;
Anders Dam. Dir. Jyske Bank. Jubilæumsinterview.
Foto: Jakob Stigsen Andersen

Redaktørens analyse

Hvem vinder bankernes store kortspil?

Sydbank tabte slaget om Nordjyske Bank og Spar Nord har ikke vundet andet end en kraftigt forøget konkurrencesituation på hjemmemarkedet, mens Anders Dam i Jyske Bank står tilbage som mesterstrateg. Vi ser nærmere på den kommende tids strategiske muligheder for bankerne.

Der er grund til at servere bobler med kransekage i både Ringkøbing, Silkeborg og Nørresundby. For her sidder vinderne af det store bankopgør om kontrollen med Nordjyske Bank. En stor gruppe bankmedarbejdere i Nordjylland kan beholde deres job, Ringkjøbing Landbobank rykker op i bankernes liga uden for meget risiko, og Anders Dam i Jyske Bank kan lægge 600 millioner kroner til side og nyde en tilfredsstillende følelse af veloverstået arbejde.

For selv om der kan spekuleres i, at Jyske Bank blokerer for fusionen mellem Nordjyske Bank og Ringkjøbing Landbobank, så vil det være halsløs gerning for Anders Dam og baglandet. For der er 43.000 aktionærer i Nordjyske Bank, der har bankrådgivere som primært bindeled til banken, og det er tvivlsomt, om Anders Dam kan mønstre tilstrækkelig opbakning til at presse sin fjendtlige overtagelse igennem. Og så risikerer Anders Dam at stå med en aktiepost, han ikke kan bruge til noget, mens Nordjyske Bank bevarer sin selvstændighed.

For netop medarbejderne er fusionen med Ringkøbing Landbobank nemlig en win-win. Det skyldes, at Ringkjøbing Landbobank bortset fra Viborg ikke har sammenfaldende filialstruktur med Nordjyske Bank. Derfor skal der reelt kun spares lidt på hovedsædet i Nørresundby. Til gengæld oprettes der et regionshovedkontor, så vestjyderne giver også giver lidt til Nordjylland. I alt 100 millioner kroner forventes der i synergier på projektet, og Nordjyske Banks brand bevares, ligesom bankens folk kommer med i både bestyrelse og repræsentantskab i den fusionerede bank.

Det er Nykredit, der redder dagen for Anders Dam, idet realkreditkæmpen vil købe Jyske Banks aktieandel på 11 procent af den fusionerede bank. For Nykredit giver den 1,2 milliarder kroner store udskrivning mening, fordi man bevarer Nordjyske Bank som formidler af Totalkredit-lån.

Til gengæld ser Nykredits kommunikation lidt mere speget ud. For efter en shitstorm udløst af stigninger i bidragssatserne for nogle år siden lovede Nykredits topchef, Michael Rasmussen, at der ikke var planer om at købe andre banker for pengene. Og nu gør man altså det modsatte med det forbehold, at man kun køber mindre aktieposter. Det samme gjorde man tillige i Vestjysk Bank. Men det er nok en imagerisiko, der er værd at tage for Nykredit. Og måske er der endda mulighed for at bruge aktieposterne offensivt til at lave endnu større spillere på det jyske bankmarked.

 Sydbank kom aldrig rigtigt til fadet

Den oplagte taber af transaktionen er derimod Sydbank, der var i dialog med toppen af Nordjyske Bank om et konkurrerende bud. Men man frygtede at komme i samme situation som Anders Dam, der af bestyrelsen blev set som en fjendtlig byder. Desuden mente man i Aabenraa, at en pris på 200 kroner per aktie var over smertegrænsen, og når alt kom til alt, sad Anders Dam jo også i baghånd qua sin ejerandel.

For Karen Frøsig er det ærgerligt, for det var ellers en god chance for at komme ud af det væksthængedynd, som Sydbank p.t. sidder fast i. En anden vej er at forsøge at gøre sine hoser grønne hos andre spillere, for eksempel Sparekassen Sjælland-Fyn og direktør Lars Petersson, som man understøtter med hjælp til en kapitaludvidelse.

Historien om Nordjyske Bank-Ringkjøbing Bank-alliancen viser nemlig, at det er med de langsigtede relationer, der virker til sidst. For de to banker har kørt et årelangt parløb, idet John Fisker og Claus Andersen i Nordjyske har blandet blod, når det gælder alliancer med Bankdata, Totalkredit, BankInvest, Letpension (PFA), Privatsikring og andre leverandører.

Spar Nord står ærgerlig tilbage

På den modsatte side af fjorden står Spar Nord noget forhutlet tilbage. Man forsøgte sig tidligere med et bud på Nørresundby Bank, men blev dengang udmanøvreret af Jyske Bank og Nordjyske Bank.

Og nu skal man til at slås på hjemmebane med en stærkere Nordjyske Bank, som vil være bedre til at sælge for eksempel Ringkjøbing Landbobanks nichekoncepter og private banking-koncept, og som vil gå målrettet efter helt nye kundesegmenter i Nordjylland, for eksempel større erhvervskunder.

På landsplan synes det i det hele taget at være godt med et lokalt forankret bankkoncept i disse år. For mens Danske Bank roder med hvidvask, og Nordea fortsat synes at være ude i tovene, er der gode muligheder for at vinde kunder.

Dog gælder det om at være på vagt. For det er nu, der kan optages risici, som kan vise sig livstruende senere – og krise i banksektoren er som regel den bedste driver for fusioner.

LÆS MERE

Kan Anders Dam overtage Nordjyske Bank?

Ejendomsmæglerkonge vil sælge realkreditlån

Vi afslører længe ventet realkreditrapport: Alt for ringe konkurrence på boliglån

Her er Konkurrencerådets anbefalinger for at øge konkurrencen på realkreditlån

Skrappe konkurrencefolk freder ingen

Realkreditten bliver den vigtigste konkurrencesag i 2017

Hemmelig aftale begrænser konkurrence på realkreditlån

Her er udvalgets anbefalinger til fremtidens realkreditlån

Vi afslører regeringsrapport. Realkreditaktører og banker mangler 150 mia.