Polaris web

M&A

Her er Polaris’ guldæg. Og de sorte får  

Et guldrandet frasalg røg i vasken i ellevte time, mens en lovende investering nu pludselig må se indtjeningen smuldre. Trods de åbenlyse udfordringer har Polaris dog et par guldæg i baghånden, der giver tro på, at man igen kan levere et solidt afkast til investorerne.  

Da landets næststørste kapitalfond, Polaris, for nogle år siden solgte den danske designvirksomhed Louis Poulsen var det en guldrandet handel, der på egen hånd var kraftigt medvirkende til at trække afkastet i den rigtige retning.  

Polaris havde oprindelig solgt virksomheden blot for at se den nye ejer negligere den ikoniske danske lampeproducent i en sådan grad, at Polaris nogle år senere kunne købe selskabet tilbage for en endog beskeden pris.  

Den handel viste sig at være lidt af en genistreg, da man i sommeren 2017 atter en gang solgte Louis Poulsen, denne gang til italienske Investindustrialfor omkring halvanden milliard kroner. 

Umiddelbart så det frasalg ud til at være svært at overgå, men ikke desto mindre var den danske kapitalfond i foråret et mulehår fra at gentage kunststykket, da man med hjælp fra FIH Partners var i fremskredne forhandlinger om at sælge det engang så uønskede færgerederi Molslinjen.  

Storbanken JP Morgans asset management-division var ligesom svenske EQT’s infrastrukturben og Partners Group blandt de købere, der stod klar med en check på op imod 7 milliarder kroner, men i ellevte time måtte salgsprocessen bremses, da covid-19 for alvor ramte landet.  

Rederiet blev naturligt nok indledningsvis hårdt ramt, og Polaris fik en lang næse med en handel, der ellers havde potentiale til at matche rivalen Axcels forrygende salg af smykkeselskabet Pandora i 2010. 

Ud over en tabt fortjeneste måtte kapitalfondens og dens investorer samtidig erkende, at man fortsat ikke havde fået frasolgt et selskab i Polaris’ fjerde fond, der blev rejst i 2014.  

Samtidig blev coronapandemien startskuddet til en alvorlig krise i kapitalfondens detailvirksomhed PWT Group, der efter en årelang kamp for at vende udviklingen måtte gå i betalingsstandsning, akkurat som kæden og ejerne så ud til at have fået hovedet oven vande.  

Alligevel er ledende partner i Polaris Jan Kühl tilfreds med udviklingen i porteføljen, hvor en stærk udvikling i en række selskaber, herunder især Prodata Consult, har opvejet nedgangen i investeringer som PWT, Triax og flere andre.  

”Da krisen kommer i foråret, bliver en række af vores investeringer naturligt nok ramt af den hårde nedlukning. Ikke desto mindre har store dele af vores portefølje i dag genfundet momentum i en sådan grad, at vores investeringer set over en bred kam er på samme niveau, som før corona ramte,” siger ledende partner i Polaris Jan Kühl.  

Sagen kort 

InsideBusiness går i den kommende tid tæt på landets største kapitalfonde.

Vi sætter blandt andet fokus på de enkelte selskaber i fondenes portefølje for at afdække, hvor man er blevet hårdest ramt af covid-19.

Vi forsøger også at udpege de selskaber, der potentielt kunne komme til salg inden for den nærmeste fremtid.

Lignede et røverkøb 

Den tiltagende krise i den i forvejen pressede detailsektor var ikke den eneste ulykke, nedlukningen i foråret førte med sig. Også det tidligere Falck Safety Services, som Polaris opkøbte i august i 2018 og siden omdøbte til RelyOn Nutec, blev med et fingerknips omdannet fra et potentielt guldæg til en finansiel hovedpine.  

Da Polaris overtog virksomheden som et led i topchef Jakob Riis’ omfattende oprydning i den kriseramte Falck-koncern,  det ellers ud til, at kapitalfonden ville få succes med at kopiere sin egen succesformel.  

