Hitman lang 2

Ugens Insider

Hitman-skaber vil skyde ny fond af sted i år

Partnerne bag kapitalfonden Promentum, der blandt andre tæller en af skaberne bag spilsuccesen Hitman, Janos Flösser, gør nu klar til at skyde en ny stor fond op i håbet om at ramme den næste Google, Apple eller Facebook i opstartsfasen.

Det er en lille fond, der satser stort. Men ikke for lille til at kaste sig ind i konkurrencen om familiefondenes glubende appetit på alternative investeringer. Sådan kan kapitalfonden Promentum beskrives.

Når det kommer til alternative investeringer, hænger pengene stadig løst hos mange af de hovedrige familiefonde. Og det er som bekendt i de gode tider, at kapitalfondenes pengekasser skal fyldes op.

Det synes også at være logikken hos den danske kapitalfond Promentum Equity Partners, hvor man nu pønser på at skyde sin anden fond af sted. I partnerkredsen omkring Promentum finder man blandt andre Janos Flösser, der i sin tid skabte den internationale computerspilsucces Hitman.

De to øvrige partnere er Irfan Goandal, der har en fortid som blandt andet chef for produktporteføljen hos 3 mobil, og Amer Ramzan, der har erfaring fra blandt andet KPMG, McKinsey og Accenture.

Som managing partner er det Ramzan, der bestemmer, hvornår skuddet skal lyde, og han oplyser, at partnerne er begyndt at lægge strategi for en kapitalrejsning med henblik på at åbne en ny it- og teknologifond. Den anden i rækken. Og hvis det går, som præsten prædiker, skal fonden skydes af sted allerede i år.

”På et tidspunkt i 2018, når vi er klar, så trykker vi på knappen til fond nummer to,” siger Amer Ramzan og tilføjer, at det endnu ikke er besluttet, hvornår selskabet vil gå i fundraising.

Satser alt

De tre partnere har satset hele butikken på eventyret i kapitalfondsverdenen i håbet om at ramme den næste internationale it-succes, før den bliver et kendt navn. Ingen af dem har selv drevet egen kapitalfond før, og derfor er de nødt til at vise, at de tror på projektet.

”Alt, hvad vi har investeret (i Promentum, red.), har vi smidt ind (i den første fond, red.). Så vi har ikke hænderne på kogepladen. Vi sidder på den, siger Amer Ramzan med et smil og tilføjer:

”Det er jo relativt standard, at når man har en fond, så investerer ledelsen også selv med. Der er vi nok bare endnu mere committed, fordi det er vores første fond, og derfor tager vi en større risiko selv. Så vi går all in, kan du sige.”

Om afkastet af den første fond vil gøre bagmændene rige, vil tiden vise. Men indtil videre har de tre partnere i hvert fald formået at skalere deres investering med friske penge fra både små og store familiekontorer samt folk fra det danske business angel-miljø.

Pengestærke familier bag fonden

Her er Promentums investeringer

13 selskaber er meldt ud, de resterende 7 er endnu ikke offentliggjort:

Napp Siesta

Justt

Viavana

AskCody

Deliberate Development

Pinch

SalamPlanet

Grazper

CrowdEyes

Actimo

Movi

Plytix

Motosumo

I ejerkredsen af Promentum I finder man blandt andre følgende investorer:

  • T&W Holding (Widex-familien)
  • TAG Holding (Gjørup-familien)
  • C.W. Obel (Obel-familien)
  • Hesselholt Axelsen ApS (Grundfos-familien)

Det viser data fra CVR, Det Centrale Virksomhedsregister. Dertil kommer flere mindre familiefonde og business angels, der ikke fremgår af registret, fordi deres ejerandel er for lille.

Amer Ramzan og de andre partnere ønsker ikke at oplyse, hvor stor de forventer, at den nye fond bliver. Men den første fond lukkede i 2016 med i alt 320 mio. kr., hvoraf en del nu er investeret i selskaberne, mens resten fortsat tilføres som opfølgende investeringer.

Håbet er, at nogle vil klare den, og forhåbentlig har partnerne et eller flere guldæg med globalt ekspansionspotentiale med. Forventningen er, at de enkelte selskaber i gennemsnit skal have tilført mellem 7,5 og 22,5 mio. kr., mens de er under kapitalfondens ejerskab.

Lukket for nyinvesteringer

Nyinvesteringer blev der dog lukket for allerede 31. december 2017. På det tidspunkt, mindre end to år efter at fonden blev etableret, var porteføljen oppe på 20 virksomheder – den nye kommer således til at ligge lige i halen på Promentums første fond.

Det er meget typisk for kapitalfonde, at man ønsker et rul i porteføljen af fonde, så man sikrer kontinuitet i forretningen, ved at kapital og kompetencer skifter hænder til de nye fonde fra de ældre, i takt med at fondene modner. Men to år er et lille vindue til nyinvesteringer.

