nykredittilpasset

Inside story

Højspændt nervekrig om Nykredit-notering

Der er drama til det sidste om den eftertragtede børsnotering af Nykredit. Mens to internationale rådgivere allerede er udpeget som tovholdere på den længe ventede notering, er det stadig uafklaret, om det bliver Danske Bank eller Nordea, der skal sørge for, at realkreditkæmpen med en markedsværdi på omkring 80 milliarder kroner lander sikkert på børsen næste forår.

Hovedparten af landets investeringsbanker har bidt negle, mens Nykredit og koncernens rådgivere bag lukkede døre har arbejdet på at sammensætte det hold, der skal hjælpe realkreditkoncernen på børsen til foråret.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har Nykredit allerede udpeget to internationale rådgivere, der får det overordnede ansvar for den meget omtalte børsnotering, der bliver en af de største i Norden i en årrække.

Blandt favoritterne til de to eftertragtede positioner er sværvægtere som JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs og UBS.

Men det helt store spørgsmål, hvorvidt det bliver Danske Bank eller Nordea, der løber med det eftertragtede mandat, er fortsat uafklaret. Det forventes, at der kommer en endelig afklaring på dramaet i løbet af dagen i dag, og ifølge InsideBusiness’ oplysninger har sagen stor bevågenhed fra hjørnekontoret i både Danske Bank og Nordea.

De finansielle sværvægtere er ellers blevet nøje udvalgt efter flere ugers intense diskussioner, hvor Nykredit sammen med selskabets ejere og dets rådgivere i form af Rothschild og FIH Partners har vurderet hver enkelt bank, i kølvandet på at samtlige bejlere var forbi Nykredits hovedsæde på Kalvebod Brygge i de foregående uger for at præsentere deres bud på, hvordan en børsnotering skal gribes an.

Men flere interne forhold mellem Nykredit-topchef Michael Rasmussen og henholdsvis Danske Banks øverste direktør, Thomas Borgen, samt Nordeas Casper von Koskull skal først afklares, før de to banker får endelig besked om, hvorvidt de er købt eller solgt.

Landets to største finansielle aktører holdes således på pinebænken til det sidste, for allerede i morgen skal alle børsnoteringens aktører mødes til et såkaldt kickoffmøde, hvor man skal lægge en mere detaljeret plan for den forestående børsnotering og samtidig blive enig om en rollefordeling og en tidsplan.

Skal vindes

Både for Danske Bank og Nordea er Nykredit-mandatet internt blevet betragtet som en sag, der skal vindes for stort set enhver pris. For begge banker kompliceres situationen imidlertid af, at begge dagligt har forretning for milliarder af kroner med netop Nykredit, og derfor er valget af den ene frem for den anden en pikant sag for Nykredit-toppen.

Blandt de banker, der har præsenteret deres udspil for realkreditkoncernen og allerede er blevet fundet for lette, er SEB, Bank of America og Deutsche Bank, der alle har fået besked om, at de ikke får en rolle som global koordinator, men at de sagtens kan få en plads længere nede i bankkonsortiet.

Af andre spillere ventes også Goldman Sachs og UBS at få en rolle, da de begge har leveret stærke præsentationer over for Nykredit og selskabets rådgivere, da de var i København for nogle uger siden for at gøre indtryk på Nykredit-ledelsen.

Vil undgå samme fejl som Nets

Når Danske Bank og Nordea må bide negle i længere tid end de øvrige banker, skyldes det, at man hos Nykredit er særdeles opmærksom på, at begge banker både er konkurrenter, men også kunder og samarbejdspartnere. Derfor forsøger Nykredit-toppen til det sidste at afveje fordele og ulemper ved landets to største banker, ligesom man har en klar interesse i at sikre sig, at man ikke havner i samme situation som Nets.

Her kom både selskabet og især Nordea under kraftig beskydning fra vrede investorer, da man få uger efter den kaotiske børsnotering af Nets valgte at lukke betalingsløsningen Swipp og kaste sig i armene på rivalen Danske Banks MobilePay, der er en af Nets største konkurrenter.

Den problemstilling har ifølge InsideBusiness’ oplysninger spillet en central rolle i forbindelse med Nykredits overvejelser, da man på ingen måde ønsker at vælge en rådgiver for blot at se denne lancere et angreb på Nykredit kort efter.

Intenst forløb

Det tilspidsede forløb om Nykredits notering på børsen kommer efter flere uger, hvor bankerne først har præsenteret deres individuelle udspil til en børsnotering, hvorefter Nykredit-ledelsen som tidligere beskrevet i InsideBusiness i sidste uge var samlet i Nyborg for at diskutere de forskellige muligheder.

Herefter fulgte en tæt dialog med Nykredits rådgivere hen over weekenden forud for det forestående møde i morgen. Det forventes nu, at det endelige bankkonsortium bliver meldt ud i løbet af i dag, såfremt der ikke dukker uventede overraskelser op.

 

LÆS MERE

Nykredit skyder børsnotering i gang

Nykredit-notering bliver afgørende sværdslag for Danske og Nordea 

Børstørke og medarbejderflugt tvinger Nordeas købmænd i offensiven

Danske Bank spiller hovedrolle i norsk børsfiasko 

Ejendomsmæglere kan blive gamechanger for Nykredit og Totalkredit-bankerne