på den stærke position, firmaet har i resten af Norden.
LÆS MERE
EQT jagter medejer til gældstynget investering
Giganter klar til at byde på dansk klenodie
Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning
Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet
Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing
Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb
Lukrativt M&A-marked i brat fald
Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag
Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 milliarder til ny satsning