ellab Klitbo

M&A

Her er sommerens store M&A-handler

Trods et svært M&A-marked præget af usikkerhed og meget få store handler arbejder flere kapitalfonde på frasalg i milliardklassen, som kan blive lukket inden for kort tid.

Der er uvant stille på det danske marked for køb og salg af virksomheder, som ellers fik et voldsomt boost i kølvandet på covid-19.

Allerede før pandemien ramte, talte flere købere, heriblandt kapitalfondene, om en risiko for overophedning, men da først de mange nedlukninger på globalt plan var vel overstået, eksploderede markedet, og de i forvejen høje priser fik endnu et nøk opad.

På det seneste har meldingerne fra både investeringsbanker og advokater dog været af helt anden og noget mere dyster karakter.

Den globale usikkerhed og frygten for en recession har givet især mange kapitalfonde kolde fødder. Alle er bange for at købe for dyrt ind i ellevte time før en større økonomisk nedtur, ligesom de fleste heller ikke har lyst til at sælge de bedste aktiver i en tid, hvor mange købere leder efter håret i suppen og ofte vil kræve en reduktion i prisen for at få enderne til at mødes.

Kombineret med en markant vanskeligere adgang til finansiering, hvor bankerne skruer ned for gældsfaktoren og op for priserne, har det lagt en dæmper på det tidligere så rødglødende marked. Især de helt store handler, der i forvejen kan være langt imellem herhjemme, er stort set forsvundet ud af markedet.

I stedet er det primært mindre og mellemstore frasalg i kriseresistente industrier som infrastruktur, energi og medicinalsektoren, der præger billedet og medvirker til, at pipelinen trods alt ikke er gabende tom.

Ikke desto mindre erfarer InsideBusiness, at en række rådgivere fra ind- og udland i øjeblikket arbejder på især tre helt store sager, der kan puste lidt optimisme tilbage i markedet.

Alene i denne uge var der således budfrist på både it-selskabet EG, Altors skibsforsyningsforretning, Wrist, samt EQT’s guldæg, Ellab.

Hvor der for de to førstes vedkommende var tale om indikative bud, er salget af Ellab nu så langt fremme, at de fleste kilder over for InsideBusiness peger på, at en endelig handel kan være blot uger væk.

Processen styres af den amerikanske storbank Morgan Stanley, og baseret på buddene forventes prisen at lande et godt stykke over 7 milliarder kroner. Blandt de mulige købere er ifølge InsideBusiness’ oplysninger de to internationale kapitalfonde, AGIC samt Thomas H. Lee Capital (THL). Hvor førstnævnte tidligere har kigget på Ellab tilbage i 2019, da EQT opkøbte Hillerød-virksomheden fra kapitalfonden IK Investment Partner, er THL et relativt ubeskrevet blad på det danske marked.

Kapitalfonden er i øjeblikket i gang med at investere sin niende fond på knap 40 milliarder kroner og har indtil for nylig primært koncentreret sig om USA.

Fonden har senest opkøbt virksomheder i både Sverige og Tyskland, og kilder peger på, at kapitalfonden ser Ellab, der producerer måleudstyr til medicinalindustrien, som en oplagt tilføjelse til porteføljen, der samtidig passer fint ind i det investeringsmandat, man har fået af investorerne.

Børsnotering glippede

Ud over Ellab arbejder kapitalfonden Altor også på højtryk for at sælge det krakkede OW Bunkers søsterselskab Wrist Ship Supply, som man har ejet siden 2007.

Selskabet har gennem Altors ejerskab oplevet både med- og modgang, men især i løbet af de seneste par år har virksomheden leveret så lovende resultater, at det nu giver mening at sælge selskabet.

Den nordiske kapitalfond er derfor i samarbejde med Bank of America nu ved at granske de indikative bud, som man modtog i begyndelsen af denne uge.

Forhåbningen er, at man med en forventning om en indtjening før renter og afskrivninger i indeværende år på over 300 millioner kroner kan ende med at få mellem 3 og 4 milliarder kroner for den nordjyske virksomhed, der specialiserer sig i at levere varer til skibe overalt i verden.

Også amerikanske Francisco Partners er i øjeblikket i fuld gang med at finde en køber til it-selskabet EG, som kapitalfonden købte af Axcel for 3,7 milliarder kroner.

Oprindelig var planen at børsnotere den danske virksomhed, der tidligere var ejet af Nordic Capital. Begrundelsen var, at EG via sine talrige opkøb kunne blive solgt til investorerne som en compounder-case, hvor man i højere grad prissætter en virksomhed ud fra effekten af fremtidige opkøb frem for aktuel indtjening.

De muligheder er dog ikke længere til stede på et nordiske børsmarked, der mere eller mindre har været hermetisk lukket siden foråret. Derfor hyrede den amerikanske kapitalfond tidligere på året den britiske investeringsbank Rothschild til at sætte gang i en målrettet salgsproces, hvor man mere diskret forsøger at lokalisere et smallere køberfelt frem for at gå bredt ud.

Flere potentielle købere peger dog på, at man især på det seneste har haft svært ved at opnå den ønskede finansiering i forbindelse med et bud på EG. Mange banker er således i dag langt mere nervøse for at låne store summer ud til opkøb af et selskab som den danske it-virksomhed, hvis en alt for stor del af prisen baserer sig på en fremtidig indtjening.

 

Læs mere

Sky kapitalfond jagter nyt milliardsalg

Kapitalfond genopliver salgsplaner med it-gigant

Krise tvinger kapitalfonde til lommerne

Maj Invest klar til salg af guldæg

EQT arbejder på største danske frasalg siden Færch

Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp