ørsted

Inside story

Hollandsk konsulenthus indleder dansk offensiv

Et hollandsk konsulenthus går ind i Danmark med kontor i København, mens dansk konsulenthus køber op i Holland. I forvejen har flere hollandske konsulenthuse etableret sig i København inden for de senere år.

Det danske konsulentmarked har i årevis haft tætte bånd til det hollandske, og båndene bliver nu yderligere styrket.

Det hollandske konsulenthus Flux Partners med over 100 ansatte i hjemlandet indleder nemlig en nordisk offensiv, hvor et dansk kontor i København skal agere brohoved. Det sker, samtidig med at det danske konsulenthus Viegand Maagøe omvendt har været på en tur i Holland for at købe op.

I forvejen er den dansk-hollandske forbindelse varm, ikke mindst efter Valcons storfusion med de to hollandske konsulenthuse First Consulting og Viqtor Davis. Men også den hollandske M&A-rådgiver Marktlink og konsulenthuset Zanders har åbnet kontorer i Danmark inden for de senere år, mens konsulenthuset Anderson MacGyvers vej ind i Danmark sker via et kontor i Sverige.

For den nye dreng i klassen i Danmark, hollandske Flux Partners, er åbningen af et kontor i København første skridt i en international ekspansion.

Flux Partners servicerer især energisektoren, hvor man rådgiver om blandt andet udbud, indkøb, miljø og kontrakt- og projektledelse til kunder. På kundelisten finder man flere velkendte energikæmper, herunder danske Ørsted, svenske Vattenfall og olieselskabet Total

Til at lede det danske kontor har Flux Partners ansat Asbjørn Dalgaard, der har en lang erfaring fra især energisektoren, hvor han senest har været ansat som rådgiver for den britiske regering med fokus på bæredygtig energi.

”Udvidelsen til Norden markerer et strategisk skridt i vores internationale vækstagenda og forpligtelse til vedvarende energi. Vores nye placering i København placerer os i et af verdens vigtigste knudepunkter for vedvarende energi, især inden for havvind og andre infrastrukturer for land- og havbaserede vedvarende energikilder,” siger Michel Verlaan, managing partner i Flux Partners.

Vindsektor har særligt fokus

Asbjørn Dalgaard har de seneste otte år arbejdet som seniorrådgiver i det britiske udenrigsministerium, hvor hans fokus blandt andet var på at facilitere investeringer inden for grøn energi.

Han fortæller, at Flux Partners ser sig selv som en one stop-shop for den grønne sektor, men især enkelte sektorer har et særligt fokus.

”Vi er aktive på tværs af den grønne sektor i Danmark, men vindenergien samt energiprojekter under PtX-paraplyen nyder et særligt fokus. Vi henvender os direkte til udviklere og til EPC’ere. Vi er en one stop-shop for tender- og projektmanagement. Deri indgår procurement, contract management, stakeholder management, men også mere specifikt på de natur- og miljøkrav, som vil spille ind i opbyggelsen af maritim infrastruktur,” siger Asbjørn Dalgaard.

Selv om Flux Partners har rådgivet flere prominente selskaber, er konsulenthuset samtidig åben over for partnerskaber med andre konsulenthuse, fortæller Asbjørn Dalgaard.

”Vi har klienter, der er internationale, men linker ind i Danmark. Vi tænker også at gøre vores hoser grønne på partnerskaber, hvor vi kan agere partnere i forskellige konstellationer. Det kunne for eksempel med aktører, som har en mere ingeniørmæssig baggrund, men mangler input til implementering af miljøkonsekvenser for et specifikt projekt,” siger han.

Rekrutteringen af konsulenter til det danske kontor er i fuld gang, og forventningen er at beskæftige omkring 10 på det danske kontor inden årets udgang. På den længere bane har Flux Partners en ambition om at øge det danske kontor til mellem 50 og 70 konsulenter inden 2026.

