nykredit

Redaktørens analyse

Hurtigt regimeskift for banker: Nu venter priskrig og højere kapitalkrav

Der bliver nok at tale om for bankernes førstemand, Nykredit-topchef Michael Rasmussen, til Finans Danmarks årsmøde på mandag. Nu venter skærpet priskrig på boliglån i kombination med en byge af nye kapitalkrav, orkestreret af Nationalbanken.

Der er skruet helt op for tempoet i den danske bank- og realkreditverden, men hovedpersonen selv kan for en gangs skyld tillade sig at se lidt afslappet ud, når han indtager talerstolen klokken 10.30 mandag i Skuespilhuset i København til Finans Danmarks årsmøde.

For bankernes formand og Nykredit-direktør Michael Rasmussen har nemlig udrettet mere end de fleste i det forgangne år, der blev kronet med salget af en klump Nykredit-aktier til en gruppe pensionsselskaber anført af PFA-direktør Allan Polack. Det lagde som bekendt den smertefulde diskussion af en børsnotering af Nykredit død.

Alligevel tyder det på, at lige præcis Michael Rasmussen og Nykredit igen bliver hovedpersoner i 2018.

I disse dage ser vi nemlig en særdeles hård konkurrence udspille sig om det, som er krumtap for bankverdenens indtjening fra privatkunder: boliglånene. Det er næsten komisk at se de nye reklamer, hvor Nykredit Bank markedsføres som ’Bank for boligejere’ eller som ’Nykredit BoligBank’. Det er morsomt, fordi det til forveksling minder om Jyske Banks slogan ’Boligejernes bank’.

Program for Finans Danmarks årsmøde

Program for Finans Danmarks årsmøde mandag den 4. december 2017

Kl. 9.00: Registrering af medlemmer, der deltager i generalforsamlingen. Indgang fra Kvæsthusmolen. Der bliver serveret kaffe og te.

Kl. 9.30: Generalforsamling på Lille Scene (kun for medlemmer)

Kl. 9:45: Registrering af gæster til årsmødet. Indgang fra Kvæsthusmolen. Der bliver serveret kaffe og te.

Kl. 10.30: Årsmøde på Store Scene:

Indlæg v/Finans Danmarks formand, koncernchef Michael Rasmussen
Indlæg v/erhvervsminister Brian Mikkelsen
Indlæg v/nationalbankdirektør Lars Rohde

Kl. 12.00: Stående frokost

Af de to enslydende kampagner kan vi konkludere, at kreativiteten fortsat er behersket i de store banker. Men vigtigere er, at reklamerne er symbol på den vigtigste kamp om dominans på bankmarkedet i 2018. Det er altså et hastigt regimeskift væk fra en tid, da priserne på realkreditlån blev hævet igen og igen.

Kan Anders Dam holde momentum?

Gennem de sidste to år har Jyske Bank-topchef Anders Dam haft nærmest fri taletid i medierne til at italesætte bankens prisstærke boliglån.

Den rolle kommer nu under pres, fordi Nykredit og Michael Rasmussen vil forsøge at genindtage tronen som den finansielle spiller, som er billigst på realkreditlån. Det sker dog med den noget kryptiske overskudstilbagebetalingsmodel af Totalkredits KundeKroner via Forenet Kredit, men resultatet er det samme. Nykredit/Totalkredit er igen konkurrencedygtige. Og de er nødt til at gå i tænkeboks i Jyske Banks hovedsæde i Silkeborg for at finde på nye tiltag, der kan sælge varerne, for Nykredit har via Totalkredit-samarbejdet langt mere distributionskraft.

I dette spil er også Danske Banks Realkredit Danmark og Nordea Kredit nødt til at røre på sig. Sidstnævnte er i gang – og har allerede gjort det gebyrfrit at flytte sine lån til Nordea Kredit. Det er nok kun begyndelsen, for Nordea har brug for at profilere sig på ny – og det er næppe meningsfyldt uden stærke priser.

Danske Bank derimod nyder rollen som innovator, senest med lanceringen af det nye FlexLife-lån med lavere afdrag, så man vil nok næppe se Realkredit Danmark gå helhjertet ind i priskonkurrencen.

Netop boliglån kommer også til at fylde rigtig meget, når det gælder den mere politiske del, som Michael Rasmussen igen bliver hovedperson i via Finans Danmark. For i 2017 kom Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen med sin digre rapport om konkurrencen på realkreditmarkedet.

Vi mangler stadig at se, om nogen af rapportens anbefalinger kommer til at få politisk fodfæste i en verden, hvor det ser ud til, at konkurrencen er genopstået. Men det skal nok give debat det kommende år.

Nationalbanken bliver en hård modspiller

En langt alvorligere modspiller for bankerne bliver imidlertid nationalbankdirektør Lars Rohde, som indtager talerstolen til årsmødet, efter at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har holdt sit indlæg. For med vanlig sans for timing fremlagde Nationalbanken i denne uge et kritisk syn på bankernes robusthed, hvis der opstår en ny økonomisk krise.

Det mest håndfaste signal var, at ”forudsætningerne for at aktivere bankernes såkaldte kontracykliske buffer er til stede.” På almindeligt dansk betyder det, at der er nye skrappe og upopulære kapitalkrav på vej til bankerne.

Nationalbanken bebuder nye kapitalkrav

Forudsætningerne for at aktivere den kontracykliske kapitalbuffer er til stede. Formålet med den kontracykliske buffer er at mindske
den realøkonomiske nedgang, som ellers vil følge, hvis husholdningers og virksomheders adgang til kredit strammes uhensigtsmæssigt hårdt i perioder med stress i det finansielle system. Når bufferen frigives, får institutterne kapital, som de kan anvende til at opretholde udlånskapaciteten. For at øge sandsynligheden for, at bufferen er bygget op, inden en periode med finansiel stress indtræffer, skal den opbygges i tider som de nuværende.(Kilde: Nationalbanken). Ifølge Nationalbankens stresstest mangler de største banker 1,8 mia. kr.

Det skyldes, at Nationalbanken vil sikre, at både husholdninger og virksomheder også har adgang til at låne penge, hvis der opstår stress i det finansielle system. Det kan spejles direkte i den seneste finanskrise, hvor der blev advaret om en kreditklemme – og de meget omtalte bankpakker til primært Danske Bank blev strikket sammen for at undgå dette.

I dag er tiden en anden og den kontracykliske buffer kommer til at blive anvendt som et trumfkort, som nok en gang tvinger bankerne til at gemme flere penge på kistebunden – og det skal nok ende som en af de vigtigste debatter i 2018.

LÆS MERE

Realkreditrenter kan tage på himmelflugt ved finansiel uro

Indgreb mod ophedet boligmarked nærmer sig. Politisk rivegilde

Her rammer nyt indgreb på boligmarkedet hårdest

Rige onkel Nykredit er klar til at hjælpe banker i kapitalnød

Vild uenighed om potentielt livstruende krav til banker

Bankdirektører og finanslobbyister fanget mellem to onder. Banker risikerer livet

Finanstilsynet til pressede banker. I klarer jer, hvis I dropper udbyttebetalinger

Her er Danmarks stærkeste og svageste banker

Garvet bankdirektør advarer. Ny gyser rammer mindre banker

Småbanker er farligt land for store bankkunder