blackstone 1 web

Inside story

Hovedrig fond jagter sky rigmands livsværk

Kapitalforvalteren Blackstone, der er en af verdens største, forsøger at sikre sig kontrollen med ejendomskoncernen City Apartment, der ejes af udlandsdanskeren Svend Petersen. Flere andre har forsøgt at opkøbe den enorme koncern, men uden held.

Det er lidt som at råbe: Ulven kommer. For efterhånden har den pressesky ejendomsmatador Svend Petersen fået et ry som en mand, der bestemt ikke er let at forhandle med, når det handler om livsværket City Apartment.

Flere har gennem de senere år forsøgt at opkøbe den enorme koncern med de mange velbeliggende ejendomme, men hver eneste gang er forhandlingerne strandet på målstregen.

Først var det tidligere Saxo Properties-direktør Jesper Damborg, der med udenlandske investorer i ryggen var tæt på at snuppe den krogede koncern, og for nylig var det så tyske Patrizia med danske Rikke Lykke i spidsen, der forhandlede intenst om Svend Petersens livsværk.

Atter en gang brød dialogen sammen, blandt andet fordi Svend Petersen til sidst insisterede på, at modparten skulle betale hele den klækkelige skatteregning, der lå og ventede, hvis hans mange ejendomme blev solgt.

Nu har en ny byder imidlertid meldt sig på banen, og det er ingen ringere end Blackstone, der er en af verdens største kapitalforvaltere.

Forhandlingerne er ifølge InsideBusiness’ oplysninger fremskredne, og man forventer en afklaring inden for de næste par uger, såfremt parterne kan nå til enighed. Blackstone har i jagten på at sikre sig den enorme ejendomsportefølje slået sig sammen med en anden udenlandsk kapitalfond, og de to opkøbere er ifølge InsideBusiness’ oplysninger parat til at betale omkring 5 milliarder kroner for City Apartment.

Samtidig har de to fonde indvilget i at betale hele skatteregningen i forbindelse med den enorme transaktion, der meget vel kan blive en af de største herhjemme i mange år.

”Forhandlingerne er fremskredne, og køberne er indtil videre gået langt for at holde forhandlingerne på sporet. Køberne lader til at være indstillet på at gå hele vejen, og selv om der fortsat er flere detaljer, der skal forhandles på plads, er der en god chance for, at handlen går igennem,” forklarer en kilde til InsideBusiness.

På jagt efter opkøb

Et af de helt store problemer med Svend Petersens enorme portefølje har hidtil været, at det har været særdeles vanskeligt for interesserede købere at få fuld adgang til datarummet. Samtidig har City Apartment indtil videre valgt at håndtere store dele af forhandlingerne på egen hånd uden mægler eller anden form for assistance. I forbindelse med de seneste forhandlinger er den erfarne erhvervsmægler Colliers imidlertid blevet tilknyttet med henblik på at få bedre styr på processen.

Især hos Blackstone er man dog af den opfattelse, at der fortsat er en del ubesvarede spørgsmål i forbindelse med købet af den enorme portefølje, herunder hvorvidt det er muligt at hæve lejen i de enkelte lejemål.

Netop Blackstone har som en af verdens absolut største ejendomsinvestorer et enormt investeringsbehov, og tidligere på året opkøbte fonden blandt andet en række danske ejendomme for godt 1 milliard kroner. Samtidig stod man bag en handel til over 9 milliarder kroner, da man opkøbte over 170 ejendomme i Tyskland og Holland.

Blackstone er således ikke bleg for at smide store beløb på bordet i forsøget på at sikre sig ejendomme, og flere kilder beskriver da også over for InsideBusiness, at fonden i skrivende stund har fokus rettet på Danmark.

Så sent som sidste sommer etablerede kapitalforvalteren et dansk kontor under ledelse af Jeppe Brøndum Hansen, og med det tiltagende pres for at placere kapital forventes det, at den internationale kapitalforvalter den kommende tid vil foretage flere investeringer herhjemme.

Endnu et stort frasalg undervejs

Forhandlingerne om City Apartments fremtid sker, netop som en række store ejendomsporteføljer er kommet i markedet efter flere måneder med stilstand i den ellers rødglødende branche.

Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, er milliardæren Michael Goldschmidt i gang med at sælge ud sin portefølje i samarbejde med Lintrup & Norgart. Frasalget sker som et led i at frigøre kapital til et stort udviklingsprojekt i Hillerød, men også andre aktører er nu gået i markedet med ejendomme, i erkendelse af at priserne nu er så høje, at det ikke kun er muligt at sælge ejendomme i og omkring centrum af København.

En af dem, der nu vil lukrere på den tendens, er den internationale gigant Ares, der i skrivende stund arbejder på at sælge en enorm portefølje på op imod 4 milliarder kroner. Salget, der sker under navnet ‘Project Marigold’, finder sted i samarbejde med Sadolin & Albæk. De over 1.500 ejendomme har også danske SF Management som medejer. SF Management ledes af tidligere Danske Bank-chef Henrik Skriver, der i en årrække var chef for en række forskellige private banking-aktiviteter i landets største bank, og de senere år har forvalteren stået bag en række store opkøb på vegne af udenlandske investorer.

For nogle år siden overtog man på vegne af sine investorer blandt andet en række ejendomme fra den fallerede milliardær Gunnar Ruben, ligesom man har opsnappet en lang række andre ejendomme rundtomkring i landet. En del af dem skal altså nu sælges fra, og det forventes, at både internationale aktører og danske pensionskasser vil byde sig til.

Især de danske pensionskasser er på det seneste begyndt at søge uden for Københavns bygrænse i jagten på ejendomme, da mange er af den opfattelse, at det nu igen er muligt at gøre attraktive om end mere risikable investeringer i større provinsbyer.

 

LÆS MERE

Prestigefyldt investering koster pensionskasser stor nedskrivning

Snu milliardær klar til stort frasalg

Milliardhandel er gift for kapitalfonds salg af ejendomsgigant

Kapitalfond klar til lynslag af ejendomsgigant

Pensionsgiganter arbejder på kæmpehandel