4.2 Tandlæger

M&A

Her er sommerens store M&A-handler

InsideBusiness løfter i denne uge sløret for, hvilke danske virksomheder der står over for at blive solgt inden sommerferien. Vi går blandt andre helt tæt på salget af Polaris’ selskab Prodata samt den tidligere så ekspansive tandlægekæde Tandlægen.dk og en række andre salgsmodne virksomheder.

Selv efter et ualmindelig hektisk første halvår med en stribe stor handler, er der stadig udsigt til en lind strøm af store frasalg i den kommende tid.

Traditionen tro arbejder landets investeringsbanker og rådgivere i øjeblikket på højtryk for at lukke en række af de store M&A-handler, der har været under opsejling siden begyndelsen af 2021.

Men selv om pipelinen er fyldt med potentielle salgskandidater, er der markant forskel på, hvor stor efterspørgslen er efter de enkelte virksomheder.

Især covid-19 har således været medvirkende til at sende især it- og medicinalselskaber i høj kurs og har presset priserne op, mens pandemien samtidig har dæmpet investeringslysten betydeligt i andre sektorer.

En af de virksomheder, der forventes at skifte hænder om ganske kort tid, er it-konsulenthuset Prodata, der er ejet af kapitalfonden Polaris.

Her satte man som tidligere beskrevet i InsideBusiness gang i en salgsproces med hjælp fra Danske Banks corporate finance-afdeling i begyndelsen af i år, og efter at have modtaget de første indikative bud blev der i sidste uge holdt fortrolige møder mellem de potentielle købere og ledelsen i Prodata.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har en række kapitalfonde, herunder Triton, Axcel og Altor, vist interesse for den danske virksomhed, der er vokset markant de senere år – både organisk og via opkøb.

Ifølge ProData egne tal forventer man i indeværende år en indtjening før renter og afskrivninger på mellem 140 og 180 millioner kroner, hvilket er helt i tråd med den pris på lidt over halvanden milliard kroner, som salget af it-selskabet ventes at indbringe.

Formand i ProData Agner Mørk ønsker ikke at kommentere selskabet ejerstruktur, men henviser til Polaris.

Han peger dog på, at de trends, kapitalfonden så, da man købte sig 2018, blot har fået yderligere næring som følge af coronapandemien.

”Vi oplever, at virksomhederne i stigende grad har fået øjnene op for betydningen af digitalisering. Det har skabt et øget behov for at accelerere de digitale processer, samtidig med at mange virksomheder ser det som en fordel at styre de store projekter internt, men at hyre eksterne kompetencer til at supplere inden for en række områder,” siger Agner Mark, der tidligere har rådgivet andre fonde, herunder Axcel, i forbindelse med it-investeringer.

Gennem de senere år har flere it-selskaber, herunder KMD og EG, været kastet ud i direkte slagsmål med kunderne, fordi et stort anlagt projekter er kørt af sporet, men hos Prodata kører man ifølge formanden efter en helt anden model, der betyder, at den risiko er elimineret.

”Vi er ikke et projekthus, der skal tage styringen med store, komplekse it-projekter. Vores opgave er at finde talenter og specialister, som virksomhederne kan gøre brug af. Den model har mange virksomheder fået øjnene op for de senere år, da de på den måde selv kan være tovholder på projekterne,” siger Agner Mark.

Få bejlere til tandlægekæde

Mens kilder tæt på processen bekræfter den pæne interesse for Prodata, ser det noget anderledes ud med den tidligere så ekspansive tandlægekæde Tandlægen.dk

Her har man efter en række år med strukturelle problemer fået styr på driften i selskabet, men alligevel har de fleste potentielle købere svært ved at matche de priser, kæden og dens ejere har sat næsen op efter.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har Tandlægen.dk og ejerkredsen med direktør Henrik Kølle i spidsen sat næsen op efter en pris på over 1 milliard kroner, der blandt andet vil sikre, at kædens mange aktionærer også får deres investering dækket, efter at kædens kreditorer med Nykredit i spidsen er blevet indfriet, og de mange tandlæger, der har solgt deres klinikker ind i kæden, også er blevet betalt.

Imidlertid har det vist sig, at man trods en forventning om indtjening på omkring 90 millioner kroner på EBITDA-niveau i indeværende år har haft svært ved at finde bejlere, der kan matche den pris. Tidligt i processen kom storfonden EQT på banen via sin hollandske tandlægevirksomhed Cureaos, som man købte i 2017, men de tilnærmelser blev hurtigt afvist, da ejerne bag Tandlægen.dk fandt ud af, at EQT slet ikke var i nærheden af den pris, man havde i tankerne.

Tilbage er nu den svenske kapitalfond Impilo, der i skrivende stund forhandler med Tandlægen.dk og kædens ejere, der ud over Danica og Henrik Kølle blandt andre tæller en række forhenværende Axcel-partnere og Implement-topchef Niels Ahrengot.

Kapitalfonden, der blev stiftet tilbage i 2017 med et tilsagn på lidt over 2 milliarder kroner, har siden etableringen haft et fasttømret fokus på især medicinal- og sundhedsindustrien, hvorfor investeringen i den danske tandlægekæde ifølge fondens investorer vil give god mening, såfremt man kan snuppe Tandlægen.dk til en god pris.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra kædens formand, Jørgen Lindholm Lau, der også er aktionær i virksomheden.

Store mandater lider under svag interesse

Salget af Prodata og Tandlægen.dk er ifølge kilder i markedet et godt billede på de tendenser, man ser på det danske M&A-marked for tiden. Her er nogle virksomheder, især dem, der beskæftiger sig med it, uhyre ombejlede blandt især kapitalfonde fra ind- og udland, mens en række af de andre igangværende salgsprocesser ikke er begunstiget af samme hype.

Det er blandt andet tilfælde for den danske milliardvirksomhed Jacob Holm & Sønner, der efter flere år med udfordringer har fået momentum takket være covid-19. Firmaet producerer blandt andet mundbind og har derfor haft en markant vækst i 2020, ligesom der igen er sorte tal på bundlinjen.

Problemet er dog blot, at mange af de potentielle købere er nervøse for, hvorvidt de flotte tal blot er en enlig svale, samtidig med at især mange kapitalfonde er bekymrede over, at en overtagelse af selskabet ifølge dem vil kræve store investeringer i produktionen, herunder i de enkelte fabrikker.

Salgsprocessen, der styres af rådgiveren FIH Partners, har derfor ikke tiltrukket sig nær den interesse, som ejeren, der er baseret i Schweiz, havde håbet på, især fordi de fleste større fonde trods den seneste fremgang og en attraktiv størrelse er gået uden om virksomheden

Også EQT-virksomheden Fertin Pharma, der ligeledes skal sælges med hjælp fra FIH Partners, har oplevet noget mindre interesse, end storfonden oprindelig havde håbet på.

Efter indledende vanskeligheder efter opkøbet er Fertin ellers for alvor kommet tilbage på vækstsporet, ligesom EBITDA-indtjeningen i 2020 ramte næsten 350 millioner kroner, hvilket i sig selv burde gøre den danske producent af nikotintyggegummi til et attraktivt opkøb for mange internationale kapitalfonde.

Problemet er imidlertid, at mange købere fortsat er bekymrede for, hvorvidt Fertin stadig er for afhængig af for få, store kunder. Det gør virksomheden sårbar over for ikke blot brud med nøglekunder, men stiller dem også svagt i forbindelse med genforhandlinger af kontrakter og priser.

Falck forsøger igen

Også hos de danske ambulancegigant Falck er man ifølge InsideBusiness’ oplysninger i gang med fortrolige sonderinger i forhold til det velindtjenende forretningsben Falck Assistance, hvor man blandt andet leverer vejhjælp.

Processen køres i samarbejde med det lille M&A-hus MHS Corporate Finance og er den seneste i en række af frasalgsøvelser, som Falck har kastet sig ud i, siden tidligere Novo-kronprins Jakob Riis overtog styringen i koncernen.

Tidligere har man blandt andet solgt det daværende Falck Safety Services til kapitalfonden Polaris, ligesom man forgæves forsøgte at finde en køber til forretningsbenet Falck Healthcare med hjælp fra Nordea.

Sonderingerne sker som et led i en større strategisk øvelse, hvor Jakob Riis både skal fokusere Falck og øge profitabiliteten, efter at man under tidligere topchef Allan Søgaards ledelse havde opbygget en massiv gæld på grund af investeringer overalt i verden, hvoraf mange viste sig slet ikke at have det potentiale, som den danske koncern havde håbet på.

Falck skriver i en mail til InsideBusiness, at man ikke har nogen kommentarer til, hvorvidt man undersøger mulighederne for at sælge Falck Assistance eller dele af forretningen, men InsideBusiness erfarer, at processen især er udfordret af, at forretningen ud over at være spredt ud på mange geografier også lider under, at man år efter år taber momentum til blandt andre de store forsikringsselskaber eller selvstændige aktører.

 

Læs mere

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling

Kapitalfond jagter lånemarked, som bankerne udelukkes fra

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Axcel på kollisionskurs med storbank

Axcel arbejder på største exit siden Pandora. GN har meldt sig som mulig køber

Kapitalfond og pensionskasser planlægger hemmeligt storudsalg