Maj Invest Equity web

M&A

Her er Maj Invests guldæg. Og de sorte får  

Med to restaurantkæder og et rejsebureau er der rigeligt med ildebrande at slukke hos kapitalfonden Maj Invest, og der ser ikke umiddelbart ud til at gemme sig guldæg som en ny Muuto i porteføljen. Alligevel har ledende partner Erik Holm is i maven og tror på både gode exits og en ny fond næste år. 

Generationsskifte og sløje afkast er normalt ren gift for en kapitalfond, og derfor var det også lidt af en kamp, da Maj Invest Equity lancerede sin fjerde fond i 2011. Kort forinden havde man frigjort sig fra Lønmodtagernes Dyrtidsfond, men de tre fonde, man havde rejst forinden, havde langtfra været nogen udpræget succes.  

Samtidig kæmpede mange kapitalfonde dengang fortsat med efterdønningerne fra finanskrisen, hvorfor det at hente penge på ingen måde var en lige så smertefri proces som i dag.  

Maj Invests første nye fond i eget regi måtte derfor nøjes med at hente lidt over 1 milliard kroner. Mere end en halvering i forhold til LD’s første fond fra 2006, og investorerne var da også i første omgang noget skeptiske. Selv den mangeårige samarbejdspartner PKA takkede nej til at skyde penge i Maj Invests nye fond, der reelt var den fjerde i rækken.  

En beslutning, som man nok ærgrer sig over i dag hos den pengestærke pensionskasse, for netop Maj Invest 4 har sammenlignet med andre fonde rejst i den periode været en af de bedste i klassen takket været succesfulde frasalg af blandt andet DK-Foods til Danish Crown, Proløn til Visa samt ikke mindst Muuto, der i 2017 blev solgt til amerikanske Knoll for næsten 2 milliarder kroner.  

Takket være især disse tre exits har Maj Invest både sikret sine investorer en tredobling af deres indskud og cementeret sin plads blandt de danske kapitalfonde. En position, der blev yderligere styrket med etableringen af Maj Invests femte fond i 2017.  

Men som mange andre fonde på det danske marked, har der på det seneste været noget længere mellem succeserne.  

Seneste exit skal man tilbage til sommeren 2019 for at finde, og da coronapandemien skyllede ind over verden i foråret, var Maj Invests portefølje en af dem, der blev hårdt ramt.  

Om Maj Invest Equity 

Maj Invest Equity er en dansk fond, der tidligere hed LD Equity.

I LD-regi blev der rejst i alt tre fonde, men siden reetableringen og bruddet med LD har Maj Invest Equity etableret to fonde med et samlet tilsagn på lidt over 3 mia. kr.

Maj Invest Equity forventer at etablere sin næste fond i 2021.

Af Maj Invests mest lovende investeringer kan nævnes Godt Smil, Icotera samt Svendsen Sport.

Af de mere udfordrede selskaber er Aclass, Itadel og PcP.

Flere selskaber i knæ  

De to investeringer i restaurationsbranchen, Sticks ’n Sushi og Sovino Group, blev som alle andre hårdt ramt af restriktioner, mens det nyligt indkøbte rejsebureau Aclass mistede stort set hele sin omsætning fra den ene dag til den anden.  

Samtidig måtte kapitalfonden droppe salget af tandlægekæden Godt Smil i ellevte time, da også den investering pludselig blev ramt af nedlukninger og stigende usikkerhed.  

Trods de åbenlyse udfordringer understreger ledende partner i Maj Invest Erik Holm, at man i dag ser noget lysere på fremtiden end for seks måneder siden.  

”Da hele verden lukker ned i marts, sidder vi ligesom mange andre med en bekymring for, hvordan det her vil påvirke os. Heldigvis har de fleste af selskaberne i vores portefølje klaret sig fint igennem, men det er klart, at både restauranterne og især rejsebureauet er ramt. Andre investeringer er dog kommet stærkt igen, så samlet set er vi værdimæssigt, hvor vi var ved indgangen til året,” siger Erik Holm, der tidligere var topchef i lampevirksomheden Louis Poulsen gennem en årrække.  

Selv forventer han, at man trods den store usikkerhed lige nu kan etablere sin sjette fond i løbet af 2021.  

”Vores plan er at rejse en ny fond næste år, og vi satser på omtrent samme størrelse som vores fond nummer 5. Vi er ikke fristet af at hente endnu mere kapital og dermed øge størrelsen af vores fonde, da vi er på et niveau nu, der passer godt til de investeringer, vi gerne vil have,” siger Erik Holm.  

På vej mod rekord trods corona 

Netop salget af Godt Smil kunne potentielt have været en lukrativ exit for Maj Invest og fondens investorer, men direktør i kæden Anders Bjerregaard peger på, at det i foråret ikke gav mening at fortsætte dialogen med de interesserede købere.  

”Tandlægebranchen har generelt været hårdt ramt med en omsætningsnedgang på op imod 80 procent, og set i det lys gav det ikke mening at forsætte dialogen. Der var vi nødt til at fokusere på vores forretning og arbejde på at klare os så godt igennem som muligt,” siger Anders Bjerregaard, der fortsat ejer en betydelig aktiepost i kæden.  

Han understreger, at 2020 trods covid-19 og de omfattende nedlukninger bliver kædens bedste år nogensinde, ligesom 2021 også tegner lovende, hvis anden bølge af pandemien ikke udvikler sig helt i den gale retning.  

”Vi har heldigvis fortsat åbent, og vi forventer, at vores personale inden længe kan blive vaccineret, så vi inden for kort tid kan se en normalisering. Hvornår det igen giver mening at finde en ny medejer til kæden, er dog endnu for usikkert at sige, selv om 2021 tegner til at blive endnu bedre end 2020,” siger Anders Bjerregaard, der peger på, at de gode økonomiske resultater skal ses, i forhold til at de er opnået på trods af, at covid-19 har kostet tocifrede millionbeløb på både omsætning og indtjening.  

Vil af med fejlskud   

Mens Godt Smils salgsproces nu er sat på pause, er Maj Invest i gang med at forsøge at finde en køber til et anden af sine selskaber, nemlig Itadel.  

Selskabet hed tidligere TDC Hosting og blev udskilt fra telekoncernen i 2017 som et led i TDC’s generelle ønske om at fokusere sin forretning.  

Netop øvelsen med at købe mindre divisioner ud af en stor koncern, en såkaldt carve-out, er noget, der kan få julelys i øjnene hos de fleste kapitalfonde. Øvelsen med at tage en mindre division ud af et kæmpe selskab og give virksomheden det fokus og de ressourcer, der har manglet, har nemlig historisk vist sig at være en lukrativ manøvre for mange kapitalfonde.  

Indtil videre har Maj Invests investering i Itadel dog langtfra stået på første side i præsentationen til investorerne, for med en købspris på over en halv milliard kroner og underskud og nedskrivninger i ejerperioden på over 250 millioner kroner, har købet indtil videre været lidt af en fiasko.  

Alligevel er Maj Invest nu med hjælp fra revisionshuset PwC’s corporate finance-afdeling i gang med at finde en køber til Itadel, hvilket mest af alt ligner et forsøg på at slippe af med noget, der har vist sig at være et fejlskud. Man har i al fortrolighed blandt andet sendt følere ud til erhvervsmanden Niels Zibrandtsen, der blev milliardær med salget af livsværket Globalconnect til EQT, men her vendte man hurtigt tommelfingeren nedad.  

Erik Holm påpeger dog, at man efter en udfordrende periode nu er ved at være over de værste udfordringer.  

”Investeringen i Itadel har været ramt af flere faktorer, og den udvikling, vi havde håbet på at se, har taget længere tid. Især 2019 blev negativt påvirket, ligesom dele af 2020 heller ikke har levet op til forventningen. Dog er vi i anden halvdel af indeværende år kommet op af hullet, og vi ser positivt på fremtiden,” siger han.  

Satser på udrulning af fiber 

Mens udviklingen i Itadel har været skuffende, ser en anden af Maj Invests investeringer inden for it-branchen ud til at levere noget mere lovende resultater.  

Brøndby-virksomheden Icotera, der lever af at sælge hardware og software til de store fibernetværksoperatører, har indtil videre nydt godt af en massive udrulning af fiber både herhjemme og i andre lande, og hvis udviklingen fortsætter, ser Icotera ud til at blive en rigtig solid investering for Maj Invest.  

”Icotera er en investering, der går rigtig godt. Her har covid-19 ikke haft negativ påvirkning – tværtimod er selskabet begunstiget af den acceleration, der er sket i forbindelse med udrulningen af fibernet og øget fokus på hjemmearbejdspladser,” siger Erik Holm.  

Oprindelig investerede kapitalfonden i Icotera i 2017 ud fra en værdisætning på omkring 300 millioner kroner for hele selskabet, og det netop offentliggjorte regnskab for Icotera viser en EBITDA-indtjening på 52 millioner kroner. Med en forventning om vækst også i indeværende regnskabsår kombineret med investorernes stigende appetit på teknologivirksomheder ligner Icotera derfor en virksomhed, der potentielt kan sikre Maj Invest og fondens investorer et solidt afkast.  

”Vores fokus har siden købet i 2017 været på at øge penetrationen i Norden og samtidig øge vores tilstedeværelse i lande som Tyskland og England, hvor markedet ikke er nær så modent som herhjemme. Vi ser en stor værdi organisk vækst, men vi har indtil videre valgt at fokusere på de lidt mere nære markeder, mens der for en ny ejer af selskabet ligger stor værdi i at brede konceptet endnu mere ud,” siger Erik Holm. 

 

Læs mere

Kapitalfond øjner nyt rekordafkast

Her er Polaris’ guldæg. Og de sorte får  

Her er Catacaps lovende guldæg. Og de sorte får  

Her er Axcels lovende guldæg. Og de sorte får 

Her er landets bedste kapitalfond  

Topadvokat vil sikre eliteinvesteringer til bredt publikum