pfa ole krogh

Redaktørens analyse

Højaktuelle, kæmpe udbudsrunder er en gyser for PFA

Fra starten af året er flere store virksomheders pensionsordninger i udbud. Og selv om PFA har haft et stærkt år med fremgang i de løbende indbetalinger, så kan flere store udbud drille pensionsgiganten på markedspladsen. Især en runde med tusindvis af bankansatte med for eksempel Jyske Bank og Arbejdernes Landsbank bliver en gyser, idet også AP Pension og Velliv har store interesser i at vinde

Det var ikke den bedste julegave til PFA, der tikkede ind fra Sampension og DLBR-rådgivningsvirksomhederne, som i alt omfatter op til 3.000 medarbejdere, der rådgiver landbruget. De havde nemlig fravalgt pensionsgiganten PFA, som dermed mistede en pænt stor kunde, mens Sampension pr. 1. januar fik landet sin hidtil største firmapensionskunde nogensinde.

Og der er en regulær gysersæson på vej for PFA på udbudssiden, selv om der umiddelbart nok skal mere til for at hælde malurt i bægeret for giganten med Ole Krogh Petersen i front. PFA leverede nemlig en rigtig pæn fremgang i det nylige årsregnskab i samlede indbetalinger på 53 milliarder kroner over for 46 milliarder kroner i 2022 og en vækst i løbende indbetalinger på 7,4 procent.

Omvendt kører der vældig mange store udbud lige nu, herunder er Danfoss’ medarbejdere p.t. i udbud. PFA har den i dag, men det kan ikke afvises, at for eksempel Danica kan få held til at trække den over. Hertil kommer en gigantisk ordning for bankansatte.

Som før beskrevet i InsideBusiness bliver udbud et kæmpe issue for pensionsbranchen i 2024, fordi mange af de prisgarantier med løfte om at holde priserne i ro, som blev indgået, inden Finanstilsynet indgik det nye og strammere SUL-regelsæt, udløber i år og næste år.

Derfor kommer mæglerne til at få travlt med at finde nye pensionsleverandører til virksomhedskunderne i år, som typisk står over for at få højere priser på forsikringsdelen, mens opgaven modsat bliver at få forhandlet store rabatter på investeringsomkostningerne i bytte.

Det er også et stort tema, at både PFA og Danica lugter blod i forhold til at vinde nogle af de mange kunder over, som Velliv har haft held til at snuppe de sidste par år. For Velliv ventes at være mere udfordret på vækstsiden med en ny og mere konservativ ledelse med Kim Kehlet Johansen i front, ligesom pensionsselskabets kapitalstyrke, prissætning eller afkast for tiden ikke lægger op til den helt store kundejagt.

Men det er dog værd at bemærke, at Sydbank før årsskiftet valgte at skifte PFA ud med Velliv, hvorved ca. 2.000 medarbejdere forlod PFA.

Det er interessant, fordi Bankpension, som PFA overtog i en fusion i 2016, nu er ude at søge en genforhandling af deres aftale, hvilket eventuelt kan føre til, at man finder en ny leverandør i lighed med det, der skete, da Sydbank valgte Velliv.

Gigantisk milliardaftale med bankmedarbejdere

Det tidligere Bankpension er nemlig en kæmpe lækkerbisken, da ordningen omfatter en lang række bankers medarbejdere, heriblandt Jyske Bank, Arbejdernes Landsbank, Ringkjøbing Landbobank, Spar Nord og flere til. Lykkes det Velliv at lande den ordning, vil det altså være noget, der giver genlyd og rynkede bryn hos PFA, ligesom aftalen omvendt vil være lidt af et es at tage hjem for Velliv. Så vidt InsideBusiness forstår det, er den store bankpensionsordning i udbud hvert femte år. Nu er er det altså tid til, at bankdirektørerne på vegne af medarbejderne jagter en ny, prisstærk pensionsordning.

I forvejen har det vakt nogen undren, at Sydbank valgte PFA fra. Det skyldes, at PFA samarbejder med Sydbank, der er en af de største spillere i PFA’s bankpartnerskab med tilnavnet Letpension, hvor man er den næststørste partner efter Jyske Bank.

Der er ikke tvivl om, at håbet for Velliv er, at medarbejderne fremover ønsker, at ratepensionen bliver sat ind i de respektive banker, for det er nemlig tilfældet med Sydbank. For så får medarbejderne og banken mere kontrol over investeringsdelen, og der er tale om opsparede beløb for sammenlagt langt over 20 milliarder kroner. Det kan være det middel, der får de mange bankmedarbejdere til at skifte side, fordi Vellivs eget afkast som nævnt har været alt andet end prangende de sidste år.

Man skal også huske, at AP Pension vil se de flere tusinde bankmedarbejderes pensionsordning som en rigtig lækkerbisken. I forvejen sidder AP Pension på Nærpension, som har for eksempel Arbejdernes Landsbank og Spar Nord som nære samarbejdspartnere, så der vil man helt sikkert også være interesserede i at lande den store bankordning. Og den ligger måske mere naturligt hos AP Pension end hos PFA. For en bankmedarbejder kan vel bedre rådgive kunderne om det pensionsselskab, man selv er kunde i?

For Velliv er det derimod også lidt en bet, at man i dag er pensionsselskab for de godt 5.000 ansatte i Nordea. Et forhold, som nok også lever på lånt tid. Ingen branchefolk forventer nemlig, at den aftale er permanent, fordi Nordea jo nu ejer Nordea Pension efter at have købt Topdanmark Liv. Omvendt synes den transaktion at trække ud tidsmæssigt, formentlig pga. it-problemer med at få pensionsselskabet skåret ud af Topdanmarks it-systemer.

 

Læs mere

2024 bliver skelsættende for pensionsbranchen. Hvem står bedst?

Mæglerhus indleder storstilet angreb på pensionsområdet

Kontroversiel dom på pensionsområdet åbner potentielt for ny konkurrence fra pensionskasser

Tre år er tabt på afkastsiden for visse pensionsselskaber

Grebet strammer om PFA: Strengere regler for prisdumping af forsikringer end konkurrenter

Nye PFA-priser signalerer et helt nyt regime for pensionsbranchen

Forvirring om ekstremt lave priser på udskældte forsikringer hos Sampension

PFA mister strategisk storkunde til Velliv

Ekstremt lave priser på udskældte forsikringer florerer i PFA

Beskyldninger om prisdumping: Storstilet pensionsopgør bryder ud i lys lue

Pensionsselskaber fanget i inflationsfælde. Risikerer nedskrivninger

Pensionsbranchen straffes for eksponering mod alternativer og grøn energi

Enorme udsving i pensionsafkast. Velliv justerer retning

Kan pensionsdirektørernes lønpakker tåle dagens lys?

Torben Möger forlader PensionDanmark med en helt ekstraordinær gylden faldskærm