Man havde sikret sig et billigt, uønsket aktiv med et stort, skjult potentiale, der med den rette opmærksomhed og strategi samt en ventet opblomstring i offshoreindustrien kunne udvikle sig til et lukrativt frasalg på linje med Louis Poulsen.  

Gennem hele 2019 leverede det tidligere Falck-selskab da også de økonomiske resultater, der underbyggede den tese, men i løbet af 2020 gik det helt galt, da corona først lukkede boreplatforme ned og samtidig skabte en underlæggende tvivl om, hvorvidt olieindustrien nu igen ville skrue ned for investeringerne og dermed behovet for at få uddannet mere personale.  

Tror stadig på sektoren  

Tabet i årets første ni måneder i RelyOn Nutec lyder ifølge seneste kvartalsrapport på et markant minus på over 120 millioner kroner, men endnu værre er det, at selskabets driftsindtjening før renter og afskrivninger ligeledes ser ud til at være i frit fald.  

Hvor man sidste år tjente over 150 millioner kroner på EBITDA-niveau og dermed lignede et regulært røverkøb, idet Polaris blot betalt omkring 400 millioner kroner for virksomheden, lyder indtjeningen i år indtil videre på blot 14 millioner kroner.  

Nu har man i stedet været tvunget til at bede investorer bag den obligation, man har finansieret investeringen med, om at se bort fra deres renter i fire kvartaler for at undgå, at RelyOn Nutec kommer i økonomiske vanskeligheder.   

Hos Polaris peger Jan Kühl dog på, at man fortsat har en stærk tro på, at virksomheden er begunstiget af en række underlæggende trends.  

”Covid-19 har naturligt nok givet en bekymring om, hvorvidt olieindustrien igen vil sætte investeringerne på pause. Vi har dog en grundlæggende tro på, at vi inden for både offshore, herunder vind, og generel sikkerhed vil se en rebound næste år,”  

”Hele strategien bag investeringen er at arbejde ud fra en fortsat lav oliepris, men samtidig investere mere i det digitale univers i form af elearning, der allerede var i vækst forud for covid-19. Samtidig har selskabet erobret markedsandele i andre sektorer, herunder vind, hvor de fleste prognoser peger på en stærk efterspørgsel de kommende år,” siger han.  

Om Polaris 

Polaris er en dansk kapitalfond med investeringer i både Danmark og Sydsverige.

Polaris har siden etableringen i 1998 etableret i alt fem fonde. Blandt investorer er Kirk Kapital, Danica Pension, PFA og Dansk Vækstkapital samt en række udenlandske investorer.

Polaris’ mest lovende investeringer er blandt andre Molslinjen, Det Danske Madhus og ProData Consult.

De mest udfordrede investeringer er Triax, Configit, RelyOn Nutec samt Alliance+.

It-investering kører skævt  

En anden af Polaris’ investeringer, der allerede før pandemien ramte, var kørt i den gale retning, er it-selskabet Configit, som man overtog majoriteten i fra blandt andre it-millionæren Michael Moesgaard. Polaris betalte omkring en halv milliard kroner for virksomheden, der leverer kritisk software til en række tunge industrivirksomheder.  

Trods en fornem og meget stabil kundeliste og en ambition om at være industriens pendant til finanssektorens tunge it-leverandør, Simcorp, har investeringen indtil videre været en skuffelse. Polaris har ellers alliereret sig med rigmanden Preben Damgaard, der er kendt for at have en ualmindelig god næse for at opsnuse solide it-investeringer.  

Senest for et år siden måtte Polaris og de øvrige ejere dog skyde friske millioner i virksomheden efter tab på over 100 millioner kroner de senere år, blandt andet fordi den kommercielle udvikling i selskabet slet ikke har levet op til forventningerne.  

”Der er ingen tvivl om , at transformationen af Configit har taget længere tid end ventet. Vi er sådan set på rette vej, men vi skulle gerne have været et andet sted i udviklingen. Vi arbejder blandt andet på at konvertere omsætningen, så man i stigende grad får en løbende omsætning via såkaldt SAAS (software as a service) salg frem for traditionelle licenser. Det er en manøvre, der koster på omsætningen, men vi tror på, det vil gavne værdiansættelsen af selskabet,” siger Jan Kühl.  

Guldæg klar til frasalg igen  

Mens udfordringerne hos Polaris er lette at spotte, er der samtidig også en række oplagte salgsemner i porteføljen, der potentielt kan blive solgt i løbet af næste år med et stærkt afkast til følge.  

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er guldægget Molslinjen, selv om man ganske vist er blevet hårdt ramt af især nedlukningen i årets andet kvartal, virksomheden så småt igen ved at blive gjort klar til et salg. Her har Polaris valgt selv at implementere en række af de strategiske initiativer, man i sin tid præsenterede bejlerne for som fremtidige muligheder. De fleste kilder vurderer da også, at virksomheden godt hjulpet af positive forventninger til 2021 kan blive solgt med et forrygende afkast til Polaris og fondens investorer.  

”Selv med en hård nedlukning har Molslinjen vist sig at være et uhyre stærkt selskab, blandt andet fordi rederiet i dag er langt mere diversificeret end tidligere. Vi har i løbet af 2020 blandt andet udvidet med antallet af ruter for Kombardo Expressen, ligesom mange af vores færgeruter har klaret sig rigtig fint, drevet af en ’staycation’-trend, og fordi selskabet forbinder områder i Danmark, hvor der ikke er andre alternativer,” siger Jan Kühl.  

Mens covid-19 har ramt færgerederiet hårdt i 2020, peger Polaris-chefen desuden på, at rederiet sandsynligvis de kommende år vil nyde godt af stigende indlandstrafik, da mange danskere fravælger flyveturen sydpå til fordel for en ferie i sommerhus herhjemme.  

Flere frasalg i pipelinen  

Overordnet set peger de fleste investorer på, at Polaris’ tredje fond fra 2009 indtil videre har leveret et yderst solidt afkast med en multipel på omkring 2,7.  

Fonden forinden var derimod lidt af en skuffelse, da den blev rejst i 2005 kort før finanskrisen og derfor som mange andre i branchen led under, at mange virksomheder blev indkøbt dyrt og siden måtte se både omsætning og indtjening falde markant.  

Derfor har blandt andet pensionskasserne og andre tunge investorer herhjemme blikket rettet mod Polaris fjerde fond, der blev lukket i 2015 med et samlet tilsagn på 2,2 milliarder kroner. Man vil således gerne se, at kapitalfonden formår at bygge videre på det momentum, man har fået skabt, så investorerne får dokumentation for, at Polaris kan levere kontinuerligt gode afkast.  

Blandt de virksomheder i porteføljen, der kan hjælpe med at opnå den målsætning, er især ProData Consult, der blev købt i sommeren 2018. Her har man blandt andet via to opkøb i henholdsvis Norge og Sverige fået skabt en stærk platform, ligesom selskabet, der lever af at udleje specialiserede it-konsulenter til store projekter i blandt andet banksektoren, trives.  

Polaris købte oprindelig lidt over 62 procent af aktierne i virksomheden for omkring 430 millioner kroner, og med en forventning om en EBITDA på 150 millioner kroner i 2020, ligner selskabet en af de helt klare stjerner i porteføljen.  

Især den stigende efterspørgsel efter it-aktiver kombineret med en stærk udvikling kan vise sig at være en gylden cocktail for det danske it-selskab, og flere rådgivere peger da også på, at Polaris sandsynligvis vil forsøge at sælge selskabet i løbet af det kommende år.   

 

Læs mere

Her er Catacaps lovende guldæg. Og de sorte får  

Her er Axcels lovende guldæg. Og de sorte får 

Her er landets bedste kapitalfond  

Topadvokat vil sikre eliteinvesteringer til bredt publikum

ATP strammer krav til milliardfond og åbner for investorer  

Corona tvinger kapitalfonde til lommerne