Det er på mange måder historisk, hvad der sker blandt de danske headhuntere i øjeblikket. For mens branchen selv flittigt flytter rundt på direktører og formænd i toppen af dansk erhvervsliv, har sektoren historisk set selv været kendetegnet ved en enorm kontinuitet på de enkelte kontorer.
Set i det lys må nedsmeltningen hos Spencer Stuart siges at være decideret uhørt. At en førende aktør på ganske få år mister samtlige fem bærende kræfter, er en helt enestående situation. Desværre ikke på den gode måde.
Med tidligere landechef Mette Aagards exit i sidste uge fremstår Spencer Stuart i den grad groggy og uden de profiler, der er livsnødvendige, hvis man som searchfirma vil kæmpe med om de helt store opgaver herhjemme.
Tilbage på firmaets kontor på grænsen til Østerbro sidder nu den tidligere Danske Bank-mand Frederik Vinten, der blev hentet på et tidspunkt, hvor firmaet stadig havde momentum. Hans opgave var blandt andet at opbygge en stærk forretning baseret på kapitalfonde, der normalt er storforbrugere af topchefer og derfor traditionelt har gjort flittigt brug af landets førende headhuntere.
Vinten blev i slutningen af sidste år indsat som leder af Spencer Stuarts danske kontor. Men noget overraskende kunne InsideBusiness i sidste uge fortælle, at den forhenværende bankmand i starten af august overdrog titlen til den garvede Spencer-mand Rune Jørgensen, der i en årrække har været partner på firmaets svenske kontor.
De to skal nu sammen være drivkraft for Spencers vækst, men i en industri, hvor det stærke netværk og de gode kontakter er altafgørende, vil det være naivt at tro, at de to på kort tid kan tilbageerobre headhunterens tabte terræn.
Mens kollapset i Spencer Stuart ikke tåler sammenligning, er der alligevel også sket markante udskiftninger hos flere af de værste konkurrenter.
Har også mistet centrale folk
Også fremadstormende Heidrick & Struggles har gennem de senere år sagt farvel til en række af de partnere, der under Amrop-flaget sikrede firmaet en plads blandt de absolut førende herhjemme og var den primære årsag til, at Heidrick for nogle år siden i et offensivt træk opkøbte stort set hele kontoret.
Amrops mangeårige danske chef, Peter Christiansen, er nu fortid, det samme er Niels Bentzen, mens finanssektorens Kirsten Giftekniv, Frank Halborg, ligeledes er på vej ud.
Som et plaster på såret har headhunteren formået at snuppe den erfarne profil Tobias Petri fra netop Spencer Stuart, og med hans solide netværk i blandt andet medicinalindustrien bør firmaet være sikret en vis omsætning.
Samtidig råder man fortsat over Anne Mette Dissing-Immerkær og shippingeksperten Jan Lauridsen, der var hovedarkitekten bag overtagelsen af de succesfulde Amrop-partnere. Han er ligeledes garant for en solid omsætning, men et skridt længere nede er det umiddelbart lidt sværere at få øje på de helt åbenlyse rainmakers, der kan være garanter for en årlig omsætning på 10-15 millioner kroner.
Også mægtige Egon Zehnder fik lidt af en kæberasler tidligere på året, da firmaets mangeårige profil, Peter Levin, forlod kontoret i Bredgade og kort tid efter dukkede op nogle få hundrede meter væk hos Russell Reynolds på Kgs. Nytorv.
Schweiziske Zehnder har imidlertid altid haft et så stærkt brand, at man trods frafald af Levin i år og Lars Bo Jørgensen for nogle år siden altid vil være i bestyrelsesformændenes bevidsthed, når der er brug for ny profil til hjørnekontoret. På samme måde som mange i erhvervslivets top nærmest religiøst sværger til konsulenthuset McKinsey, er der fortsat mange, der næsten per automatik ringer til Egon Zehnder, når der skal jagtes profiler. Bare spørg Henrik Poulsen om det.
Derfor vil Zehnder være et oplagt bud på en spiller, der nu kommer til at gå tungt efter en række af de store, danske industrikoncerner, der tidligere har lagt en stor del af deres forretning hos Spencer Stuart.
Her taler vi om blandt andre Vestas, Mærsk og Arla.
Kontor i fremmarch
Men hvem står direkte styrket på partnerfronten efter den seneste tids uro? Her er det oplagt at pege på Korn Ferry og dennes garvede chef, Kai Hammerich, der efter hjemkomsten fra London i 2014 på ganske kort tid har trukket firmaets omsætning gevaldigt i vejret.
Onde tunger, især blandt konkurrenterne, vil pege på, at Korn Ferry i stigende grad henter sin omsætning på mindre ’fine’ opgaver frem for prestigefyldte direktøransættelser, men det ændrer ikke på, at kontoret de senere år har snuppet en række stærke profiler i form af de to frafaldne Spencer Stuart-profiler Henrik Maarstensson og senest Kåre Sand. Med de to om bord ligner Korn Ferry et rigtig godt bud på en headhunter, man bør holde øje med de kommende år.
Også Russell Reynolds fremstår styrket, idet man ligeledes har været i stand til fiske et par stærke navne hos konkurrenterne.
Først kom Folk Friis-Frederiksen fra netop Korn Ferry, der gennem mange år har opbygget en solid profil i den finansielle sektor, og med ansættelsen af Peter Levin tidligere på året har Russell Reynolds sikret sig en mand, der i tidens løb har løst opgaver for en række tunge spillere fra ikke blot udlandet, men også herhjemme. Blandt kunder ses Novo Nordisk, Leo Pharma, Ambu og Genmab.
Læs mere
Carlsberg jagter afløser til topchef
International headhunter snupper dansk topprofil
Succesfuld headhunter mister frontfigur
Headhuntere spinder guld på erhvervslivets jagt på topfolk
Top-headhunteren Egon Zehnder mister central profil