”De folk, der kommer til at sidde i København, vil have primært fokus på Norden, men det betyder ikke, at vi ikke kigger på andre markeder. Jeg kender også det britiske marked godt efter flere år i den britiske udenrigstjeneste, og det kigger vi allerede på,” siger Asbjørn Dalgaard.

Opkøb skal sikre flere EU-opgaver

Mens Flux Partners har taget turen over den danske grænse, er det danske konsulenthus Viegand Maagøe rejst den anden vej for at købe op.

Viegand Maagøe, der blev etableret i 2005 af Jan Viegand og Peter Maagøe, har i dag 120 ansatte i København og Hinnerup ved Århus. Snart slutter yderligere seks medarbejdere sig til, efter at Viegand Maagøe har indgået en aftale om at købe den mangeårige samarbejdspartner VHK.

VHK er et konsulenthus med kontor i Delft i Holland og i Bruxelles i Belgien. Konsulenthuset har siden sin stiftelse i 1993 hjulpet EU-Kommissionen og medlemsstaterne med analyser og forarbejde til lovgivning og politikudvikling for ecodesign og energimærkning af alt fra pærer til store opvarmningssystemer.

Ifølge Viegand Maagøe styrker opkøbet af VHK især konsulenthusets internationale bæredygtighedsprofil, og vil gøre det danske konsulenthus i stand til at løse en ny type komplekse opgaver og åbne døren til endnu flere opgaver for EU’s institutioner.

“Med VHK som en integreret del af Viegand Maagøe bliver vi i stand til at løse endnu flere opgaver for EU og alle vores øvrige kunder, danske som internationale. Derfor er opkøbet også et naturligt led i vores bestræbelser på at konsolidere os som et dansk konsulenthus med en omfattende og ekstremt bred portefølje i mange lande,” siger Søren Eriksen, administrerende direktør i Viegand Maagøe.

Mindre konsulenthus får plads på milliardaftale

Som InsideBusiness for nylig kunne fortælle, er Viegand Maagøe et af de konsulenthuse, der har vundet en plads på en ny stor ramme konsulentaftale med det offentlige, der har en samlet værdi på 1,8 milliarder kroner.

Det drejer sig om den såkaldte managementsupportaftale, som bruges til de mindre offentlige opgaver, som bliver tildelt direkte af de offentlige indkøbere. Den nye aftale skal efter planen træde i kraft i februar 2024 og er delt op i seks delaftaler.

22 leverandører har fået plads på aftalen, og blandt dem er Viegand Maagøe. Konsulenthuset er nemlig blandt de udvalgte leverandører på en spritny delaftale om grønne ydelser, hvor Viegand Maagøe er kommet i fornemt selskab med blandt andre Boston Consulting Group, Implement Consulting Group og Deloitte.

“Det er et markant skridt for den offentlige sektor, at SKI (Statens og Kommunernes Indkøbsservice, red.) nu inkluderer grøn rådgivning som en fast del af deres indkøbsaftaler, og for os i Viegand Maagøe er det en stor anerkendelse at blive udvalgt som leverandør på det her område, der udgør vores kernekompetence. Det understreger vigtigheden af den grønne omstilling i alle lag af samfundet og giver os en unik mulighed for at bidrage med vores ekspertise og at accelerere den nødvendige udvikling,” lød det fra nylig fra Søren Eriksen i kommentar til aftalen.

 

Læs mere

Tidligere M&A-chef i BCG stifter nyt konsulenthus med partnere

Kæmpe tilbagegang i stort konsulenthus

Deloitte svinger sparekniven i konsulentforretning

Revisorkæmper får kold skulder af det offentlige i milliardstor konsulentaftale

Managementkonsulenter vejrer morgenluft efter svært 2023. Disse temaer vil fylde i år

Partner-uro fortsætter i stort konsulenthus

Her er kapitalfondenes foretrukne M&A-konsulenter

M&A-profil forlader førende konsulenthus