;
Johnsen

Redaktørens analyse

Historisk kollaps får mudret efterspil

Den hæsblæsende jagt på skurkene i det omfattende OW Bunker-krak virkede som en sikker sag for både investorer og myndigheder, men takket være Finanstilsynet bliver jagten nu en tand mere mudret.

Da en rystet ledelse i olieselskabet OW Bunker i november 2014 måtte kaste håndklædet i ringen, blev konkursen straks mødt med massiv vrede fra de mange investorer, der få måneder forinden havde købt aktier i selvsamme selskab.

Især investeringsbankerne bag noteringen og kapitalfonden Altor blev hurtigt udråbt til de helt store skurke sammen med ledelsen i OW Bunker, herunder topchef Jim Pedersen og selskabets risikochef Jane Dahl Christensen.

Især det forhold, at Altor kort før børsnoteringen af OW Bunker havde forsøgt at sælge selvsamme selskab til en anden kapitalfond eller industriel køber i en hemmeligholdt proces med langt mere detaljeret salgsmateriale og flere beskrivelser af selskabets risikofaktorer, vakte harme blandt de danske investorer med ATP og PFA i spidsen.

OW Bunkers børsprospekt var simpelthen hullet og mangelfuldt, mente de tunge investorer, der var dybt chokerede over, at spekulation og tvivlsomt kredithåndværk havde taget livet af den nordjyske virksomhed, der blev børsnoteret med et prædikat som en pendant til den bundsolide vognmandsvirksomhed DSV.

Kapitalfond holdt lav profil

Hele vejen gennem den voldsomme mediestorm har flere af de anklagede parter, herunder især kapitalfonden Altor, holdt ualmindelig lav profil. Man har haft den klare holdning, at man ikke ville komme med sin version af sagen før en eventuel rets- eller erstatningssag.

Bag kulisserne har både Altor og flere af OW Bunkers nu forhenværende topfolk været dybt frustrerede over, at de ikke er blevet hørt af hverken selskabets kuratorer eller den særligt udpegede ad hoc-kurator Søren Halling Overgaard, der i en massiv rapport har gennemgået den skandaløse konkurs med en tættekam.

Det er de så nu. Og endda med det resultat, at Finanstilsynet efter flere måneder arbejde har skrottet en omfattende politianmeldelse mod både Altor-folkene og OW Bunkers forhenværende ledelse.

En opsigtsvækkende udvikling, der ikke gør det forestående slagsmål mellem de rasende investorer og OW Bunker-folkene mindre interessant.

Men det helt store spørgsmål blafrer fortsat i vinden – hvem bærer skylden for en af de mest opsigtsvækkende børskrak i nyere tid?

Er myndighederne bange for nok et nederlag

Gennem lang tid ville de fleste nok pege på OW Bunkers ledelse og kapitalfonden Altor, der selv tjente milliarder ved at børsnotere olieselskabet. Nu er billedet mere mudret.

For set i lyset af hvor mange sager om kursmanipulation og insiderhandel, SØIK – også kendt som Bagmandspolitiet – har tabt i kølvandet på de talrige bankkrak herhjemme, kunne man nemt fristes til at tro, at tilsynet nu skrotter straffesagen mod de tidligere topfolk i OW Bunker, fordi de simpelthen ikke har tiltro til, at myndighederne kan trække sig sejrrigt ud af det sværdslag.

Ingen tvivl om, at de anklagede ser dette som et helt centralt skridt i forsøget på at bevise deres uskyld. For alles skyld kan man dog blot håbe, at sidste kapitel i den næsten uendelige føljeton om OW Bunker ender med en klar og præcis slutning, der ikke efterlader nogen tvivl.