Forud for oprettelsen af Promentum Equity Partners var Amer Ramzan alene, siden kom de to øvrige partnere til og har været med til at give projektet tilløb. Det er med til at forklare, hvorfor investeringsperioden var kortere end normalt.

”Jeg startede op med Promentum, men relativt hurtigt kunne jeg godt se, at der skulle flere kræfter til. Så kom Janos og Irfan med. Janos og jeg går vel et par årtier tilbage, og Irfan kender jeg helt tilbage fra studietiden,” siger Amer Ramzan.

Sammen opbyggede de en portefølje på 13 virksomheder, men i 2016 begyndte de at løbe ind i udfordringer med tidsforbruget. Partnerne diskuterede, hvordan man fremover bedst skulle arbejde med kapital i virksomheder.

Sælger sig på erfaring

Det bidrager partnerne med

Her er de kompetencer, som partnerne selv mener, de bringer til bordet:

Managing partner Amer Ramzan har fokus på det kommercielle, strategi og ledelse. Hans baggrund i konsulentbranchen, hvor han blandt andet har arbejdet for Accenture, KPMG og McKinsey, har givet ham stærke analytiske redskaber.

”Hvad skal du fokusere på, og hvad skal du måle og veje for at sikre, at et selskab får kommerciel succes,” siger Amer Ramzan.

Partner Irfan Goandal bringer et internationalt netværk, der strækker sig fra Danmark og Schweiz til Indonesien og Dubai. Han har erfaring med drift i store internationale it-selskaber som Nokia og Intel og har styret produktporteføljen for 3 Mobil i seks år.

Partner Janos Flösser bringer det kreative element ind i forretningen og har selv prøvet at bygge virksomheder op fra grunden – og senere sælge med fortjeneste, da han sad som direktør og medstifter i den danske spilproducent IO Interactive.

Én vej var at investere i enkelte virksomheder selv og så hente kapital til de enkelte selskaber. Sådan havde de gjort det hidtil. Men det blev mere og mere arbejdskrævende, jo flere selskaber der kom ind i porteføljen.

Alternativet var den kendte tilsagnsmodel, som ligger til grund for langt hovedparten af de danske kapitalfonde, og det var sådan, Alternative Equity Partners (AEP) kom ind i billedet. Her forvalter og udvikler man investeringsfonde, og i 2016 indgik Promentum og AEP en partnerskabsaftale. Derfor er fonden Promentum i dag forvaltet juridisk hjemmehørende under Alternative Equity Partners A/S, som ledes af Morten Windfeldt, og som er en godkendt forvalter af alternative investeringsfonde og reguleret af Finanstilsynet.

Promentum beholdt navnet, og de tre partnere fortsatte deres jagt på guldæg med vækstpotentiale. De resterende syv virksomheder blev tilføjet til porteføljen efterfølgende.

”Vi var jo et perfekt kompetencematch. Vi har allesammen arbejdet med mennesker, der selv driver deres egne virksomheder. Vi har også bygget og solgt nogle selv, så det ligger meget naturligt i kortene for gruppen her at hjælpe andre med at bygge nye virksomheder op, fortæller Janos Flösser om samarbejdet i fonden.

Svært at måle succes

En udfordring, især for nye, mindre it-fonde, kan være at få nye investorer med om bord. For at få penge skal kapitalfonde typisk bevise over for dem, der ønsker at forrente deres indskudte kapital, at de kan få pengene til at yngle. Men i it-branchen – og især den del, der satser på globale succeser – kan det tage pokkers lang tid at få en virksomhed til at skabe omsætning og sorte tal på bundlinjen.

Derfor skal man som investor være både tålmodig og villig til at se forbi regnskaberne, lyder det fra Amer Ramzan.

”Med it-selskaber kan man ikke nødvendigvis måle deres succes på indtjeningen eller omsætningen, i hvert fald ikke i starten. Der er man nødt til at kigge på de underliggende indikatorer, dvs. hvordan de performer på områder såsom antal kunder, antal brugere, abonnementsindtægter, gentegninger af abonnementer og så videre. Det er de egentlige indikatorer på, om tingene går fremad, og i hvilken takt virksomheden udvikler sig. Det har investorerne også været meget gode til at forstå,” siger han.

Partnerne oplyser, at forventningerne til afkast ligger på linje med tilsvarende kapitalfonde eller mere.

Læs mere

Danske kapitalfonde skovler penge ind. Lukker vinduet nu?

Tidligere McKinsey-partnere bag ny fond

Dansk profil fortid i international kapitalfond

Kapitalfondenes foretrukne rådgiver forudser endnu et travlt år 

Danske pengekasser investerer tungt i EQT’s kæmpefond

TDC-køb kan blive dyrt for pensionskasser