soeren-dal-pr

Inside story

Hjemsendt direktør fik mundkurv, 15 millioner og en flot afskedsreception

Søren Dal Thomsen blev fyret i AP Pension og blev sendt hjem øjeblikkeligt, men til gengæld fik han 15 millioner kroner og en flot afskedsreception. Kom med bag kulisserne i et af de mest bizarre direktørexits i mange år.

Det er lidt af en historie, som gårdejer Niels Dengsø Jensen er i gang med at fortælle. Nogle vil nok kalde det for en røverhistorie.

I centrum for den opsigtsvækkende fortælling står AP Pensions nu forhenværende direktør Søren Dal Thomsen. Han forlod det fremadstormende pensionsselskab i begyndelsen af december i en af de mest opsigtsvækkende direktørexits i mange år.

Ifølge Niels Dengsø Jensen, der ud over at drive sin gård i Løgstrup mellem Skive og Viborg, er formand for landets syvendestørste pensionsselskab, forlod den frembrusende og markante AP-direktør selskabet af egen fri vilje og uden dramatik.

En fortælling, som ingen rigtig tror på. Da InsideBusiness fangede Søren Dal Thomsen den 7. december for at høre hans mening om hans kontroversielle afgang, var det kun få timer, efter at direktøren var blevet bedt om at forlade pensionsgigantens hovedkontor i Nordhavn.

Rystet direktør

Søren Dal Thomsen selv sad hjemme i villaen i Søborg, og det var tydeligt, at den ellers så selvsikre topchef var noget rystet. Søren Dal Thomsen var afdæmpet og kortfattet, men det var tydeligt, at tingene langtfra var så idylliske, som det ellers fremstod i den pressemeddelelse, som Niels Dengsø Jensen og AP Pension udsendte senere på dagen.

Her forsøgte man med de sædvanlige pæne ord at forklare, at Søren Dal Thomsen selv havde valgt at forlade AP Pension, da han og bestyrelsen i fællesskab var blevet enige om, at der skulle nogle andre kompetencer til at lede selskabet fremover.

Samme besked havde koncernens overraskede medarbejdere fået kort forinden, da de på et fællesmøde blev orienteret om, at deres mangeårige direktør nu var fortid. Atter en gang blev det understreget, at det var direktøren selv, der havde truffet beslutningen.

Internt i selskabet undrede man sig dog. Hvorfor skulle Søren Dal smides på porten med det samme? Og hvorfor skulle hans mail og firmatelefon lukkes øjeblikkeligt, når nu han ifølge bestyrelsen skulle stå til rådighed frem til årsskiftet?

Fik ingen forklaring

Søren Dal Thomsen havde blot få dage før sin fyring forberedt et tilsagn på et trecifret millionbeløb til kapitalfonden Erhvervsinvest, hvor Søren Dal sad i bestyrelsen, og som han brugte meget tid på. Hans indstilling skulle præsenteres om fredagen, men så langt nåede AP-direktøren aldrig. Søren Dal Thomsen er da også af den klare opfattelse, at han på ingen måde selv har forladt den pensionskasse, han er blevet synonym med. Han er af den klare opfattelse, at han er blevet fyret, og søger derfor en forklaring fra Niels Dengsø Mikkelsen. Denne har dog ikke tid. Først i slutningen af januar er der hul i kalenderen, lyder det fra AP-formanden.

InsideBusiness erfarer dog fra en række kilder, at det i sidste ende blev et møde med Dansk Landbrugskapital, der var den dråbe, der fik bægeret til at flyde over. Søren Dal havde nemlig igennem lang tid været den ubestridte galionsfigur i AP Pension, men der var ikke plads til mange andre i hans skygge. Det havde flere gange givet anledning til bekymring i bestyrelsen, hvor mange var tilbageholdende landmænd med et helt andet sind end den skarpe direktør, der af mange betegnes som en af pensionsbranchens hurtigste.

Værre var det dog, at Søren Dal ofte var kommet på kant med flere høje herrer i landbruget. Som en af de eneste herhjemme, havde AP Pension valgt at investere i de kriseramte danske landbrug, men det havde flere gange givet anledning til store sværdslag mellem Søren Dal og folk i landbruget, der var blevet godt og grundigt fornærmet over, at en nålestribet direktør skulle belære dem om at investere i køer, afgrøder og svin.

Fik 15 millioner kroner

Trods den bratte fyring og den manglende forklaring fra formandens side, fastholder Niels Dengsø Mikkelsen gennem hele december, at fyringen af Søren Dal ikke er en fyring.

Et faktum, AP Pension forsøger at understrege på bizar vis, da der i januar måned lander invitationer i indbakken hos en perlerække af erhvervsfolk. En fin indbydelse til Søren Dal Thomsens afskedsreception. Mange undrer sig. Få dukker op. De, der gør, oplever en særpræget reception, hvor Søren Dal Thomsen selv holder tale, ligesom hans efterfølger kun har rosende ord tilovers for den mangeårige direktør.

Søren Dal selv er tavs som graven, når folk hen over kanapeerne spørger til hans fyring. Det samme er han, når han er på jagt med en gruppe udvalgte erhvervsfolk. Eller når han spiser frokost på Café Victor med en tidligere samarbejdspartner.

Søren Dal Thomsen har dog 15 millioner grunde til at tie stille og udfylde sin rolle i AP-formandens lettere komiske dukketeater.

15 millioner kroner har den fyrede direktør fået med sig, og med det klækkelige beløb har AP Pension strikket en solid mundkurv sammen til deres ellers så åbenmundede direktør, der betyder, at Niels Dengsø Mikkelsen kan fastholde sin historie, selv om ingen andre tror på den.

Stor mystisk om pensionsdirektørs overraskende exit

Direktør forlader pensionsgigant

Her er pensionsselskabernes vindere og tabere